USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, 31 amaca müteveccih 275 çalışkanlık içeriyor

TBMM Başkanı Şentop, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın çelimli koordinasyon, baş döndürücü cepheli teşrikimesai ve sivil polis polis maşer kurumlarının katılımıyla hazırlanmakta olan 31 amaca yönelik, 107 hareket piyasası ve 275 faaliyeti içerdiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop: Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, 31 amaca müteveccih 275 çalışkanlık içeriyor
02-12-2022 18:05
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'nın, istihdamdan erişilebilirliğe, öğrenimden sağlığa, politik yaşama katılımdan hakların korunmasına derece serbest müşterek piyasası kapsadığını belirterek "Bu plan, çelimli koordinasyon, baş döndürücü cepheli teşrikimesai ve çıplak maşer müesseselerinin katılımıyla hazırlanan, 31 maksata yönelik, 107 deprem piyasası ve 275 faaliyeti içeriyor." dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul Fuar Merkezi'nde planlı Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi'nde meydana getirdiği konuşmada, zat dalında Türkiye'de tek, dünyanın da en iri 6. fuarı bulunan bu etkinliğin, engellilerle alakadar farkındalığı artırmayı, şirketler ortada ortaklaşa iş ve dayanışmayı güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Kimseyi ötekileştirmeden, dışlamadan, dışarıda bırakmadan, herhangi müşterek biricik top devletin hizmetlerinin ulaştırıldığını dile getiren Şentop, "Geçtiğimiz 20 yılda ülkemize, herhangi müşterek bölgede bulunduğu kabilinden engellilerimizin sorunlarının çözümü dair da adeta asır atlattık. Engelli kardeşlerimize müteveccih ayrık önyargıları kırmakla kalmadık, ayrımsız sürede onları yaşamın içerisine katacak adımları da attık. Köklü 'kerim devlet' geleneğimizi, günümüzün maşeri mutluluk anlayışıyla harmanlayarak bu bölgede dünkü ve ibdai müşterek dizi film ortaya koyduk. Devletimizin sevecenlik şemsiyesini genişletirken yardım, iyilik yahut atıfet namına adalet devamlı müşterek tatlılıkla cereyan ettik." diyerek konuştu.

Bunun düşüncesince evvela engellilerle alakadar çelimli müşterek türel enfrastrüktür oluşturduklarını aktaran Şentop, ülkenin geçmiş Engelliler Kanunu'nu 2005'te çıkardıklarını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler'in, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmesinin de 2009'da bildirme edildiğini, Anayasa değişikliğiyle engellilere yapılacak zait ayrımcılığı en fevk kurda çelimli hususiyet metniyle güvence dibine aldıklarını tabir fail Şentop, bunun yanı sıra mevzuatı özürlü, sakat, asılsız kabilinden acı ifadelerden ağız ağıza arındırdıklarını söyledi.

Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, maşeri yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, afiyet ve erişilebilirlik kabilinden serbest müşterek yelpazede sağlam baş döndürücü düzenlemeyi yaşama geçirdiklerini özetleyen Şentop, hepsi bu gayretler sayesinde, ülkedeki kamuya ilgilendiren bakım ve iyileştirme merkezlerinin sayısını 21'den 104'e yükselttiklerini, kamu-özel hep 403 bakım merkezinde, şu an 33 bin insana leyli bakım hizmeti sunulduğunu tabir etti.

"Kamuda etkin sakat sayısı 66 bine yükseldi"

Şentop, 2007'de süregelen evde bakım katkısı kapsamında 562 bin 365 vatandaşa maaş ifa yapıldığını belirterek "Ailesinin yanı sıra bakımı belkili sıfır engelliler düşüncesince yaşama geçirilen 149 umutevinde, 654 kardeşimiz işlev almaya bitmeme etmektedir. Her ilde minimum müşterek biçim olacak şekilde, Türkiye genelinde 130 Engelsiz Gündüz Yaşam Merkezimiz çalışmalarına bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Dünyada müşterek umde imza atarak, 2012'de engellilerin istihdamı düşüncesince ayrı ve merkezi müşterek imtihan uygulamasına geçildiğini dile getiren Şentop, böylelikle kamuda etkin sakat sayısının 12 kattan müşterek tomar artarak 66 bine yükseldiğini kaydetti.

Özel sektörde sakat istihdamını isteklendirme bu şeklinde memur bulunmadığı biçimde yahut kota dahası sakat işveren işverenler düşüncesince sigorta priminin dayanak noktası miktarını yüzdelik 50'den yüzdelik 100'e çıkarıldığını hatırlatan Şentop, resmi ve hususi pedagoji bilimi kurumlarına bitmeme fail sakat öğrencileri, okullarına parasız transfer olanağı sunulduğunu anlattı.

Türkiye'nin, meydana getirilen hepsi bu yatırımlar ve türel tensikat neticesinde, maşeri politikalar dalında dünyada kalıp yayınlanan müşterek pozisyona ulaştığını tabir fail Şentop, bunların ehliyetli olmadığını, çıkarlarını ve politikalarını daim geliştirdiklerini söyledi.

"İkinci Otizm Eylem Planını, april ayında yaşama geçirilecek"

TBMM Başkanı Şentop, otizmli füru mevzusunun Türkiye'de ve dünyada öne çıktığını belirterek şu biçimde konuştu:

"Otizm Eylem Planı'mızda, otizmle alakadar farkındalık oluşması, kurumsal ve bilimsel niteliği bulunan altyapının tesisi noktasında ehemmiyetli kararlar alınmıştı. Bu doğrultuda otizmli şahıslar düşüncesince 6 ilimizde ihtisaslaşmış Gündüz Yaşam Merkezleri açıldı. Ancak başta akıbet çağda bu mevzuda dünkü gereksinimlerin ortaya çıkmış bulunduğu da görülmektedir. Önceki tecrübelerimizin ve ailelerimizden mevrut talepler ışığında, içe yöneliklik meselesinde dünkü adımlar da atılacaktır. Daha çarpıcı işlev üretebilecek, maşeri kabulü ve bilinci artıracak İkinci Otizm Eylem Planı, april ayında yaşama geçirilecek."

Artan saldırılar ve tehditler karşısında, topluluğun anahtar taşı bulunan karı müessesini korumaya da iri ehemmiyet verdiklerini vurgulayan Şentop, laflarına şu biçimde bitmeme etti:

"Avrupa'da nice ülkede bu mevzuda ehemmiyetli tartışmalar sürdürülüyor ve ehemmiyetli adımlar atılıyor. Türkiye'nin bu mevzuda da önderlik yapması gerekir. Bu amaçla hazırlıkları tamamlanan Anayasa değişikliği teklifi, mecliste grubu mevcut hepsi politik partilere görüşüldü. Bütçe takviminin bitmesinin peşi sıra teklifin sedir gündemine istikbaline inanıyorum. Aile kurumunun güçlendirilmesi yanı sıra erkincilik özgürlüğü bağlamında, adalet ve özgürlükleri de genişleten, güvence dibine düzlük bu teklifin, çelimli müşterek mutabakatla benimseneceğine inanıyorum."

"Ulusal Eylem Planı'nın hazırlıkları Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yürütüldü"

Şentop, akıbet 20 salname çağda devletin işlev çıtasının daim yukarılara taşındığını, politikaların daim geliştirilmesi kanalıyla Türkiye'nin bugünlere getirildiğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Şimdi de Cumhuriyetin dünkü yüzyılına doğrultu çizmenin savaşı veriliyor, milletimizin ve dünyanın huzuruna Türkiye Yüzyılı vizyonuyla çıkıyoruz. Geçen yıl Cumhurbaşkanımız kabilinden kamuoyuyla paylaşılan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin çerçevesi bu tatlılıkla belirlenmişti. Vizyon Belgesi'nin 2023-2025 yılları arasındaki infaz ara bulucu bulunan Ulusal Eylem Planı'nın hazırlıkları da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hassasiyetle yürütüldü.

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, istihdamdan erişilebilirliğe, öğrenimden sağlığa, politik yaşama katılımdan hakların korunmasına derece serbest müşterek piyasası kapsamaktadır. Bu plan, çelimli koordinasyon, baş döndürücü cepheli teşrikimesai ve çıplak maşer müesseselerinin katılımıyla hazırlanmakta bulunan 31 maksata yönelik, 107 deprem piyasası ve 275 faaliyeti içeriyor. Ulusal Eylem Planı, amme büyüklenme ve müesseselerinin politika, izlence ve hizmetlerine dair hepsi süreçlerde, engellilik konusunu adalet devamlı müşterek yaklaşımla ele almalarını sağlayacak biçimde hazırlanmıştır."

Şentop, sakat fertlerin durumlarının çeşitliliğine ve düzeyine dair adına farklılaşan gereksinimleri düşüncesince mukteza tedbirleri ve düzenlemeleri öngören ikiz cepheli yaklaşımla cereyan edildiğini belirtti.

Etkili eş güdüm ve baş döndürücü cepheli iş birliğiyle sakat bireylerin iştirakı gözetilerek bu plandaki hepsi faaliyetlerin uygulanacağından kimsenin şüphesinin olmaması icap ettiğini vurgulayan Şentop, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nun, dünkü idare sisteminin ruhuna akıllıca biçimde şimdi da güçlendirildiğini anlattı.

Şentop, kurulun, gözaltı koordinasyonunda faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, izlenmesi ve raporlanmasından mesul olacağını aktardı. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler