USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz
11-10-2021 17:08
Ankara

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da arsa yağı ve doğal gaz aramalarına evleviyet veriyoruz. Türkiye'nin bu çabaları hassaten ülkemizin güçlenmesini ve gelişmesini istemeyen çevrelerde kırıklık uyandırsa da bu mevzuda azimli tavrımızdan ödün vermeyeceğiz." dedi.

Şentop, müşterek otelde planlı Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) 21. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında icra ettiği konuşmada, Türkiye'nin ciharıyek yanından mevrut iş insanlarıyla müşterek araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mustafa Şentop, PÜİS'in, Türkiye'nin en ücra köşeleri engelleme kazanmak şartıyla dört başı mamur taşınmazlar geneline yayılan 9 bin mukayyet fuel oil bayisini çatısı altında toplayan müşterek sendikal teşkilat adına 1967 yılından buyana ekonomiye ekleme bedel kazandırmaya bitmeme ettiğini söyledi.

PÜİS ve üyesi fuel oil bayilerinin, vatandaşlara verdikleri hizmetin ve ekonomiye sağladıkları katkının öneminin, andıran dönemdeki gelişmelerle müşterek defa elan açık biçimde anlaşıldığını kaydeden Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Birkaç hafta önceki İngiltere'de giriş yayınlayan fuel oil krizi ve bu krizin tedricen derinleşmesi, fuel oil dağıtımının sekteye uğraması şeklinde ortaya çıkma ağırbaşlı sorunları göstermesi itibarıyla öğüt donör mahiyettedir. Fosil yakıtlar içerisindeki önemini hassaten akıbet yüzyılda devamlı çoğaltan petrol, cazibe ve ısı üretiminde yüzdelik 7'lik, muvasala dalında yüzdelik 95'lik, kaba bap adına kullanımda yüzdelik 94'lük, ekincilik sektöründe ise yüzdelik 62'lik oranlarda hisse sahibi olmasından ötürü hassaten mahveden devletler açısından, temini ve dağıtımında dava olması ağırbaşlı riskler oluşturacaktır. Petrol türevlerinin muvasala alanında, yüzdelik 95'lik miktarda faziletkâr müşterek paya erbap olması, beklenen müşterek fuel oil krizinde hoppadak ferdî son kullanıcıların dokunca görmesine etken olmayacak, ülkedeki ve hayattaki ticaretin ağırbaşlı biçimde sekteye uğramasına ve ayrıca kişilerin günce yaşamda gerekseme duydukları nice ürüne ulaşamamalarına etken olacaktır."

Şentop, İngiltere'deki akıbet krizin bunu açık açık ortaya koyduğunu belirterek, "Akaryakıt istasyonlarında son kullanıcıların birbirleriyle çatışmaya başlamaları, ortaya çıkan tepkinin tedricen kitlesel sertlik vakalarına tahavvül riskini de ortaya çıkarmıştır." niteleyerek konuştu.

"Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın ulusal müşterek kalıcılık problemi bulunduğunu gün bizlere gösteriyor"

Dünyanın en kaslı ülkelerinden bir tanesi onama edilen İngiltere'nin içerisine düşmüş bulunduğu durumun, fuel oil istihsal ve üleştirme sektöründeki gelişmelerin üstünde hassasiyetle durulması icap ettiğini gösterdiğini vurgulayan Şentop, dünyanın petrole bulunan ihtiyacının tedricen artarak çoğalması ve buna binaen ortaya çıkan krizlerin acemi olmadığının altını çizdi.

TBMM Başkanı Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"1950'li senelerden başlayarak arsa yağı hoppadak müşterek kaba bap değil, evren siyasetine doğrultu veren asliye müşterek etkene de dönüşmüştür. Beş beniz binden müşterek tomar ürünün üretiminde direkt ve endirekt adına beğenilen petrol, bu özelliği ile evren imalat sektörünü de kendine tabi kılmaktadır.

Petrolün evren ekonomisi düşüncesince önemini tedricen artırmasıyla beraberce bu alandaki rekabetin boyutu da değişmiştir. 1978 arsa yağı krizleri, bu krizlere ilişkin adına kaba arsa yağı fiyatlarının aşırı aceleci biçimde artarak çoğalması ve realizasyon edilmesinin güçleşmesi, diyar tarihimiz açısından da nice olumsuz neticeler doğurmuştur. Akaryakıt istasyonları önlerinde uzayan anahtar kuyrukları, fuel oil karaborsasının meydana gelmesi hassaten bizim kuşağın yaşamış bulunduğu müşterek sarsıntı adına hala hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Hepinizin malumu bulunduğu şartıyla petrole hususi adına ırlamak yakmış müşterek milletin mensuplarıyız ve ayrıca 1980 senesinde Eurovision liet yarışmasına bu şarkıyla katılmışlığımız üstelik var."

Mustafa Şentop, ortamında bulunulan coğrafyada, kalımlı müşterek barışın kasılma edilememesinde de yayılımcı güçlerin petrole bulunan gereksinimleri yardımıyla Orta Doğu'nun varlıklı arsa yağı yataklarını paylaşma kavgaları yatmış bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

Devlet adına Türkiye'nin benzeri fuel oil krizlerini gine yaşamaması düşüncesince lazım tedbirlerin çabucak alındığına ayraç fail Şentop, şunları kaydetti:

"Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da arsa yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz. Türkiye'nin bu çabaları hassaten ülkemizin güçlenmesini ve gelişmesini istemeyen çevrelerde kırıklık uyandırsa da bu mevzuda azimli tavrımızdan ödün vermeyeceğiz. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın ulusal müşterek kalıcılık problemi bulunduğunu gün bizlere gösteriyor. Bu nedenle dışa bağımlılığı azaltacak politikaları tekvin etmek ve yaşama giymek akıbet aşama önemlidir. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde rastgele bölgede 'milli ve yerli' sloganıyla başlatılan atılımların, erke kaynakları ve eroin dalında da bitmeme ettirildiğini hassaten göstermek isterim."

TBMM Başkanı Şentop, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TPAO'nun bu konudaki çalışmalarının neticesinde, Türkiye'de acemi ve ağırbaşlı erke kaynaklarının belirleme edilmesinin ve akıbet devirde bu mevzuda sunulan müjdelerin büyüklük verdiğini ve geleceğe müteallik umutları artırdığını bildirdi.

"Akaryakıt istasyonlarındaki görev nice kaslı ülkeden elan ötede ve elan ucuz"

Enerji kaynaklarına erbap olma ilişkin ortaya çıkan rakiplik alanının tedricen genişlediğini rüyet ettiklerini tamlayan Şentop, "Bilimsel ve teknolojik gelişmelere binaen hassaten derya altındaki erke kaynaklarına ulaşmanın kabil olmasıyla beraberce esmer sularının sınırları, ana esmer sahanlığı, sınırlanmış kazançlı semt şartıyla hususlarda arsıulusal bölgede tedricen kalan müşterek ağız dalaşı ve yükselen gerilim gır konusudur." dedi.

Şentop, Türkiye'nin "Mavi Vatan" konseptiyle arsıulusal hukuktan meydana gelen haklarına binaen ortaya koyduğu ulusal politikanın, doğacak çevrim açısından denizlerdeki erke kaynaklarını milletin istifadesine arz buyurmak ve çelimli Türkiye'yi bina buyurmak itibarıyla akıbet aşama ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Akaryakıt ürünlerinin Türkiye genelinde 7/24 akıcı müşterek biçimde tüketiciye ulaştırılmasının akıbet aşama ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası personeli fuel oil bayileri, bu hizmeti birinci sınıf müşterek biçimde ve rastgele müşterek aksamaya mevki vermeden hesabına getirmesi nedeniyle çelimli Türkiye'nin inşasına, bütünlük ve dirliğimize ağırbaşlı yardım veren müşterek bu piyasanın temsilcileridir. Uzun senelerdir ülkemizin ciharıyek kısmına ve dünyanın muhtelif ülkelerine gezi fail müşterek açık oturum olarak, vatanımızda çalışkanlık yayınlayan fuel oil istasyonlarının verdiği birinci sınıf hizmetin nice kaslı ülkeden elan ötede ve elan ehven bulunduğunu göstermek isterim. Birçok Avrupa ülkesinde fuel oil istasyonları elan müşterek tomar kar elde etsin diye, tüketiciler araçlarına akaryakıtı kendileri tüplemek mecburiyetinde kalırken, vatanımızda bu mevzuda siz değerli ziyaretçilerimizin direkt personel istihdam etmeniz, hem görev standardını artırmakta bununla ortak vatanımızda işsizliğin azaltılmasına yardım sağlamaktadır."

"Türkiye, acemi dünyada da gır ve kanıt sahibi olacaktır"

Kovid-19 salgını sürecinde fuel oil bayilerinin ve çalışanlarının, hastalığın getirmiş bulunduğu dört başı mamur risklere karşın fedakarca ve inceden inceye çalışmaya bitmeme ettiğini aktaran Şentop, "Hemen belirtmem icap eder ki devletimiz, ilkin fuel oil kazanmak şartıyla doğalgaz, cazibe şartıyla milletimizin günce yaşamda gerekseme duyduğu erke ürünlerini, olanaklar dahilinde en ehven biçimde milletimizin kullanımına sunmaya çalışmaktadır." laflarını sarfiyat etti.

Mustafa Şentop, şu görüşleri dile getirdi:

"Ülkemiz, döviz bazlı adına hesaplanan fuel oil tutarları ilişkin Avrupa'nın en ehven fuel oil ürünlerini sunan ülkelerden biridir. Bugün Türkiye'de diyalekt ıvır zıvır farklılıklar gösterse de litresi averaj 7,86 TL'ye satılan benzin; Almanya'da 16,43 TL'ye, Yunanistan'da 17,63 TL'ye, Bulgaristan'da 11,87 TL'ye, İngiltere'de 16,51 TL'ye satılmaktadır. Gerçi İngiltere'de ortaya çıkan krizle beraberce bu parayı verseniz de mazot bulmakta teessürat yaşanabileceği görülmektedir.

Hem türkiye bununla ortak Avrupa devletleri petrolü dövizle alıyoruz, nedeniyle mahsul maliyeti bu bakımdan bellidir. Dövizle ithal edilen benzinin litresinin Türkiye'de gayri Avrupa ülkelerinin satı fiyatından yarıdan elan müşterek tomar ehven olması ağız ağıza devletimizin izlediği tutum politikalarının sonucudur. Sadece İngiltere'de değil gayri Avrupa yurtlarını de sarsan gaz fiyatlarındaki az elan dü katına vasıl artışlar, cazibe fiyatlarındaki yükseliş, ABD'nin birtakım eyaletlerinin günlerce elektriksiz kalması şartıyla olaylar, andıran sürede erke ilişkin ortaya çıkabilecek global komplikasyonların emaresi adına değerlendirilmelidir."

Çin'de bile yaşanmış bulunan erke problemi yardımıyla kişilerin 50 bükülmüş binaları yayan çıktığına ve kandela stoklarının tükendiğine müteallik duyum aldıklarını anımsatan Şentop, "Bu kapsamda Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının sendikal faaliyetlerini de hoppadak üyelerinin doğruluk ve kendilerini destek kazanmak adına tadat etmiyoruz. PÜİS, 9 bin fuel oil bayisinin sesi olmasının yanı esna bu piyasanın gayri oyuncularıyla beraberce fuel oil dalının istikbaline müteallik icra ettiği çalışmalarla da devletimizin erke politikalarının gerçekleştirilmesine ve geliştirilmesine, halkımızın asliye müşterek hakkı bulunan erke ürünlerine ulaşmasına yardım sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Salgın periyodunun peşi esna dünyada politik ve kazançlı ilişkilerin baştan şekilleneceğini kaydeden Şentop, "İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım kalımlı müşterek hal üretmeyecektir. Bu müstevli tecrübesinin peşi esna dünyanın ne yöne evrileceği hususu levent boylu levent tartışılacaktır ancak Türkiye, acemi dünyada da gır ve kanıt sahibi olacaktır. Bu aşama emniyetli olmamızın dü DOĞRU nedeni vardır. Evvela, dünya, bundan sonra bu ayrık ve adaletsiz düzenle elan müşterek tomar dümen edilemez. İkinci adına da Türkiye, şişman ve solmamış müşterek aşama adına insanlığın ufkunda parlamaktadır." niteleyerek konuştu.

"Mazlum devletlerin düş ışığı adına görmüş bulunduğu müşterek Türkiye var"

"Türkiye'ye hoppadak diyar içinden, erinç karşıya kaldığımız günce sorunlardan hareketle bakmak, asıl tabloyu görmeyi olanaksız bir duruma getiriyor. Bazıları, ağız ağıza ferdî meselelerini müşterek siyasa diline çevirmeye fiilen Türkiye eleştirisi yapıyor. Bazıları, belirleme ettiklerini düşündükleri sorunları gözlerinin önüne koyarak şişman Türkiye gerçekliğini göremeyebiliyorlar." diyen Şentop, şüphesiz, Türkiye'de de problemlerin bulunduğunu ve bunların tartışılabileceğini bildirdi.

Şentop, "Tartışılmalı ve çözülmelidir ancak, müşterek ülkede, gündüz ortamında toplamda, milyonlarca iş ve iş yapılıyorken, bunlar ortada anlaşılan sayıdaki hatası toplayıp, bulunan sonlanmış bulunan rastgele şeyi o yanlışlardan ibaretmiş şartıyla gitmek ve göstermeye idman kendimize, ülkemize, Türkiye'ye haksızlıktır. Her yerde, rastgele ahacık bulunduğu gibi, hatalar ve doğrular kıyas edilir, aradaki farka bakılır, geçerlilik hükmü anca verilir. Milyonlarca akla yatkın işi görmezden gelip, onlar yahut yüzlerle tabir edilebilecek hatalar üstünden müşterek Türkiye fotoğrafı okutmaya idman gerçeklikten kopmaktır." değerlendirmesine toprak verdi.

"Yurtdışı seyahatlerimizde, ecnebi siyasetçilerin algısındaki Türkiye, bizde birtakım karabulut tellallarının göstermeye çalışmış bulunduğu fotoğrafla tek uyuşmuyor." eleştirisinde mevcut Şentop, şunları söyledi:

"Saygın, yaklaşımları, gır ve kararları merakla izlem edilen, insancasına ve vicdani yaklaşımları Türkiye karşıtlığı ile ün yapmış politikacılar kabilinden üstelik takdirle karşılan müşterek Türkiye var. Bazı Avrupalı politikacıların, Türkiye eleştirileri üstelik bizim düşüncesince müşterek övünç vesilesi olmalıdır. Zira onlarla görüşmelerimizde, Türkiye eleştirilerinin, çelimli ve büyüyen Türkiye hastalıklarından kaynaklandığını meydanda görüyorsunuz. Bazılarımızın, evlerinden, kişi ıvır zıvır ve cepheli dünyalarından görmüş bulunduğu Türkiye ile yurtdışından tanıdık Türkiye ayrımsız değil. Yurt dışında, kaslı devletlerin hürmet duyduğu, kararlarını ve tutumlarını merakla beklediği, izlem ettiği; büyümekte bulunan devletlerin dayanıklı almaya çalıştıkları, mazlum devletlerin müşterek düş ışığı adına görmüş bulunduğu müşterek Türkiye var.

En akıbet İtalya'da, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanından, Avrupa ülkelerinin yasama kurulu başkanları ve parlamenterlerine kadar, Asya ve Afrika ülkelerinin yasama kurulu başkanlarına genişliğinde nazikâne izlem edilen müşterek Türkiye'yi gördük ve dinledik. Sorunlarımız mevcut mı? Elbette var. Çözeceğiz. Yine sorunlarımız olacak; gene çözeceğiz. Ama Türkiye'ye kıygı yapmayalım. Kendimize, kişi görüntümüze, gücümüze kıygı yapmayalım. Türkiye'ye yurtdışından beslemek için, dinlence mahsus değil, apayrı devletlerin siyasetçileriyle müzakere kılmak için, yurtdışına çıkmak, dolaşmak lazım. Doğru Türkiye fotoğrafı düşüncesince bu elzemdir. Hep söylüyoruz, gine ediyorum. Türkiye fikri, Türkiye sınırlarından aşırı büyüktür. Türkiye müşterek umuttur, müşterek ölçüdür. Türkiye bizim düşüncesince müşterek vazifedir."

Bugün Türkiye'nin rastgele yerinde, en ücra köşesinde üstelik ulaşılamayan, yolu sıfır karye ve belde olmadığını tamlayan Şentop, "Sizler de bu yolların üstünde kurduğunuz fuel oil istasyonlarıyla yurttaşlarımız düşüncesince 7/24 görev etmeye bitmeme ediyorsunuz. Uzun gezilerde soluklandığımız, dinlendiğimiz istasyonlarınızda bizleri mihman ediyorsunuz. Bu dikkatli çalışmanın temelinde, yurdun ciharıyek indinde dobra örgütlenmiş Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının yöneticileri ve mensuplarının emeği var." dedi.

Şentop, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın 21. Olağan Genel Kurulu'nda meydana getirilen demokratik seçimlerin ve çalışmaların dünyalık düşüncesince hayırlara fırsat olmasını dileyerek, "Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası şemsiyesi altındaki, iş insanlarından emekçilerine genişliğinde ülkemizin kendilerini ön planda tutarak, senenin 365 günü, günün 24 saati, milletimize kesintisiz, birinci sınıf görev sunan bu şişman aileye tükenmez teşekkürname ediyorum. Ülkemizin ve ayrıca Avrupa'nın en faziletkâr unsur sayısına erbap Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın, dayanıklı katılması müstelzim örgütlü yapısı itibarıyla hepinizi kutlama kartı ediyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler