USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli

TBMM Başkanı Şentop, "Parlak demokratlık nutukları kulaklarımıza güzel gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği itibarıyla önemlidir." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli
07-10-2021 16:04
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde 7'ncisi planlı G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde (P20), "Pandeminin faktör bulunduğu içtimai ve istihdam krizlerine çözümler" başlıklı oturumunda ortak musahabe yaptı.

Şentop, "G20 oluşumunun, müstevli kaynaklı krizler karşısında kendisinden muhtemel liderliği sergilemesini Türkiye namına ehemmiyetli bulduğumuzu anlatım görmek istiyorum." niteleyerek konuştu.

Dünyanın, akıbet otuz yılda nice lehçe krizin birlikte 2008 finansal krizi kabilinden toptan ölçekte krizlere de oyunluk olduğuna ayraç fail Şentop, "Ancak bunlardan hiçbiri, devletlerin ve toplumların üzerinde, 5 milyon yöresinde insanoğlunun yaşamına mülk bulunan Kovid-19 salgını derece yıkmacı ortak bulaşık meydana getirmemiştir. Söz konusu krizin etkilerini, ekonomi, sağlık, içtimai avlu ve istihdam kabilinden sahalarda da içten hissettik." ifadelerini kullandı.

Şentop, Kovid-19 salgınının insanlığı tedariksiz yakaladığını dile getirerek şu halde bitmeme etti:

"Geçmişteki kavisli siyasa tercihleri ve iktisadi krizlerle dövüşmek gayesiyle nice diyar kabilinden tahsil edilen yahut haricen dayatılan tedbirler, afiyet ve içtimai düzenlilik sistemlerinin kilo vermesine kez açmıştır. Türkiye namına bu noktada, akıbet 20 yılda afiyet dalında meydana getirilen şişman yatırımlar ve varlıklı insanoğlu kaynaklarımızla, bahis konusu toptan salgını yetenek problemi yaşamadan yönetmeyi başardık."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ağır ahali sağlığı tedbirlerinin uygulandığını özetleyen Şentop, "Böylece salgını sansasyonel ortak halde yavaşlatmış olduk fakat iktisadi avlu da azda olsa sekteye uğradı. Ekonomik durgunluk, birtakımı devletlerde işletmeler ve çalışanlar düşüncesince kaynaklarda kıtlığa ve toptan envestisman akışlarında ehemmiyetli seviyede takıntılara sebebiyet verdi. Söz konusu afiyet krizinin halis muhlis evren kabilinden en aşırı mahsus boyutunun topluma ve istihdama ilişkin bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, insanlığın, on paralık sınama etmediği toy krizlerle huzur karşıya olduğuna dikkati çekerek "Bu sebeple, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma düşüncesince 2030 Gündemini hedeflerken iktisadi kalkınmamızı içtimai ve çevresel gereksinimlerle baştan dengelemek ve sosyo-ekonomik eşitsizlikleri ele kabul görmek düşüncesince tarihî ortak fırsatın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Meclis Başkanı Şentop, laflarını şu halde sürdürdü:

"Türkiye namına Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi düşüncesince millî ortak ekranların yanında, demir ortak sahiplenme duygusu ile arsıulusal el donanması ve iş birliğinin mübrem olduğuna inanıyoruz. Bu tatlı krizin içtimai ve istihdam boyutunu ele alırken ayrımsız sürede öbür ülkelerle iş birliğimizi kuvvetlendiriyor, gereksinimi olanlara dayanak noktası vermeye mücahede ediyoruz. Salgının başlangıcından bugüne derece özellikle afiyet ekipmanı katkısı edinmek az daha 160 ülkeye dayanak noktası elde etmiş olmaktan sevinme duyuyoruz."

"Parlamentolar arasındaki teşrikimesai güçlendirilmeli"

Şentop, gelişigüzel şeyin küreselleştiği dünyada, çor ve virüslerin de toptan bulunduğunu belirterek "Tedavi de çıkar kez da aşılama da toptan olmalı. Sadece dünyamızın muhtemelen ortak bölümünü, söz gelişi elden Avrupa'yı, elden G20 yurtlarını metin avlamak olabilir değil. Dünyanın art küsurat bölümü çor ve müstevli içindeyse hepimiz de o çor ve salgına verilen kalırız. Bütün dünya, halis muhlis adamlık için, sulh içinde, minimal avlu şartlarında ortak taayyüş endüstrisi oluşturamazsak hiçbirimiz güvende değiliz. Küresel bakmak, toptan demek zorundayız." niteleyerek konuştu.

Parlamentolar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi vurgusu karşılayıcı Şentop, "Parlamento Başkanları namına bu mevzuda gerekseme mahsus kanuncu düzenlemeleri çabucak yaşama görmek düşüncesince lazım adımların atılmasına önderlik edebiliriz. Ekonomik ve içtimai düzenin baştan istikrara ulaşması düşüncesince millî kurumlarımızla bulunduğu derece parlamentolarımız arasındaki bulunan iş birliğini şimdi da güçlendirmeliyiz." dedi.

"Ölçü güya değil eylemdedir"

TBMM Başkanı, yasama kurulu kelimesinin menşe bakımından musahabe mekanları bulunduğunu fakat konuşulan sözlerin eyleme dönüşmesi gerektiğine dikkati çekerek “Dünyamızı dobra ve temiz laflar değil, halis muhlis bireylere ayrımsız kıymeti veren, hakkıyla eşitlikçi ve adaletli yaklaşımlarla yaşama geçirilen eylemler değiştirecektir. Ölçü güya değil eylemdedir.” ifadelerini kullandı.

Şentop, laflarını şu halde tamamladı:

"Avrupa yahut Amerika'daki ortak sivilin yaşamı ile Afganistan'da 'yanlışlıkla' bombalanıp maktul yahut Yemen yada Libya'daki ortak sivilin yaşamının ayrımsız değerde olduğuna dostça ve içten inanarak eyleme geçmedikçe şimdi elleme ortak evren gerçekleşmeyecektir. Parlak el erki nutukları kulaklarımıza latifçe gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği bakımından önemlidir. G20 devletleri namına bunu başarabilecek altyapıya cemaat olduğumuza inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler