USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur

TBMM Başkanı Şentop,"İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökük tapusudur. Tam serbest ortak kavim ve büyüklük namına mevcut olma irademizin içtimai sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın yegâne ideolojisidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: İstiklal Marşı, milletimizin ve vatanımızın dizelere dökümlü tapusudur
27-12-2021 15:47
Samsun

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mustafa Kemal Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu"nda icra ettiği konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un 27 Aralık 1936'da yaşamını kaybettiğini hatırlatarak, Asım'ın neslinin iri şairine ölüm etmiş bulunduğu güneş kabilinden dakika de erbap çıktığını, gelecekte de onun kıymetini bilmeye bitmeme edeceğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un koyu sadelik sahibi olduğunu, unutulup gitmeyi önceden kabullense de onun anbean anıldığını anlatım fail Şentop, "Ulusal ve arsıulusal spor yarışlarında 100 senedir gelişigüzel okulda, gelişigüzel resmi törende bire kuma coşku ve şerefle onun mısralarını ötme ediyoruz. Unutmak kuma yana, az daha onu gelişigüzel güneş yaşamın ehliyetli içinde, ehliyetli ortasında yaşatıyoruz." niteleyerek konuştu.

"7'den 70'e eksiksiz milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk"

Şentop, 2021'in "İstiklal Marşı" yılı anons edildiğini anımsattı.

"Bizzat teklifini hazırladığım ve geçmiş imza ile sunduğum 2021 yılının İstiklal Marşı yılı olması talebimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda ittifakla, eş kuma kararla benimseme edilerek 2021 yılı İstiklal Marşı yılı namına anayasa ile anons edildi." diyen Şentop, şunları anlatım etti:

"Hürriyet ve bağımsızlık aşkımızın çevirmeni bulunan İstiklal Marşı'mıza ve onun şairi rahmetlik Mehmet Akif Ersoy'a huzur duyduğumuz minnettarlık ve muhabbeti anlatım ika üzere ülke süresince ve haricinde planlı etkinliklerde 7'den 70'e eksiksiz milletimizin İstiklal Marşı sevgisinde kenetlenmesine tanık olduk. Milletimizin servet ve ehliyetli bağımsızlık mücadelesinin sembolü bulunan İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u il, kaymakamlık ve köylerde planlı törenler, sergiler, paneller, sempozyumlar, türkü yarışmaları, endamsız filmler ve hususi nice programla anmaya çalıştık. İstiklal Marşı'mızın benimseme edilişinin 100. yılı vesilesiyle planlı bu programlar, kuma çağ evvela ulusal bütünlük ve el birliği anlayışıyla şaha koruyucu milletimizin erbap bulunduğu kültürel kodları doğacak nesillere aktarma etmek itibarıyla baş döndürücü iri kuma değeri haizdir. "

Şentop, 2021 yılının akıbet 100. sene İstiklal Marşı programını Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun'da yaptıklarını belirterek, "Farklı yönleriyle ve ayn açılarıyla ele alacağımız ulusal marşımız ve Mehmet Akif ile ilişik yapacağımız katkılar, sunacağımız acemi istimara ve bilgiler düşüncesince gelişigüzel birinize değişik teşekkürname ediyorum." halinde konuştu.

İstiklal Marşı'nın Milli Mücadele bitmeme ederken ordunun coşkusunu yükseltmek, ulusal bütünlük ve el birliği ruhu süresince topyekun el sathını harekete eylemek arzusuyla şahsen Meclis'in açmış bulunduğu yarış sonucunda benimseme edildiğini anımsatan Mustafa Şentop, yarış ve Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı süreci anlattı.

"Bestesi kişi süresince mevcuttur"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de İstiklal Marşı'nın kabulünden ahir "Bu marş bizim inkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklal Marşı'nda davamızı anlatması itibarıyla iri anlamı bulunan mısralar vardır. En beğendiğim noktayı şu mısralardır: 'Hakkıdır ari muammer bayrağımın hürriyet/Hakkıdır Hakk'a tırkaz milletimin istiklal'" laflarını anımsatan Şentop, şunları kaydetti:

"İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy'un ordumuza ithaf ettiği, milletimizin topyekun eksiksiz fertlerinin bire kuma eğilim ve heyecanla ötme ettiği, esasta türkü ve marş hüviyetinin de haricinde küsurat kuma metindir. Bestesi kişi süresince mevcuttur. Söz ile sözlerinin enerjisini yükselten çelimli vurgular, onu şiirden marş havasına taşır. İstiklal Marşı'mızdaki iri anlatım gücü, Milli Mücadele esnasında insanımızda ortaya çıkan iri ve duyurulmayan enerjinin ateşli halidir. Tıpkı Çanakkale Savaşı'nda yüzlerce kiloluk mermiyi sırtında haiz Seyit Onbaşı'nın savaştan sonraları bire kuma mermiyi kaldırmaya girişim ettiğinde bunu başaramaması gibi. Savaş meydanında inanç kırcı azimle devleşen insanımızın suni ve gelir enerjisinin feyezan halidir. Kimileri bunu vecd hali, kimileri inanç gücü namına tanım etse de biliriz ki namevcut edilmeye çalışılmış bulunan bu milletin küllerinden doğduğu İstiklal Harbi'nin yüceliği derece onun destanı bulunan marşı da baş döndürücü iri kuma şiirdir. Şüphesiz bu marş, milletimizin gelişigüzel kuma ferdinin eş metnidir. Bizi budun önleyen asliye bileşenimizdir. "

İstiklal Marşı'nın, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üstünde kurulduğu kadim toprakların muharebede yine el yapılmasının vesikası bulunduğunu anlatım fail Şentop, "Milletimizin ve vatanımızın dizelere dökük tapusudur. Tam kesinlikle kuma budun ve mevki namına mevcut olma irademizin içtimai sözleşmesidir. Devletin ve Anayasa'nın yegâne ideolojisidir. Sözden dokumalı bayrağımızdır. Ölümsüz mısraların sahibi Mehmet Akif Ersoy, yaşamış bulunduğu çağda de bu zamanlarda de bu milletin bütünlük ve beraberliğinin sembolüdür." niteleyerek konuştu.

Şentop, sempozyumdaki konuşmasının arkası sıra OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun Valisi Zülkif Dağlı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i görüşme etti.

İki güneş sürecek sempozyumun açılışına Garnizon Komutanı Topçu Albay İbrahim Camcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, büyüklenme müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler