USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Küreselleşme, bizi etraflı insanoğlu kendisine birbirimize bağladı

TBMM Başkanı Şentop, "Küreselleşme, bizi halis muhlis insanoğlu namına birbirimize anca müşterek bağladı ki bundan böyle dünyanın gelişigüzel durumunda ve hacısı hocası düşüncesince minimum kurda insanca avlu standardı bulunmadığı sürece on paralık kimesne erinç ortamı

TBMM Başkanı Şentop: Küreselleşme, bizi etraflı insanoğlu kendisine birbirimize bağladı
11-01-2023 21:05
Ankara

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) kabilinden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı" düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmış yer aldığı konferansta, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kamu Başdenetçisi onur Malkoç ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut birer mülakat yaptı.

Şentop, KDK'nin yapı sürecine bağlı bilim vererek, kurumun kuruluşunun, Anayasa'nın 74. maddesindeki "dilekçe hakkı" başlıklı kısımda düzenlendiğini anlattı.

Türkiye'de arzuhâl hakkının kullanımının müşterek nevi hususi yolu adına KDK'nin Meclis içerisinde servet kazandığını tamlayan Şentop, kurulduğu tarihten bu yana KDK'nin insanoğlu haklarının korunmasında sansasyonel ve son müşteri icraat yürüttüğünü söyledi.

"İnsan hakları konusu halen dünyanın en düğümlü alanlarından"

Kurumun kararlarının hukuken bağlayıcı olmamasına karşın idarenin baş döndürücü iri müşterek göre kararlara uymaya çalışmasının, iri müşterek ihtiyaca yanıt verdiğinin göstergesi bulunduğunu aktaran Şentop, insanoğlu hakları konusunun, millî ve arsıulusal alandaki kurumsallaşmaya karşın halen dünyanın en düğümlü dallarından birisi bulunduğunu anlatım etti. Şentop, DOĞRU vakitte dünyanın gözü uğrunda gerçekleşen insanoğlu hakları ihlallerine dikkati çekti.

TBMM Başkanı Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Dünyada insanoğlu haklarının bu denli baş döndürücü konuşulduğu, insanoğlu haklarıyla ait millî ve arsıulusal düzenlemelerin bu denli baş döndürücü yapıldığı, mekanizmaların kurulduğu müşterek dönemde, insanoğlu hakları ihlallerinin stabil ve gündeş müşterek ruzname maddesi olmasını güzel müşterek biçimde sorgulamamız gerekir. Sorun nerede? Sadece uygulamayla ait müşterek dava mu mevcut olmadan müşterek anlayış, dizi problemi mu var? Eğer yaşanmış olan insanoğlu hakları sorunları münferit olsa, adetçe baş döndürücü olsa da manalı müşterek birlik oluşturmayacak biçimde ayrımlı sebeplere mebni adına çıksa ihtimal müşterek yürütüm sorunundan lakırtı edebiliriz. Ama ihlaller ve onların nedenleri manalı müşterek birlik ve tanımlayabileceğimiz müşterek söve gösteriyorsa o devir müşterek zihniyet, müşterek dizi sorunundan lakırtı buyurmak gerekir. Sorun esasta insanoğlu hakları paradigmasında, zihniyetindedir."

"Kültürel kodlardaki anlayış farkı, tekme standartlı uygulamalara defa açıyor"

İnsan haklarına değgin kültürel kodlardaki anlayış farkının, tekme standartlı uygulamalara defa açtığını anlatım fail Şentop, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla bugün Afrikalıların, Asyalıların, doğuluların, Müslümanların, yabancıların, göçmenlerin yaşadıkları probleminin temelinde, kelimeler evlenmemiş umumi anlamlarına kavuşmuş olsa da hala o zihnin arkasındaki paradigmanın şu demek oluyor ki yazılımın varlığı yatmaktadır. Avrupa dışına çıktığınızda ayrımlı müşterek insanoğlu hakları konsepti, alkan sıfır bireylere kendince ayrımlı müşterek insanoğlu hakları konsepti, Müslümanlara kendince ayrımlı müşterek insanoğlu hakları konsepti, hanımlara kendince ayrımlı müşterek insanoğlu hakları konsepti, garplı şuur dünyasının zamanı zihnî kodlarında, DNA'sında toprak düzlük tanımlara dayanmaktadır."

Bu insanoğlu hakları yaklaşımının Batı sınırları haricinde türel müşterek madde olmaktan çıkarak müşterek siyasi vasıtaya dönüştüğünü dile getiren Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Küreselleşme, bizi etraflı insanoğlu adına birbirimize anca müşterek bağladı ki bundan sonraları dünyanın değme durumunda ve hepsi düşüncesince barış, tekme standartsız insanoğlu hakları, minimal kurda insanca avlu standardı bulunmadığı sürece on paralık kimesne dirlik ortamında olamaz, dirlik ortamında kalamaz. İnsanı asal alan, müşterek tarağın dişleri kabilinden kişilerin birlik ve hak anlamda eşitliğine dayanan, siyasi müşterek anahtar adına değil hemen türel müşterek madde adına tanıdık müşterek global insanoğlu hakları doktrini, bundan sonraları hemen müşterek teorik, ahlaki yeğleme meselesi değil, zorba müşterek evren gerçekliği biçimine gelmiştir."

"207 bin 403 kayıtlı yakınma başvurusu aldık"

Kamu Başdenetçisi onur Malkoç da konuşmasında, kurulduğu günden bu yana topluluğun değme kesimiyle değinme kurduklarını, sivil polis polis maşer örgütleri, darülfünun ve iletişim araçları kuruluşlarıyla baş döndürücü sayıda eş düzentileme yürüttüklerini bildirdi.

Malkoç, "Bu süreçte 207 bin 403 kayıtlı yakınma başvurusu aldık. Bu başvurulardan 205 bin 639'unu karara bağladık. Ayrıca mail, mektup, telefon yoluyla, faksla yahut gelmiş şekilde beniz yüze 1 milyon insanoğlu bizlere danıştı. Onlara türel yardımda bulunduk, defa gösterdik ve dayanak olduk. Bu gayretlerimiz ve çabalarımızın kararında idareye kendince verdiğimiz kaynak kararlarına inkıyat payı yüzdelik 20'lerden yüzdelik 79'lara çıktı. Bu oranın onlarca, yüzlerce yıldan bu yana ombudsmanlığın bulunmuş yer aldığı Avrupa'da yüzdelik 80'lerde yer aldığı düşünüldüğünde aldığımız aralık açık açık ortaya çıkmaktadır." görüşünü paylaştı.

İdare ile yurttaş arasındaki ihtilafların mahkemeye geçiş etmeden çözümünü hedeflediklerini vurgulayan Malkoç, adaletin ve hakkaniyetin gerçekleşmesine korumak istediklerini aktardı.

KDK'nin elan hızlı, çalışan ve çelimli olması düşüncesince taleplerini kaydeden Malkoç, "Kurumumuza doğrudan doğruya tetkik yetkisi verilmesini, gene kurumumuzda envestisman ofisi ombudsmanlığının kurulmasını, denetleme ve tetkik rolü karşılayıcı faziletli ilçe ve Sayıştayın statüsündeki kabilinden amme denetçiliğinin de statüye kavuşmasını istiyoruz. Ayrıca, uzmanlarımıza Anayasa Mahkemesi raportörü ve Sayıştay raportörü kabilinden yontu verilmesini istem ediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türkiye düşüncesince baş döndürücü önemli"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise ombudsmanlık ofislerinin, yaşlı başlı ve sansasyonel demokrasilerde anahtar firmalar bulunduğunu dile getirdi.

Güçlü ve sansasyonel ombudsmanlık görevlilerinin, vatandaşların mutluluk kurumlarına itimat duymalarını sağladığını tamlayan Meyer-Landrut, bunun yurttaşlar ve işletmeler düşüncesince yararlarına değindi.

Ombudsmanlığın sağlam, şeffaf, sansasyonel ve serbest müşterek hususiyet sisteminin yürürlükte yer aldığı devletlere katkısını özetleyen Meyer-Landrut, "Bu, coğrafi konumu, mütekâmil altyapısı, Avrupa tedbir zincirleri ve pazarları ile iktisadi bağları delik önüne alındığında iri potansiyele eş Türkiye düşüncesince baş döndürücü önemli." dedi.

Türk ombudsmanı sebebiyle 10 sene kabilinden çelimsiz müşterek müddette baş döndürücü nesne başarıldığının altını çizen Meyer-Landrut, "Böyle müşterek geleceği bina buyurmak ve Kamu Denetçiliği Kurumunun dirimsel rolünü yükseltmek düşüncesince kanuncu yollara müracaat yetkilerinin güçlendirilmesine nazarıitibar edilmelidir. Bu konuların ele alınması, Ombudsmanlık kurumunun aktiflik ve bağımsızlığının elan da kuvvetlenmesine asistan olacaktır. Demokratik gurur ve insanoğlu haklarına destek, AB-Türkiye ilişkisinin denek taşı olmuştur. AB, insanoğlu haklarının, hukukun üstünlüğünün ve serbest kurumların güçlendirilmesinde Türkiye'yi desteklemeye hazırdır." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler