USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarım ve Orman Bakanlığı 'sorunsuz' Kurban Bayram'ı düşüncesince çalışıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri, vatandaşların Kurban Bayram'ında dosdoğru ve akilane kurbanlığa ulaşabilmesi düşüncesince denetimlerini kesintisiz sürdürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı 'sorunsuz' Kurban Bayram'ı düşüncesince çalışıyor
03-07-2022 12:03
Ankara

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edinmiş bulunduğu bilgilere göre, denetimler, Resmi Gazete'de piyasaya sürülen "2022 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında" yapılıyor.

Buna göre, ait bakanlıkların dışarlık teşkilatlarının katılımıyla il ve ilçelerde oluşturulan kurban hizmetleri komisyonlarınca kurbanlıkların satı ve kesimlerinin yapılacağı eğreti bölgeler belirleniyor.

Kurban satı yerlerinde, komisyonlarca belirlenen sayıda baytar hekim, polis ve ilmek görevlilerinden oluşan "Kurban Kontrol ve Denetim Birimleri" kabilinden denetimler yapılıyor.

Kurban satı yerlerine girişte meydana getirilen denetimlerde, hayvanların kulak küpesi olup olmadığı, kocabaş hayvanların pasaportları, küçükbaş hayvanların aktarım belgesi, il dışından mevrut hayvanların baytar keyif raporları arama ediliyor. Küpesi ve vesikası olmayanların yanında yüklü yahut maya doğurgan hayvanların da kurban satı yerlerine girişine müsaade verilmiyor.

Hayvanların dosdoğru olup olmadığı ve kurbanlık vasfı taşıyıp taşımadığı da arama ediliyor.

Tespit ettikleri dava ve aksaklıklarla ait satıcılara uyarılarda mevcut ekipler, satışa çıkarılan kurbanlıklardan, belirlenen koşulları taşımayan zooloji düşüncesince lüzumlu işlemleri yapıyor.

Vatandaşlar, Bakanlıkça kullanıma oluşturulan TÜRKVET hareketli uygulaması üstünden hırızma numarasını girerek kurbanlık hayvanların ırk, eşey ve gözyaşı bilgilerini sorgulayabiliyor.

"Trakya'ya maya ve besilik efsanevi gönderme edilemiyor"

Şap ve koyun, inatçı vebası rahatsızlığı haysiyetiyle Bakanlıkça tahsil edilen tedbirler kapsamında, Trakya'ya maya ve besilik efsanevi gönderme edilemiyor. Sadece İstanbul'un Avrupa yakasına kurbanlık efsanevi sevki, gine Bakanlıkça piyasaya sürülen ait genelgelerde belirlenen kriterler çerçevesinde yapılıyor. Bu kapsamda Avrupa yakası karışma kazanmak neredeyse İstanbul'a 24 Haziran'dan itibaren kurban girişleri yapılmaya başlandı.

Kurbanlık seçerken ve keserken ilgi edilmesi gerekenler

Kurban alınırken küçükbaş hayvanların 1, kocabaş hayvanların da 2 yaşını doldurmuş bulunmasına ilgi edilmesi gerekiyor. Ancak 6 ayını mütemmim koyun, 1 yaşını doldurmuş kadar abiye olması biçiminde kurban edilebiliyor. Ayrıca hayvanların kıllarının aklık ve parlak, bakışlarının ve aut görünümünün aktif olması şişman ehemmiyet taşıyor.

Kurbanlıkların, Bakanlığın tasdik belgesini almış kesimhaneler ile komisyonların belirlediği yerlerde, "kasaplık belgesi" yahut "kesim elemanı yetiştirme ve ihya kursları"ndan tahsil edilen "kurs hatim belgesi"ne ehil kişilerce kesilmesi gerekiyor.

Bakanlıkça, cadde, çıkmaz ve otopark yeri kadar kamusal bölgelerde kurbanlık efsanevi kesimlerine müsaade verilmiyor.

Kurbanlık efsanevi sayısında başağrısı yok

Hayvansal mahsul ihtiyacının ulusal kaynaklardan karşılanmasının, Türkiye'nin rüçhan mevzularından birisi biçimine gelmesiyle sonuç zamanlarda Bakanlıkça maruz destek sunar ve planlı projelerle efsanevi varlığında ağır artışlar yaşandı.

Türkiye'de 2002'den bugüne kocabaş sayısı 9,9 milyon yeniden yüzdelik 82 artışla 18 milyona, küçükbaş sayısı da 31,9 milyon yeniden yüzdelik 80 yükselişle 57,5 milyona çıktı.

Geçen sene Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde 982 bin 403 büyükbaş, 2 milyon 719 bin 874 de küçükbaş efsanevi kesilmişti.

Bu sene Kurban Bayramı öncesinde Tarım ve Orman il müdürlükleri verilerine göre, kurbanlık efsanevi varlığı kocabaş düşüncesince 1,2 milyon, küçükbaş düşüncesince 3,4 milyon kazanmak neredeyse kestirmece 4,6 milyon yerine belirlendi. Kurbanlık efsanevi sayısının tam bulunduğu ve bu mevzuda rastgele ortak başağrısı olmadığı görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler