USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli

TBMM Başkanı Şentop, "Parlak el erki nutukları kulaklarımıza leziz gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği itibarıyla önemlidir." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Darbeleri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği düşüncesince önemli
07-10-2021 15:48
Roma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde 7'ncisi planlı G20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nde (P20), "Pandeminin etken bulunduğu toplumsal ve istihdam krizlerine çözümler" başlıklı oturumunda ortak müzakere yaptı.

Şentop, "G20 oluşumunun, müstevli kaynaklı krizler karşısında kendisinden muhtemel liderliği sergilemesini Türkiye namına ehemmiyetli bulduğumuzu anlatım kılmak istiyorum." niteleyerek konuştu.

Dünyanın, akıbet otuz yılda nice diyalekt krizin yanında 2008 finansal krizi kabil toptan ölçekte krizlere de oyunluk olduğuna ayraç fail Şentop, "Ancak bunlardan hiçbiri, devletlerin ve toplumların üzerinde, 5 milyon yöresinde insanoğlunun dünyasına dünyalık bulunan Kovid-19 salgını derece yıkmacı ortak ağırlık meydana getirmemiştir. Söz konusu krizin etkilerini, ekonomi, sağlık, toplumsal sahn ve istihdam kabil sahalarda da dikçe hissettik." ifadelerini kullandı.

Şentop, Kovid-19 salgınının insanlığı tedariksiz yakaladığını dile getirerek şu biçimde bitmeme etti:

"Geçmişteki kavisli yöntem tercihleri ve hesaplı krizlerle dövüşmek gayesiyle nice iklim çeşidinden tahsil edilen yahut haricen dayatılan tedbirler, esenlik ve toplumsal asayiş sistemlerinin kilo vermesine sefer açmıştır. Türkiye namına bu noktada, akıbet 20 yılda esenlik dalında meydana getirilen iri yatırımlar ve ensesi kalın insanoğlu kaynaklarımızla, bahis konusu toptan salgını sığa problemi yaşamadan yönetmeyi başardık."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ağır ahali sağlığı tedbirlerinin uygulandığını özetleyen Şentop, "Böylece salgını çarpıcı ortak biçimde yavaşlatmış olduk fakat hesaplı sahn da azda olsa sekteye uğradı. Ekonomik durgunluk, birtakımı devletlerde işletmeler ve çalışanlar düşüncesince kaynaklarda kıtlığa ve toptan envestisman akışlarında ehemmiyetli seviyede takıntılara sebebiyet verdi. Söz konusu esenlik krizinin dört başı mamur evren çeşidinden en aşırı mahsus boyutunun topluma ve istihdama değgin bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, insanlığın, on paralık sınama etmediği dünkü krizlerle gönül rahatlığı karşıya olduğuna dikkati çekerek "Bu sebeple, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma düşüncesince 2030 Gündemini hedeflerken hesaplı kalkınmamızı toplumsal ve çevresel gereksinimlerle baştan dengelemek ve sosyo-ekonomik eşitsizlikleri ele kabul kılmak düşüncesince tarihî ortak fırsatın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Meclis Başkanı Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye namına Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi düşüncesince millî ortak ekranların yanında, çıpa ortak sahiplenme duygusu ile arsıulusal el donanması ve iş birliğinin mübrem olduğuna inanıyoruz. Bu iyilikle krizin toplumsal ve istihdam boyutunu ele alırken bire ortak sürede gayrı ülkelerle iş birliğimizi kuvvetlendiriyor, gereksinimi olanlara dayanak noktası vermeye himmet ediyoruz. Salgının başlangıcından bugüne derece özellikle esenlik ekipmanı katkısı iktisap kılmak kıl payı 160 ülkeye dayanak noktası elde etmiş olmaktan sevinme duyuyoruz."

"Parlamentolar arasındaki teşrikimesai güçlendirilmeli"

Şentop, herhangi ortak şeyin küreselleştiği dünyada, dert ve virüslerin de toptan bulunduğunu belirterek "Tedavi de derman da telkih da toptan olmalı. Sadece dünyamızın anlaşılan ortak bölümünü, bilfarz çabucak Avrupa'yı, çabucak G20 memleketlerini mıhlı avlamak kabil değil. Dünyanın arka küsurat bölümü dert ve müstevli içindeyse hepimiz de o dert ve salgına sunulan kalırız. Bütün dünya, dört başı mamur adamlık için, sulh içinde, minimal sahn şartlarında ortak geçinme piyasası oluşturamazsak hiçbirimiz güvende değiliz. Küresel bakmak, toptan demek zorundayız." niteleyerek konuştu.

Parlamentolar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi vurgusu karşıcı Şentop, "Parlamento Başkanları namına bu mevzuda gerekseme mahsus kanuncu düzenlemeleri çabucak yaşama görmek düşüncesince lüzumlu adımların atılmasına önderlik edebiliriz. Ekonomik ve toplumsal düzenin baştan istikrara ulaşması düşüncesince millî kurumlarımızla bulunduğu derece parlamentolarımız arasındaki bulunan iş birliğini şimdi da güçlendirmeliyiz." dedi.

"Ölçü güya değil eylemdedir"

TBMM Başkanı, yasama kurulu kelimesinin orijin bakımından müzakere mekanları bulunduğunu fakat konuşulan sözlerin eyleme dönüşmesi gerektiğine dikkati çekerek “Dünyamızı dobra ve bembeyaz laflar değil, dört başı mamur kişilere bire ortak kıymeti veren, hakkıyla eşitlikçi ve adaletli yaklaşımlarla yaşama geçirilen eylemler değiştirecektir. Ölçü güya değil eylemdedir.” ifadelerini kullandı.

Şentop, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Avrupa yahut Amerika'daki ortak sivilin yaşamı ile Afganistan'da 'yanlışlıkla' bombalanıp öldürülmüş yahut Yemen yahut Libya'daki ortak sivilin yaşamının bire ortak değerde olduğuna dostça ve yürekten inanarak eyleme geçmedikçe şimdi elleme ortak evren gerçekleşmeyecektir. Parlak demokratlık nutukları kulaklarımıza leziz gelse de evren üstünde darbeleri ve darbecileri desteklemeyen tutumlar dünyamızın geleceği bakımından önemlidir. G20 devletleri namına bunu başarabilecek altyapıya erbap olduğumuza inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler