USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Mazlum halklar bizim gayretimizi, hâlâ da güçlenmemizi bekliyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İstikbale bizimle beraberce volta arzusundaki mazlum halklar bizim gayretimizi, hâlâ da güçlenmemizi bekliyor." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Mazlum halklar bizim gayretimizi, hâlâ da güçlenmemizi bekliyor
15-10-2021 18:14
Çankırı

Çankırı Karatekin Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni düşüncesince Rektörlük binasına mevrut Şentop evvela namına "İstiklal Marşı-İstiklal Yolu" sergisinin açılışına katıldı.

Daha sonraları bilimsel nitelikli senenin evvela dersini sağlayan Şentop, konuşmasında İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un Çankırı'ya gelişinin 101'inci sene dönümü olduğuna ayraç etti.

Mehmet Akif Ersoy'un 15 Ekim 1920 Cuma haset Ulu Cami'de verdiği vaazın 101'inci sene dönümünde camiyi görüşme ederek cuma kıldıklarını tamlayan Şentop, "Bu kutlu hatırayı anmak, idrak etmek ve uyarmak düşüncesince buradayız." niteleyerek konuştu.

Akif'in Ankara'da ikamet etmek namına kusursuz bağımsızlık davasına milleti candan düğümlemek düşüncesince TBMM'den müsaade istediğini dile getiren Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"TBMM de müşterek değişmeyen alarak, 7 Ekim'den itibaren Mehmet Akif Bey'i 1,5 ay müddet ile mezun sayar. Mehmet Akif Bey'in Anadolu'yu gezinti niyetinde seçtiği biçim aşırı stratejiktir. Milli Mücadele'mizin en ehemmiyetli güzergahı İnebolu - Kastamonu - Ilgaz - Çankırı - Kalecik - Ankara güzergahıdır. Şerife Bacı, Yanığın Emine, Hancı Halil Ağa, Hancı Topal Ali neredeyse ninelerimiz, dedelerimiz atlarıyla, eşekleriyle, kağnılarıyla ordumuzun tabanca ve mühimmatını bu yoldan taşımışlar ve İstiklal Mücadelemizin madalyasız kahramanları şerefine erişmiş olmuşlardır."

Kocaeli ve çevresinde İngilizlerin denetimleri çoğaltması dair ordunun tabanca ve mühimmat tedariğinin İnebolu Limanı'na kaydırıldığını hatırlatan Şentop, şunları kaydetti:

"İşte o devir milletimizin soylu çocukları müşterek el henüz vebal üstlendiler ve kar, kış, facia demeden İslam'ın akıbet ordusunun tabanca ve mühimmatlarını iri müşterek fedakarlıkla taşıdılar. O günlerde Küre Dağları'nda, Ilgaz Dağları'nda kağnısının başını çeken, sırtına mühimmat muhasır insanlarımızın iri çoğunluğu ninelerimiz, analarımızdı. Öyle peyda etmek zorundaydı zira bu topraklar Çanakkale ilkin peyda etmek neredeyse Yemen'e, Galiçya'ya, Sarıkamış'a aşırı sayıda er göndermiştir. Gidenlerin iri çoğunluğu ya martir olmuş, ya antagonist eline köle düşmüşlerdir. Yemen Türküsü'ndeki neredeyse gidenlerin bir çok çok gelmediği düşüncesince vatanımızı işgalci ve istilacılara huzur defans vazifesinde analarımız, bacılarımız, ninelerimiz henüz canlı müşterek biçimde vebal üstlenmişlerdir. Onlar eren milletimizin başını yere düşürmemek düşüncesince iri müşterek feragat ve fedakarlıkla görevlerini yapmışlardır."

Çankırı'ya getirilen cephanelerin Kalecik üstünden Ankara'ya ulaştırıldığını aktaran Şentop, "İstiklal Yolu dediğimiz İnebolu - Ankara arası 344 kilometredir. Bugünkü imkanlarımızla 344 kilometrelik mesafeyi beş altı saatte gidebiliriz. O günün koşulları ve imkanlarını düşündüğümüzde fevkalbeşer müşterek fedakarlık gösterdiklerini biliyor ve anlıyoruz. Bu nedenle istiklalimizi gerçekleştirme eden, milletimize misyon fail dört başı mamur büyüklerimizi minnettarlık ve şükranla anıyorum." ifadesini kullandı.

Akif'in ulusal sorun çevresinde kullanmakta olanları toplayıp birleştirmek düşüncesince yola çıktığında İstiklal Yolu namına adlandırılan bu yolu seçtiğini vurgulayan Şentop, "Güzergah üstündeki köylere uğrayan Akif, camilerde vaazlar vererek halkı uyarma boy bos ve Milli Mücadele'ye dayanak vermeleri düşüncesince motivasyon eder. Akif, 15 Ekim 1920 Cuma haset de Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Ulu Cami'de mevize verir." dedi.

Hürriyetin öneminin altını çizen Şentop, "100 sene evvela bu toprakların müşterek kısmında, cuma namazının kılınamayacağı müşterek durum, engelleme hali vardı. Çünkü ulus boyunduruk tehdidiyle huzur karşıyaydı. Bugün rahmetlik Akif'in Çankırı'ya gelişinin ve Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde verdiği vaazın 101'inci seneidevriyesindeyiz. Başta gençlerimiz peyda etmek neredeyse dört başı mamur milletimizin eskiden yaşadığımız buhranlı günleri bilmelerini ve bu şuurla karşılama planlarını yapmalarını başvuru ediyorum." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin önerisiyle 2021 yılının UNESCO çeşidinden Selçuklu devri Türk aydınlarından üç iri yabanlık düşüncesince yâd yılı anons edildiğini hatırlatan Şentop, 2021 yılının iri Türk şairi Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü, Ahmet Yesevi müritlerinden hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin 750'nci ve Türk esnaf teşkilatlanmasının müessis öncüsü Ahi Evran'ın da doğumunun 850'nci sene dönümü bulunduğunu belirtti.

2021-2022 bilimsel nitelikli senenin ilkin Karatekin Üniversitesi öğrencileri, hocaları düşüncesince peyda etmek neredeyse dört başı mamur üniversitelere yararlı olması temennisinde mevcut Şentop, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 1,5 senedir okullarından, hocalarından, arkadaşlarından ayrı küsurat öğrencilerimizin hasretleri sona erdi. Yüz yüze öğretimin gine özen ve titizlikle, salgında dehalet mevzusundaki tavsiyelere uyularak bitmeme ettirilmesi önemli. Çok henüz müşterek tomar çalışmaya, aşırı henüz müşterek tomar öğrenmeye, öğretmeye, aşırı henüz müşterek tomar üretmeye ihtiyacımız var. Biz iri müşterek davanın, iri iddiaların insanlarıyız. İnancımızın, tarihimizin, mücadelelerimizin bizlere yüklediği iri sorumluluklar var. İstikbale bizimle baş başa volta arzusundaki mazlum halklar bizim gayretimizi, henüz da güçlenmemizi bekliyor. Bu vesileyle, gönüllü doktora töreni de yürütme olunacak. Karatekin Üniversitemizin senatosu çeşidinden şahsıma gönüllü doktora unvanı verme edilmesi bana darülfünun yıllarımı hatırlattı. Rektör Prof. Dr. Sayın Harun Çiftçi’ye, senato üyelerine ve üniversitemizin dört başı mamur bilimsel nitelikli ve yönetsel ekibine teşekkürname ediyorum."

Konuşmaların peşi sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi çeşidinden TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a gönüllü doktora unvanı ikram edildi.

"İstiklal Marşı-İstiklal Yolu Paneli"nin peşi sıra izlence sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler