USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Stokçuluğa için caydırıcılığın ilerletilmesini da içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Birlikte üretmeye, bu sahanın zat dengelerini korumaya ve üretimle ihracatla büyümeye bitmeme edeceğiz." dedi.

Stokçuluğa için caydırıcılığın ilerletilmesini da içeren teklif, TBMM Genel Kurulu'nda
05-01-2022 20:13
TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, stokçuluğa dirlik caydırıcılığın ilerletilmesini da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ortak numara bölümünün hepsi üstündeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin ortak numara kısmı üstünde İYİ Parti Grubu namına gır meydan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, "Stokçuluk, kanunlarımızda akıllıca tanımlanmış ve dam cezası kabilinden ağırbaşlı ortak cezası var. Bu teklifte ise sadece Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 18'inci maddesinde mülk cezaları artırılıyor. Hapis cezası doğrusu varken siz mülk cezasını az buçuk elan artırmakla hal bulacağınızı kanıt ediyorsunuz. Kusura bakmayın güçlükle buna cezaevi boyamak şu demek oluyor ki idrak operasyonu denir." sanarak konuştu.

Devlet Demiryollarına ilgilendiren İskenderun Limanı'nın 2011'de, Mersin Limanı'nın 2007'de, Samsun ve Bandırma limanlarının 2010'da 36 yıllığına; Derince Limanı'nın 2015'te 39 yıllığına işletilmek kıl payı özelleştirildiğini anımsatan Altıntaş, "Bu limanlardan da sözleşmesi en geçmiş şu demek oluyor ki 2007'de imzalanan limanın döneminin üstünden daha 14 sene geçmiş, kontrat bitimine elan 22 sene var; Derince Limanı'nın sözleşmesinin bitimine 32 sene var. Erken seçme sonucu almasanız dahi, seçimlerin 2023 Haziranı'nda olabileceği da ortadayken bu çabuk nedir? Tekrar kuvvet olacağınıza inanıyorsanız bu teklifi seçimden sonradan getirin." ifadelerini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, mutlak olması müstelzim EPDK'nin, vatandaşa meydana getirilen zamanı zamma defa verdiğini doğacak sürerek, "Enerji lobilerine teyit oldu. Kurum hedefinden çıktı, EPDK emirle çalışan, AK Parti'nin kaza başkanlığı özelliğine geldi. EPDK'ye 'Bu zamların emirini da saraydan mı aldınız?' sanarak yoklamak lazım. Kademeli tarifeyi gayesi dışına çıkardınız, insancasına dirim şartlarından ve toplumsal prospektüs olmaktan uzaklaştırdınız. Yaptığınız hukuksuzdur, fırsatçılıktır. Çıkardığınız yasaya karşıt uygulamaya geçtiniz ve gene 'Ben yaptım, oldu' dediniz. Kazanan ki oldu? Kazanan erke lobileri oldu, kaybeden de vatandaşımız." görüşünü savundu.

"Sulamada, gün erke sisteminden feyizlenmek gerekiyor"

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan çevirmek düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ortak çalışmanın içerisinde bulunduğunu belirterek, "Türk milletinin önümüzdeki yüzyıllarda da bu coğrafyada mutlak ve mutlak ortak halde yaşayabilmesi, enerjide dışa bağımlılıktan kurtarabilmek düşüncesince çağ Gabar'da, Cudi'de, Tendürek'te arsa yağı kontrol çalışmalarını yapan, çağ yerden yere vurduğunuz bu Enerji Bakanlığının personellerinin sebebiyle bu etaplar gerçekleşiyor." sanarak konuştu.

Yer altı su kaynaklarının bu ülkenin ehemmiyetli su kaynakları bulunduğunun altını çizen Kaşıkçı, fakat çiftçilerin mahsulünü suvarmak düşüncesince bu su kaynaklarını kullandığını söyledi.

Çiftçilerin bu suyu su pompalarıyla çıkardığı düşüncesince ehemmiyetli oranda canlılık faturası ödediğine dikkati çekici Kaşıkçı, şöyleki bitmeme etti:

"MHP olarak, zirai sulamada, bu cins ehemmiyetli ovalarda, başta gün enerjisi sisteminden feyizlenmek gerekiyor sanarak düşünüyoruz. Bunu yaparken de çiftçilerimizin ferdî şekilde bunu yapmalarından ziyade, esasen kuracağımız kooperatifler eliyle vatandaşımızı ve çiftçilerimizi bu yöne akıllıca yönlendirebiliriz. Bizlerin, o bölgenin, o kentin yerli yöneticilerinin de bu kooperatiflerin içerisinde bulunması ayrımsız sürede çiftçilerimize de ehemmiyetli ortak emniyet verecek sanarak düşünüyorum. Denizdeki yoğun akıntısının canlılık enerjisine çevrilmesiyle alakadar bu teklifimizi az buçuk sonradan Sayın Bakanımıza da sunacağım ve çiftçilerimizin gün enerjisinden elan ortak tomar faydalanıp ehemmiyetli ortak girdi bulunan canlılık enerjisinden de artırım edilmesi açısından ehemmiyetli ortak ulama sunacağını düşünüyorum."

"Tüm bu icraat hüküm denetimi ortamında yürüyecektir"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, stokçuluğa dirlik caydırıcılığın ilerletilmesini da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri esnasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Teklifte arazi meydan düzenlemelere benzeşim ortak uygulamanın olup olmadığına ilişikli ortak soruya Altunyaldız, "Benzer uygulama; 4760 mahdut anayasa kapsamında Hazine Taşınmazlarının Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile alakadar ortak kombinezon yapıldığına ilişikli ortak bilgelik mevcut elimizde. Anayasa Mahkemesine iptali düşüncesince oluşturulan davanın aksi sonuçlandığına ilişikli bilgiyi büzüşmek istiyorum. Bu infaz tamamı limanlar düşüncesince zat kendine işleyecek ortak infaz değil. Bir istem süresi, kıymetlendirme süreçleri var. Sonunda izin süreçleri var. Dolayısıyla edilmek maksut şey; idarenin tamamı gelişim ve işlemlerinin hususiyet denetimine, hüküm denetimine naşir olması ilkesi ve anlayışı gereği tamamı bu icraat hüküm denetimi ortamında yürüyecektir." cevabını verdi.

Süreçlerin belirlendiğini vurgulayan Altunyaldız, buna bağlı iddiaların ortak temeli olmadığını bildirdi.

"Piyasayı bozan istifçilik faaliyetleri kararında firmalara ceza"

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunda 2020'de 2 bin 900, 2021'de 2 bin 703 edinmek kıl payı toplamda 5 bin 603 dosya görüşülüp karara bağlandığını tabir fail Altunyaldız, "Bu kapsamda 896 dosyada muhalefet belirleme edilmiş ve fahiş eder artışı, piyasayı bozan istifçilik faaliyetleri kararında firmalara toplamda 25 milyon 444 bin 478 TL yönetimsel mülk cezası uygulanmıştır." bilgisini paylaştı.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu çeşidinden ortak otomotiv bayisine istifçilik icra ettiği nedeni öne sürülerek 545 bin 550 TL yönetimsel mülk cezası uygulandığını hatırlatan Altunyaldız, "81 ilde 15 Eylül - 28 Aralık 2021 tarihleri ortada Ticaret Uyum Müdürlüklerince meydana gelen nahak eder denetimlerinde toplanmış 14 bin şirket ve 101 bin 338 mahsul incelenmiş ve denetlenmiştir." dedi.

Altunyaldız, meydana getirilen düzenlemeyle ukubet ast ve fevk sınırlarını ayarlamak ve fark etmek şekli ile etkinliği artırmayı amaçladıklarını dile getirerek, "Birlikte üretmeye, sektörün zat dengelerini korumaya ve üretimle ihracatla büyümeye bitmeme edeceğiz." dedi.





SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler