USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Dünyadaki müşterilerini birleştirecek en çelimli değerler tığ Müslümanların süresince ve arasındadır. Başkenti Kudüs bulunan müşterek Filistin Devleti'nin kurulması hala en önemli meselemiz” dedi.

TBMM Başkanı Şentop, İSİPAB Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu
26-11-2021 18:23

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kuruluna eklenmek kadar geldiği İspanya'nın başkenti Madrid'de İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Koordinasyon Toplantısı'nın açım konuşmasını yaptı.

Şentop, "Müslümanlara erinç önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en dip birlikte biçimde karşılaşarak edisyon ve kıygı altında din ve kimliklerini korunum fail bu kardeşlerimize müteveccih özen ve desteğimizi hassasiyetle korunum etmemiz gerektiğine inanıyorum. İSİPAB namına bu kardeşlerimizin mağduriyetlerini, gereksinimlerini ve taleplerini yakından strateji edecek mekanizmaları yaşama geçirmemiz gerektiği kanaatindeyim" sanarak konuştu.

"Dünyadaki müşterilerini birleştirecek en çelimli değerler tığ Müslümanların ortamında ve arasındadır" ifadelerini kullanan Şentop, dünyada 2 milyara DOĞRU nüfusuyla ve izlemsel coğrafyalarda yaşamı sürdürmenin önemiyle Müslümanların evren ekonomisindeki gücü ve etkisindeki eksikliği üzerinde derinlemesine levent düşünmesi icap ettiğini vurguladı.

Şentop, "Birlik olmanın, bu arada akıntı etmenin sağlayacağı içsel ve maddesel zorla farkındayız. Allah'ın ipine sıkı sıkıya sarılmamız iktiza ediyor. İhtilafa düştüğümüzde, gücümüzün azalacağını, rüzgarımızın, havamızın azalacağını Rabbimiz bildirme ediyor" dedi. Avrupa ülkelerinin dü evren mücadelesi yaptığını fakat 20. asrın ikinci yarısından itibaren barışıp, anlaşarak eş değerleri ve menfaatleri öne çıkardıklarını ve bu biçimde güçlendiklerini aktaran Şentop, eskiden ve bugünde birbiriyle arbede yahut ayrışma düşüncesince nedenleri sıfır Müslüman devletlerin de birlikte araya gelmiş şekilde adaletli birlikte evren kuruluşu düşüncesince uğraş vermesi icap ettiğinin altını çizdi.

“Başkaları gelip bizim coğrafyalarımızı biberli çemberi içerisine alıp özlük menfaatlerine gereğince tasarım etmeye çalışacaklardır"

Şentop, "Birbirimize güvenelim, birbirimize inanalım, başkalarına, başkalarının kararlarına beslemek namına danışma yazar eş menfaatlerimizi gözeten kararları tığ verelim. Eğer tığ özlük sorunlarımızı çözmez isek tığ özlük kararlarımızı vermez isek o sorunları halletmek düşüncesince eller gelip bizim coğrafyalarımızı biberli çemberi içerisine alıp özlük menfaatlerine gereğince tasarım etmeye çalışacaklardır" dedi.

“Başkenti Kudüs bulunan birlikte Filistin Devleti'nin kurulması hala en ciddi meselemiz”

İSİPAB namına Filistin davasındaki dayanışmanın sarsılmadan bitmeme edeceğine uğur boncuğu kuşkusu olmadığını kaydeden Şentop, "Yarım asrı geride bırakan İslam İşbirliği Teşkilatının yapılış amacını oluşum fail Filistin Davası, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs-ü Şerif'in müdafaası şu demek oluyor ki 1967 sınırları temelinde, bağımsız, hükümran ve başkenti Kudüs bulunan birlikte Filistin Devleti'nin kurulması hala en ciddi meselemiz, en şişman mücadelemizdir" ifadelerini kullandı. Şentop, "Üç gökçül dinin mübarek mekanlarının taraf yana durduğu, evvel kıblemiz Mescid-i Aksa'yı barındıran, Peygamberler şehri Kudüs'ün zamanı ve türel statüsünün muhafazası, hemen Müslümanlar düşüncesince değil hepsi adamlık düşüncesince ehemmiyetli birlikte görevdir" ifadelerini kullandı.

“İSİPAB namına öne çıkmamız, yararlı ve defa resim birlikte davranış benimsememiz gerekiyor”

Afganistan'ın, Suriye'nin, Yemen'in ve henüz nicelerinin içerisinden geçmiş olduğu kavi hallere bağlı eş birlikte tavırla akıntı etmeleri gerektiğine ayraç fail Şentop, "İslam ülkelerinin asayiş ve istikrarına, halkların sulh ve refahına ulama iletmek düşüncesince lüzum insanca gereksinimlerin karşılanması gerekse aralarında ağız tatsızlığı canlı kardeşlerimizin aralarının bulunması, barıştırılması hususlarında İSİPAB namına öne çıkmamız, yararlı ve defa resim birlikte davranış benimsememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şentop, "Güney Asya'da Rohingyaların Myanmar'a güvenli, gönüllü, haysiyetli ve kalımlı biçimde arka dönüşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sunulan bırakıldığı izolasyonun sona ermesi ve Batı Trakya'da canlı Müslüman Türk azınlığı ile Uygur Müslümanlarının asliye doğruluk ve hürriyetlerinin korunmasının da şişman ehemmiyet taşıdığını" dedi.

“Azami el donanması ve teşrikimesai mucip mevzularda yegâne nağme olmamız elzemdir”

"Vatanlarından, memleketlerinden boşanmak mecburiyetinde artan göçmenlerin niteliğine deva olabilmek düşüncesince maksimum el donanması ve teşrikimesai mucip mevzularda yegâne nağme olmamız elzemdir” diyen Şentop, “Bütün dünyayı ve ilkin alanımızı ilişik huruç meselesinin kimseyi kıygın etmeden çözülmesi şişman ehemmiyet sunma etmektedir. Bu bağlamda eş efor ve himmet hem Müslüman bununla birlikte insanoğlu olmanın birlikte gereğidir" ifadelerini kullandı. Şentop, İSİPAB'ın bu kapsamda kendilerine İslam dünyasının meseleleri ve dertleri ile dayalı velut ve hayır birlikte danışma zemini sunduğunun altını çizdi.

16. İSİPAB Konferansı 9-10 Aralık'ta İstanbul'da

Bölgede yaşanmış bulunan gelişmeler menfez uğrunda tutulduğunda İSİPAB'ın doğacak çağda henüz deli dolu ve müteşebbis birlikte davranış benimsemesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, "Paylaşım, Vicdan ve İslam, Filistin, Göç ve Afganistan" mevzulu 16. İSİPAB Konferansı'nın da 9-10 Aralık tarihlerinde İstanbul'un ev sahipliğinde düzenleneceğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler