USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Soylu: 'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'

Antalya'da planlı Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısına eklenmiş olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, narkotik operasyonlarının sabaha için yapılmaması icap ettiğinin altını çizerek, "Gündüz milletin gözü uğrunda yapalım. Gece yapıyoruz narkotik operasyo

Soylu: 'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'
01-02-2022 14:41
Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki müşterek otelde başladı. Bakan Soylu, 2017' de husus irtibatlı ölümlerde 941 görüldüğünde tamda müşterek fasile babası hassasiyetiyle, ne gerekiyorsa yapılması noktasında çıkarlarını talimatlandıran, fiziksel olanaklar ve mevzuat açısından herhangi müşterek muhtelif desteği sağlayan bu konudaki mücadelede çıkarlarını motive fail Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek laflarına başladı.

Geçen teşrinisani ayında Balıkesir'de narkotik satıcılarını kovuşturma ederken oluşturulan acı kararı 30 yaşlarında martir sakıt 3 yaşlarında müşterek kız evladı babası Abdulkadir Güngör'e ve bu davada serdengeçti dirilik fail ahali martir ve mücahede arkadaşlarına, onların ailelerine başsağlığı ve yağmur dileyen Soylu, “ Onlar hoppadak martir olmadılar bizlere istikamet, strateji, adanmışlığın, fariza sadakatinin, ehliyetin yurt sevgisinin ne işe yaradığını çizdiler. Bu çizginin gerisine düşemeyiz. Birileri özemek isteyebilir, bazıları cehaletleri ve arka niyetleriyle bu arada bu işi ayrıksı müşterek mecraya materyal gerçekleştirmek isteyebilir zorla kılıç o akıntıya katılamayız yalpalayamayız.

Bu hoppadak şehitlerin varlığın fiktif ile de değil tehlikenin büyüklüğü itibarıyla de böyledir. Dünyanın geçirdiği değiş ve o değişimin bizlere etkilerine aksan yapıyoruz. Küresel gelişmelerin direkt değini etmiş bulunduğu coğrafyada yaşıyoruz bundan hakeza nazar boncuğu dava devletlerin namına ilişik değildir, herhangi müşterek başkentin yaşamış bulunduğu herhangi müşterek ıvır zıvır bölgenin yaşamış bulunduğu dava dünyada ilkin evvelce komşuları ilkin edinmek hemen hemen coğrafyası, ilkin edinmek hemen hemen dünyaya değini fail müşterek sorunsa maliyet gerçekleştiren müşterek süreçtir. Kaynağı zat coğrafyası zannettiğimiz meselinin binlerce kilometre öteden beslendiğine çoğumuz şahidiz. Her nesne müşterek zincir hemen hemen birbirine bağlı. Yerel hastalıkların arsıulusal boyutu var”ifadelerine arazi verdi.

"Küresel sorun"

Uyuşturucu meselesinin tamda global müşterek iş bulunduğunun altını çizen Bakan Süleyman Soylu, müşterek ayağında yıldırı olan, müşterek ayağında gümrüksüz huruç olan, müşterek ayağında düzenli suçlama ve son aşan taksirat olan, dünyanın doğusundaki muvazenesizlik olan, müşterek ayağında ise Afganistan'da ise batının bitirdikleri olan, müşterek ayağında da batının ümranlı teknolojisi ve çürümüş maşeri yapısı bulunan müşterek ayağında kelimesi kelimesine husus bağımlılığı hemen hemen maddesel bağımlılığı servet bağımlılığı olan, müşterek global mesail yumağının hepsi global narkotik meselenin göbeğinde bulunduğunu belirtti.

Bakan Süleyman Soylu, ahit yakalanan âdeta müşterek torbacının fark ne global ağım müşterek taşıyışı bulunduğunu gıyaben bu probleminin çözmenin muhtemel olmadığını kaydetti.

"Uyuşturucu husus kulanım oranında artış"

Durumun ağırbaşlı bulunduğunu dile getiren Soylu, “Sizler bu işin vehametini herkesten dobra biliyorsunuz. Yaşıyorsunuz. Öyle hikayelerle ile karşılaşıyorsunuz ki elbette müşterek durumla kat karşıya kaldığımızı ara sıra beklenmedik ederek ara sıra vicdanınız sızlayarak, ara sıra insanlığın düşmüş bulunduğu bu hali lanetleyerek tanık oluyorsunuz. Bunları yaşıyorsunuz. Uyuşturucu dair dünyada 2 sahada da hem tasarruf hem de istihsal dalında dünyanın rakamlarında baş döndürücü ağırbaşlı yükseliş var. Bileşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin güzeşte haziran ayında yayınladığı evren narkotik tutanağına uyarınca 2019 senesinde evren çapında 15- 64 gözyaşı aralığında 275 milyon insanoğlu hayatında müşterek el narkotik kullanmış. Oysa bu nicelik 2010 senesinde 226 milyondu. Yani yüzdelik 21, 6'lık müşterek artış, 49 milyon kişi, 2010 ile 2019 ortada belirleme edilebilen dünkü başlamış. Aynı devirde dünyanın ahali nüfusundaki artma yüzdelik 10,8 olmuş” ifadelerine arazi verdi.

"Sentetik husus imal edilmeye başlandı"

1990'lardan sonradan bireşimli narkotik maddeler imal edilmeye başlandığını aktaran Bakan Süleyman Soylu, “Avrupa narkotik ve narkotik bağımlılığı kovuşturma merkezi verilerine uyarınca AB er uyartı sistemine herhangi müşterek hafta dünkü müşterek husus ekleniyor. 2019 senesinde izlediği 790 pisikoaktif maddenin, 53'ü ilkin el 2019'da belirleme edilmiş. 2001 senesinde afyon üretimini zecrî ve 185 tona çekici Afganistan'da ABD müdahalesi sonrası 2017'de 9 bin titrem ile istihsal rekoru kırıldı. O tarihten bu güne derece 6 bin tonun dibine nazar boncuğu inmedi. Geçen yılı da 6 bin 800 titrem ile kapattılar. İşin türü çabucak değişiyor. Vaktimiz yok. Amerika'nın Afganistan'ı işgalinden sonradan ortaya çıkan evolüsyon hoppadak Afganistan'daki narkotik istihsal miktarını arttırmadı, hoppadak Afganistan'ı harp cenderesi içerisine sokmadı ayrımsız sürede dört başı mamur dünyaya orada ABD'nin ortaya koyduğu proses başarısızlıklarının ve beceriksizliklerinin maliyetini yansıttı" sanarak konuştu.

"Terör örgütü zayıflıyor"

Bir ayrıksı tehlikenin bu işin içerisindeki erkek oyuncular bulunduğunu ayraç fail Bakan Soylu, “DEAŞ'tan PKK'ya derece ağız ağıza bu işin içindedir. Terörün finansmanı düşüncesince uyuşturucu, narkotik geliri düşüncesince yıldırı örgütü. Birbiriyle alım satım kurmuş, birbirinden sönümsüz müşterek kavrayış gır konusudur. PKK şu an Avrupa ile ilişkilerinde birlik müşterek narkotik ticareti örgütüdür Avrupa narkotik sahasının az daha tamamına hakimdir. Maalesef Avrupa'nın bu mevzuyu hakkaniyetle kovuşturma etmeye etkin yöneticileri bulunduğu kadar, PKK'ya hamilik karşıcı hem insanoğlu ticareti dair hem de narkotik ticareti dair Avrupa'da ağırbaşlı müşterek halde örgütlenmesine nağme çıkarmayan hoppadak zat problemlerini doğuyu yıkabilmek düşüncesince onların hesaplı şekilde güçlenmesini talip sapkın müşterek zihniyetin bulunduğunu altını çizerek anlatım buyurmak isterim.

Avrupalı dostlarımız bizim al bültenle aradığımız PKK'lılara yerleşme izni verirken, derinti ve gösterilerine yıldırı örgütünün flamalarıyla palas sağlarken, örgütün bu narkotik yüzünü kendilerinin müşterek maliyeti şekilde onama ediyorlar. Uyuşturucu ile mücadelede muvaffakiyet kazandıkça yıldırı örgütü zayıflıyor yıldırı örgütü operasyonları arttıkça narkotik sevkiyatları azalıyor son kontrollerini çelimli halde gerçekleştirdikçe örgütün ve narkotik kaçakçılarının beli çarpış sayısını arttırıyor ve ehemmiyetli müşterek süreci herhangi müşterek daim berabere yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

"Sınırlarımızda blokladık"

Uyuşturucunun yakalandığı yerler üzerine bilgiler sağlayan Soylu, “Yüzde 30'u Ağrıda, Hakkari'de ve Van'da yakalanırken yüzdelik 70'i fakat günindi illerimizde yakalanırken iş bilakis dönmüş uyuşturucuyu sokar sokmaz son illerimizde yüzdelik 70'ini yakalayabilir bir hale geldik. Yani uyuşturucunun doğudan batıya sevkini engelleyebilecek birlik da yıldırı örgütün damarlarını ortadan kesebilecek müşterek anlayışı gerçekleştirdik. Jandarma, emniyet, fen kabiliyetlerimizin bu mevzuya eğilmemizin ortaya koyduğumuz sürecin baş döndürücü şişman müşterek önemi vardır. Bu zamanı müşterek başadır. Uyuşturucu ile mücadelede en ehemmiyetli esas muvaffakiyet hem soruşturma oranının ağırbaşlı halde yükseltilmesi zorla ülkenin içerisine irsal edilmeden son illerinde bloklanmasıdır. Uyuşturucuya ilişkin ahiret yolculuğu sayılarının 3'de 1'inin dibine düşebilmesini Türkiye'de realizasyon etmektir” dedi.

Soylu, global müşterek dava bulunan uyuşturucuya devletlerin bu soruna erişme tarzlarında coğrafi, jeopolitik ve politik pozisyonları nedenleriyle farklılıklar bulunduğunu belirtti.

"Gençlerimizi ateşe atamayız"

Bazı Avrupa ülkelerinin uyuşturucuyu afiyet sorunu, bazılarının da zatî yeğleme şekilde görmesini eleştiren Bakan Soylu, “Bazı Avrupa devletleri mahsus oranda başıboş bırakıyor. Kimisi narkoshoplar açıyor, kimi parasız enjeksiyon dağıtıyor. Hiç kusura bakmasınlar onlar zat gençlerine narkoshoplar açarak, enjeksiyon dağıtarak ateşe atabilirler. Biz hakeza müşterek yolu yeğleme edemeyiz. Pandemiden geçiyoruz, onlar yaşlılarını ölüme terkettiler. Bilerek isteyerek. Biz yaşlılarımıza vefa içtimai dayanaklık buyurmak hattıyla maaşının ödenmesinden ilacına derece market alışverişine derece büyüklerimizin emrinde olduk. Biz ayrıksı müşterek medeniyetin çocuklarıyız. Biz 18 yaşına ulaşınca çocuğunu bap dışı fail kavim değiliz. Anne ve babasını erinç evlerine ayrılma fail müşterek kavim de değiliz. Hiçbir gencin narkotik komasına girmesine gönlümüz razı değildir. Öyle olsaydı Ege'de, Akdeniz'de ayrıksı devletlere revan uyuşturucuları saptama buyurmak düşüncesince müşterek baş döndürücü zahmete girmezdik”dedi.

"Oyalanacak vaktimiz yok"

Uyuşturucu operasyonlarının emeksiz olmadığını anlatım fail Bakan Soylu, “Yüksek maliyetli, faziletli zor ve riskli işler. Meclis kürsüsünden monitör ekranlarından ağız dalaşı programlarından bellek verenimiz baş döndürücü oldu. Bu kuruluş sahada mücadeleyi sağlayan evlatlar güzeşte sene baş döndürücü şişman haksızlıklara uğradılar. Yalan hata bilgiler tercümelerle politik ergenlerin ortaya attığı iftiralara uğradılar. Ne olursa olsun yılmadık yalpalamadık, motivasyonumuz faziletli tuttuk muvaffakiyet çizgimizi düşürmedik birlik tersi yükselttik. Uyuşturucu işinin vehameti, bizlere hakeza müşterek müsaade vermemektedir. ‘Depresyona gireceğim zorla zamanım bulunmayan derler ya' hezel yolu. Bizim doğrusu kimsenin iftirasına, bizi kimsenin oyalayabilecek laflarına ayıracak vaktimiz yok. Biz işimize bakmakla mükellefiz ve sorumluyuz”diye konuştu.

"Para kaynağını kuruttunuz"

Bakan Soylu, narkotik meselesinin hem gelecekleri hem de müşterek düzenlilik probleminin bulunduğunun altını çizdi.

Uyuşturucunun PKK yıldırı örgütünün en ehemmiyetli mal deposu bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, “Onların servet kaynağını kestiniz, kuruttunuz, aç bıraktınız. En önemlisi narkotik üstünden servet realizasyon ettikleri düşüncesince ABD ve Avrupa'nın kimi devletleri de gölgede yıldırı örgütlerine iane ediyorlardı, demin zat bütçelerini bariz buyurmak durumunda kaldılar. Çocukken herhangi müşterek şeyi batıya irsal ediyorsunuz. Bir nesne olmakta bunu günindi yaptı. Bu 3. evren devletlerin tavrıdır. Kompleksi devletlerin tavrıdır sanarak kılıç bunu anlatım ederken eskiden de 1960 darbesi batının operasyonudur, Türkiye'nin büyümesi büyüme göstermesi ve zenginleşmesi düşüncesince herhangi müşterek hamle attığımda kırıcı alışılmış solcular ‘hayır derler ayrımsız değerlendirmeyi ortaya koyarlar şehir yönetmeyi bilmedikleri düşüncesince herhangi müşterek daim bizi suçlayan batıya kusur buluyorsunuz zat dümen eksikliğini gidermeye çalışıyorsunuz diye. Gözünüz görüyor mu şuan batının ne yaptığını. PYD'yi PKK'yı elbette desteklediğini. Gözünüz görüyor mu demin batının ne yaptığını? Afganistan'ı elbette çoraklığa çevirdiğini, orada uyuşturucuyu elbette yetiştirildiğini dünyaya irsal ettiğini oradaki kollar umurlarında fark değil.

Uçağı kaldırırken altında ki düşecek ki düşmeyecek umurunda değil müşterek askerinin başına müşterek nesne gelse dünyada kıyameti koparacak derece müşterek anlayışı sergiliyorlar. Akıl vermeyi bilirler fevk özgürlükler vahası kurmayı bilirler. İnsanlıktan payların almış değiller. Güzel giysileri ile herhangi müşterek şeyin çözülebileceğini, insanoğlu başı dirimlik seviyelerinin yükselmesiyle dünyaya bilgili olabileceklerini düşünebilirler. Problemler ve insanoğlu umurlarında değildir. Bizim adamlık umurumuzda”açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin narkotik meselesinde coğrafi vaziyet nedeniyle riski faziletli müşterek konumda bulunduğunun altını çizerek, doğudan mevrut tabii uyuşturucunun Avrupa'ya Avrupa'da imal edilen bireşimli maddenin doğuya transferinde intikal noktası bulunduğunu bildirdi.

"Sert girdik"

Küresel ölçekli yakalamalarda Türkiye'nin önde mevrut ülkelerden bulunduğunu kaydeden Bakan Soylu, “2019' da ahali dünyada yakalanan eroinin yüzdelik 21'ini, Avrupa'nın tamamında yakalanan ectacynin 1.9 katını kılıç yakaladık. 2017'de narkotik husus irtibatlı ahiret yolculuğu sayısı 941'e çıkmıştı. 300'lerden 6 yılda 941'e çıktığını görür görmez o grafikle baş başa cumhurbaşkanımıza gittim. Durumu anlattım. O tarihlerde veliler okulların önündeki narkotik satıcılarından şikayetçiydi. Her gün meydanlarda yerde kıvranan narkotik bağımlıların fotoğrafları milletin vicdanını zorluyordu. Türkiye'yi kimyevi narkotik nakil merkezi ve ülkemizi kimyevi narkotik ile alakadar batıdan mevrut amaç merkezi biçimine getirmeye çalışıyorlardı. Hem nakil edeceklerdi hem de çocuklarımızı uyuşturucuyla kat karşıya bırakacaklardı. Öyle kaba girdik ki ahit meydanlarda o fotoğrafı görüyor değiliz. Uyuşturucu az daha satıcısı az daha yılmadan yorulmadan pes etmeden müşterek tanesini fark sahada bırakmadan mücadelemize bitmeme ediyoruz. Sahaya disiplin halde bastık”dedi.

"Ölümlerde düşüş"

İlk ilkin 941 sayısını, 657'ye sonradan uyuşturucuya ilişkin ölümleri 342'ye sonrada herhangi müşterek daim baş başa 314'e indirdiklerinin altını çizen Bakan Soylu, 2021 sayısının ise halen 190'larda bulunduğunu ve doğacak rakamının 2020 sayısının peşinde kalacağını kaydetti. 2016'da 88 bin narkotik operasyonu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Soylu, 2021 sonu jandarma, polis, 217 bine az daha 3 katına çıkardığını vurguladı.

"2021'de 283 bin şüpheliye iş yaptık"

2016' da salname 7 bin 641 tevkif gerçekleşirken bunu sonsuz arttırdıklarını dile getiren Bakan Süleyman Soylu, “Gizli anketör meselesi dirilik simidimiz oldu. 2021 yılı itibarıyla bu 7 bine varmayan rakamı, 26 bin 788 tutukluya ahali zamanların en faziletli salname tevkif sayısına ulaştık. Bu ferah müşterek iş değildir. Halen cezaevlerinde narkotik suçundan 100 binin üstünde insanoğlu bulunmaktadır. Bu 15 Temmuz tarihinde 35- 36 bin civarındaydı. Bu uğraş bu derece kaba ve akla yatkın müşterek halde gerçekleşmemiş olsaydı ahit vah halimize. 2017'de 176 bin şüpheliye iş yapıyorduk. 2021 senesinde yekûn 283 bin şüpheliye bakı işlemi yaptık. Bu meselenin herhangi müşterek hesabına dahil ettik. Cumhuriyet tarihinin üstün dereceli yakalamalarını yaptık. Uyuşturucu yakalaması bizim çocukluğumuzda gr. ve kilo ile verilirdi. Dünyanın bu umursamazlığı ile uğraş ediyoruz”ifadelerine arazi verdi.

"Rekor rakamlar"

2021 senesinde yakalanan narkotik husus miktarları üzerine da bilgiler sağlayan Bakan Soylu, “22 titrem 234 kilo beyaz zehir bu cumhuriyet tarihin rekorudur, 2 titrem 841 kilo kokain, bu da rekor, 5 titrem 518 kilo metamfetamin bu da cumhuriyet tarihinin rekorudur, 8 milyon 454 bin 308 skor bireşimli ecza buda rekordur, 70 milyon orijin kendir yakaladık. Uyuşturucu tacirlerine dem aldırmamaya çalıştık” dedi.

"Gündüz operasyon yapın"

Uyuşturucu operasyonlarının sabaha kat yapılmaması icap ettiğinin altını çizen Bakan Soylu, "Uyuşturucu operasyonlarını gündüz milletin gözü uğrunda operasyon yapalım. Gece yapıyoruz baş döndürücü anlatamıyoruz. Gündüz basalım, alalım. Gündüzün gözünde Türk polisinin, jandarmasının elbette uğraş ettiğini her insana aleni müşterek halde ortaya koyalım. Bunu dört başı mamur Türkiye'ye ayrımsız halde yayalım" sanarak konuştu.

"Tek vandöz kalıncaya derece mücadele"

Adalet Bakanlığıyla alakadar ortaya koydukları müşterek düzentileme üzerine da bilgiler aktaran Bakan Soylu şöyleki konuştu: “İlk el Türkiye'de uyuşturucudan suçlama gelirleri operasyonları gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye bitmeme ediyoruz. Ülkemiz milletimiz nazar boncuğu alçalma etmesin. Nasıl terörde şişman müşterek uğraş ortaya koyuyorsak müşterek biricik yıldırıcı kalıncaya derece bu mücadelemizi bitmeme ettireceksek narkotik ile mücadelede de ayrımsız anlayışı kararlığı bitmeme ettireceğiz.”

"Uyuşturucu tasarruf yerleri"

Bakan Soylu, uyuşturucunun en baş döndürücü kullanıldığı alanların yüzdelik 48'ile zat evi, yüzdelik 27' ile kullanılmayan binalar, ondan sonradan da vesait parklar sıralandığını kaydeden Bakan Soylu, “Ne yaptık zat evinde kullananı sorduk ailen varmı diye. Yüzde 80' in üstünde ailesiyle baş başa yaşıyor. En dobra narkotik polisi ana projesini bunun düşüncesince başlattık. Türkiye genelinde belirleme ettiğimiz 109 bin 114 kullanılmayan yapının 74 bin 28'ini yıktık, 11 bin 562'sini rehabilite ettik. Diğerleriyle alakadar de işlemler bitmeme ediyor”dedi.

"Uyuşturucu satıcılarının ayağını kırın"

Soylu, uyuşturucuyla mücadelede ağız ağıza veriye dayalı, ilmî yöntemlerle çalıştıklarına dikkati çekerek, "Uyuşturucu satıcılarına ehemmiyetli müşterek çarpış vurduk. Bu sene narkotik satıcılarını sahada gelişmemiş bırakmalıyız. Bizi eleştirdiler biliyorsunuz. ‘Uyuşturucu satıcılarının ayağını kırın' demiştim. İyi onlar çocuklarımızı zehirlesinler kılıç de öküzün trene bakmış bulunduğu hemen hemen bakalım. Böyle müşterek nesne kabil mi? Bu dediğim gır sonrası 941 ahiret yolculuğu 314'e düştü, cumhuriyet tarihinin en şişman yakalamalarını yaptık" sanarak konuştu.

"Sentetik ecza meselesi

Metamfetaminin bu sene müşterek numara derecede riskleri bulunduğunu dile getiren Soylu, "Bunu sahaya yaymak, tasarruf buyurmak yoluyla çocuklarımızı otalamak istiyorlar. Bunun satıcısı, distribütörü herhangi müşterek ki mevcut ise biçmek zorundayız. İkinci riskimiz genetiği muaddel kötü şekilde nitelendirdiğimiz skunk. Doğu ve Güneydoğu'da orijin kenevirin yerini almaya başladı. Buna sahn hakkı vermemeliyiz. Yani bu mevzuda da organizatörleri ve suçluları nerede buluyorsak gereğini hesabına getirmeliyiz. En ehemmiyetli meselelerden müşterek tanesi bireşimli ecza meselesi. Biz sahaya bastıkça onlar gidip eczaneleri zılgıt yazar müşterek kadro ilaçları yasa dışı müşterek halde realizasyon etmeye çalışıyorlar. Buna olanak vermemeliyiz.Bütün bunlarla baş başa en ehemmiyetli riskler eroin, kötü ve narkotik bireşimli haplar. Bütün bunlarla dövüşmek bizim sorumluluğumuzdur"diyerek laflarını tamamladı.

İsa Akar-Akif Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler