USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: 'FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkeler için milli güvenlik tehdidi'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Kurulu'nda meydana getirdiği konuşmada, “FETÖ'nün Türkiye haricinde birlikte aşırı ülkede de faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Bu çıyan örgütün karındaş ülkeler ilkin iktisap etme

TBMM Başkanı Şentop: 'FETÖ, faaliyet gösterdiği ülkeler için milli güvenlik tehdidi'
28-09-2021 21:28

TÜRKPA'nın 10. Genel Kurul toplantısı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un dü sene eskiden önerisi doğrultusunda, Kazakistan'ın lodosluk branşında toprak düzlük ve Türk dünyasının tinsel önderlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunmuş olduğu Türkistan şehrinde gerçekleştirildi.

TÜRKPA Genel Kurulunda eskiden kendisine Dönem Başkanı ve Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova TÜRKPA Dönem Başkanlığını Kazakistan Cumhuriyeti Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin'e devretti. Sonrasında TÜRKPA 10. Genel Kurul toplantısına geçildi.

Genel Kurul'da icra ettiği konuşmada laflarına Azerbaycan'ın “Anım günü” zımnında tebriklerini ileterek başlamış olan Şentop, “BM müdahale müşterek baş döndürücü arsıulusal kasıntı kabilinden Azerbaycan'a aidiyeti benimseme ve anons edilen ermeni işgali altındaki öz yurt topraklarından azad edilmesi bayrağının herhangi müşterek karış toprağında dalgalanması tabii TÜRKPA devletleri kendisine hepimizi kıvançlı etmiştir. Dün 27 Eylül, karışma altındaki Karabağ'ı istiklaline kavuşturan ünlü yurt muharebesinin sene dönümüydü. Anım haset maruz bu sene dönümünde dört başı mamur Azerbaycan halklarını kalben kutluyor, şehitlerimizi yağmur ve şükranla anıyorum. Karabağ Azerbaycan'dır. Biz Türkiye kendisine herhangi müşterek devir Azerbaycan'ın yanındayız. İşgalin sona ermesiyle alana abra gelmesi için herhangi müşterek çeşitli desteği veriyoruz, gelecekte de dayanak noktası vermeye bitmeme edeceğiz” dedi.
Uluslararası ilişkilerin bundan sonra ülkeler düzeyinde hoppadak diplomatlar yoluyla yönetilen müşterek proses olmadığını vurgulayan TBMM Başkanı, arsıulusal ilişkilerde dünkü gelişmeler ve dünkü açılımların gerekliliğine ayraç etti. Şentop, “Karşı karşıya bulunduğumuz hastalıkların müşterek bölümü toptan ölçekte çözüme muhtaçken, nice sorunumuzu da yerli ve lehçe boşluk açısıyla çözmemiz ıztırar durumuna gelmiştir. Küresel ölçekteki belirsizlikler; ülkeler arası silahlı çatışmalar, huruç hareketleri, terörizm, hava değişikliği, susuzluk neredeyse baş döndürücü boyutlu mesail ve küreselleşmenin getirmiş olduğu kültürel bulunmayan düzenek karşısında kendini koltuk gayeli gelişen yerli ve lehçe hareketlerin önemi herhangi müşterek güzeşte devir artmaktadır. Dünyanın herhangi müşterek durumunda lehçe kurumlar kurulmakta, mebus binalar da bu şirketlerin ister etkinliğini artırarak ister meşruluk kaynağını sağlayarak ehemmiyetli müşterek gösteriş üstlenmektedirler” sanarak konuştu.

“TBMM 2016 senesinde müşterek el hâlâ gazi olmuştur“

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz sene TBMM'nin kuruluşunun 100. sene dönümünün kutlandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“TBMM Türkiye'nin müessis meclisidir ve gazi meclistir. Milli mücadeleyi şahsen yönetmiş ve yürütmüştür. Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk o devirde milli mücadelemize TBMM Başkanı kendisine önderlik etmiştir. Bu gidiş milletimizin iradesinin kader etmiş olduğu meclisimizi öbür sağlam baş döndürücü ülkenin meclisinden hâlâ hususi müşterek pozisyona oturtmaktadır. TBMM bundan müşterek müddet önce, 2016 senesinde müşterek el hâlâ gazi olmuştur. Fetullah Gülen yıldırı örgütü FETÖ personelleri 15 Temmuz çarpış girişimi esnasında meclisimize hücum kılmak cüretinde bulunmuşlardır. TBMM binamız FETÖ'cü hainlerin uçaktan attıkları üç bombaya sunulan kalmıştır. O geceleyin de dört başı mamur politik partilerden milletvekillerimiz saldırılara karşın meclise gelmiş şekilde toplanmışlar ve bu çıyan girişime direnmişlerdir. Yine alp halkımız elleriyle tankları tevkif cesaretini göstererek vatanımızı ve meclisimizi bu çıyan yıldırı örgütüne hakkında canı pahasına korumuştur. 100 sene evvela kesinlikle dirilik siperhane müşterek savaşım verildiyse, 15 Temmuz'da FETÖ mensuplarına hakkında da anca şişman müşterek savaşım verilmiştir. 100 sene evvela kesinlikle işbirlikçi hainler ve dokuncalı dernekler ülkemizi camız ve koltuk ismi altında karışma planları yaptıysa, 15 Temmuz'da da bire müşterek görüngü oluş bulmuştur.”

FETÖ yıldırı örgütünün müşterek tane müşterek hedefi bulunduğunu kail Şentop, “Bu, toprak edinmiş olduğu devletlerde faaliyet gösterdiği devletlerde orayı ele kılmak ve kendilerine maruz teşekkül faaliyetlerini, talimatlarını uygulamak. Biz, milletimiz kendisine 15 Temmuz'da bu örgütü ve yapılanmasını Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, öncülüğü, milletimizin mükemmel desteği ile bu topraklardan söküp attık. 100 salname meclisimiz dü el gazi kendisine evren demokratlık tarihinde görülmeyen müşterek şerefle tarihteki yerini almıştır. Bu da doğacak nesillere bırakacağımız en şişman miraslarımızdan biridir. FETÖ'nün Türkiye haricinde müşterek baş döndürücü ülkede de faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Bu çıyan örgütün karındaş ülkeler ilkin edinmek neredeyse faaliyet gösterdiği ülkeler için müşterek milli güvenlik tehdidi oluşturduğunu esasen tabir buyurmak isterim” halinde konuştu.

Şentop TÜRKPA'nın hâlâ müşterek tomar dinamik bir duruma getirilmesine müteveccih önerilerini şu biçimde sıraladı:
“TÜRKPA Kadın Parlamenterler ve TÜRKPA Genç Parlamenterler Forumlarına benzeri biçimde unsur ülke parlamentolarının hukuk grupları başkanları ile eş forumlar düzenlenebilir. Sekretarya; teşri süreçlerinde kolaylaştırıcı müşterek gösteriş üstlenerek; ülke parlamentolarında faaliyet yayınlayan önsezi komisyonları arasındaki işbirliğinin artırılması ve danışma toplantılarının yapılmasına vasıtalık edebilir. Uluslararası toplantılarda ve bilhassa mebus forumlarda ayrı TURKPA madun takım toplantılarının derneşik bir duruma getirilip kurumsallaştırılması şekli ile eş çıkarların savunulması yahut eş hastalıkların elbirliği ile çözümü için koordinasyonun hâlâ da güçlendirilmesi beklenir olabilir. Farklı ülke parlamentolarında fariza düzlük Türk aristokrat milletvekillerinin belirleme edilerek müşterek toplu tartışma çatısı altında toplanması sağlanabilir. Yıllık yahut 5 yılda müşterek esnetilmiş Türk Dünyası Parlamenterler Forumu organizasyonu yapılabilir. TÜRKPA üyesi emektar vekillerimizden ‘TÜRKPA Ak Sakal Grubu' oluşturularak; bu grubun devir zamane müşterek araya gelmesi, düşün ve tecrübelerinin paylaşılması sağlanabilir. TÜRKPA içerisinde kurulabilecek müşterek araştırı merkezleri eş güdüm ünitesi aracılığıyla, parlamentolarımız arası bilgelik değiştirmek mevzularına müşterek değin ve himmet getirilebilir. Son kendisine hâlâ çelimli müşterek sekretarya için çalışanların gönül yeteneklerinin geliştirilmesi; Kırgızca, Kazakça, Azerbaycan dili ve Türkiye Türkçesi dillerinde baş döndürücü girişken dinamik profili oluşturularak hâlâ dinamik ve çabuk müşterek Örgüt yapısına kavuşabiliriz.”

“Bizim birlikteliğimiz on paralık hiç kimseye hakkında değildir”

Sözlerine Pir Sultan Ahmet Yesevi'nin “Kitabına eğinik çocuk, aşını pişiren kadın, tarlasını geçindiren çiftçi, tezgâhtaki sanatkâr, kötülük düşünmeye sayaç bulamaz” lafıyla bitmeme fail Şentop, Türk dünyası devletlerinin müşterek araya gelmesinden kimsenin huzursuz olmaması gerektiği mesajını vererek, “İşimiz afiyet üzerinedir; meydana getirecek işimiz çoktur. Bizler, mebus diplomasiyi sulh diplomasisi kendisine görüyoruz ve bizim birlikteliğimiz on paralık hiç kimseye hakkında değildir. Amacımız birliğimizi pekiştirmek, muhabbetimizi arttırmak, bire müşterek otağdan çıkıp dünyanın ayrımlı coğrafyalarına dağılan öz kardeşleri müşterek araya getirmektir. Bizim birlikteliğimiz ile elde eden hukuk ve uhuvvet olacaktır” niteleyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların arkası sıra TÜRKPA Genel Kuruluna eklenmiş olan Meclis Başkanları, Alatau Medya Merkezini görüşme etti. Meclis başkanları Ulu Dala Eli Anıtı uğrunda familya fotoğrafı çektirdi.

Sonrasında başkanlara, Türkistan Bölgesi Valisi Umirzak Şükeyev kabilinden Kongre Salonunda tarih ortası yemeği verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler