USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Somalili çiftin uyuşmazlığını Türk mahkemesi çözdü! Avukat Aziz Genç açıkladı...

İSTANBUL'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okuyup Türkiye'de hekim bulunan Somalili H.A.A, Somali kanunlarına layıkıyla evlendirilmiş olduğu eşinin, ülkesinde ikinci birlikte hanımla evlendiğini ve kendisini namzet yerine boşadığını belirterek Türk mahkemesine başvurdu. Somalili

Somalili çiftin uyuşmazlığını Türk mahkemesi çözdü! Avukat Aziz Genç açıkladı...
02-01-2023 19:05
İSTANBUL'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okuyup Türkiye'de hekim bulunan Somalili H.A.A, Somali kanunlarına uyarınca evlendirilmiş bulunduğu eşinin, ülkesinde ikinci müşterek hanımla evlendiğini ve kendisini yavuklu namına boşadığını belirterek Türk mahkemesine başvurdu. Somalili ikiz arasındaki uyuşmazlığı Türk mahkemeleri çözdü. Avukat Aziz Genç, davada yaşananları anlattı...Abone ol

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden izinli olduktan sonradan Türkiye'de tabiplik yaparak Türk yurttaşı bulunan Somalili H.A.A, Somali kanunlarına uyarınca evlendirilmiş bulunduğu eşinin ülkesinde ikinci müşterek hanımla evlenmesi üstünde Türk Medeni Kanunu'na uyarınca ayrılmak düşüncesince başlatmış bulunduğu hususiyet mücadelesini kazandı.

Küçükçekmece Aile Mahkemesi'ndeki sorun dosyasına göre, Somali yurttaşı H.A.A, 2006 senesinde kıraat etmek düşüncesince geldiği Türkiye'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirip hekim oldu.

Somali kanunlarına fariza evlendiler

Genç kadın, 2011 senesinde öğrenciyken İstanbul'da tanıştığı, kendisi kabilinden Somali yurttaşı bulunan H.O.S.M ile 2013 senesinde Somali kanunlarına uyarınca evlendi. Çiftin 2014 ve 2016 yıllarında Türkiye'de 2 evlatları dünyaya geldi.

Geçen müddette kocasıyla huzursuzluk canlı H.A.A, Somali'ye taşınan eşinin kendisi ve çocuklarını boşlama ettiğini, akıbet namına da Somali'de müşterek ayrıksı hanımla evlendiğini, eşinin onayı olmadığı düşüncesince çocuklarını okula fark kaydedemediğini belirterek, Küçükçekmece Aile Mahkemesine başvurdu.

Mahkeme geçmiş Somali hukukunu istedi

Mahkeme, tarafların Somali yurttaşı olduğundan boşanma davasında, Somali hukukunun uygulanması icap ettiğini fakat bu iklim ile Türkiye ortada adli yardımlaşmaya bağlı müşterek söz olmadığı düşüncesince Milletlerarası hususi Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanununa göre, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Müdürlüğü eliyle Somali'ye ilgilendiren mevzuat aslının istenmesine değişmeyen verdi.

Somali kanunlarına uyarınca biricik cepheli boşayabilir

Davacı H.A.A'nın avukatı Aziz Genç ise mahkemeye sunmuş bulunduğu dilekçede, ecnebi bulunan eşlerin Türkiye'de açmış bulunduğu boşanma davalarında, çiftin yurttaşı bulunduğu ülkenin kanunlarına uyarınca değişmeyen verildiğini fakat husus ile alakalı ecnebi hukukta karşılığı bulunamayan yahut içinde ne bulunduğu belirlenemeyen hallerde Türk yasalarının uygulanması icap ettiğini savundu.

Avukatın dilekçesinde, Somali Federal Cumhuriyeti hukukuna uyarınca adamın hanımı yavuklu namına biricik cepheli boşayabileceğine aksan yapıldı.

Türk hukukunun uygulanması arzu edildi

Yargıtay sonucu ve uluslararası hukuktan örnekler maruz dilekçede, "Taraflar Somali yurttaşı olmaları nedeni ile oluşturulan davada Somali hukukunun uygulanması gerekmekte ise de Somali'de muteber bulunan hukukun uygulanması ilkin avrat hakları, evlatların korunması ve benzer müşterek aşırı mevzuda amme düzenimize aykırılıklar oluşturacak olması nedeni ile Türk Medeni Hukukunun uygulanması gerekmektedir." ifadesine arazi verildi.

Dilekçede, Milletlerarası hususi Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanununa göre, muvakkat tedarik taleplerinde de Türk hukukunun uygulanması gerektiği aktarıldı.

Davacı avukatının talebini onama fail mahkeme, Somali makamlarıyla yazışmaya lazım gıyaben Türk Medeni Kanununa göre, en herşeyden ilk olarak evlatların otorite haklarını tedbiren savlayıcı anneye verip ayrıntılar düşüncesince de tedarik nafakası ölçüm etti.

Türk vatandaşlığına onama edildi, Medeni Kanun uygulandı

Dava bitmeme ederken, 16 senedir Türkiye'de canlı H.A.A, Türk vatandaşlığına adalet kazandı. Mahkeme, H.A.A'nın bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olması dolayısıyla de kendince Türk hukukunun uygulanmasını isteyebileceğini bildirdi.

Bunun üstünde baştan müşterek dilekçeyle müracaatta mevcut H.A.A, Türk vatandaşlığına "bekar" namına onama edildiğini belirterek davanın "nafaka" ve "velayet" davası namına sürmesini arzu etti.

Dosyayı karara bağlayan murafaa evlatların velayetini sonsuz namına anneye verirken, Somalili babanın da evlatları düşüncesince maaş 2 bin 500'er liralık katılım nafakası ödemesine hükmetti.

Çocukların kıygın olmaması için...

Davaya ilişkin  izah karşılayıcı H.A.A'nın avukatı Aziz Genç, "Mahkemenin elbette müşterek sefer izleyeceği bilinmiyordu. Somali hukukunu mu uygulayacak, Türk hukukunu mu uygulayacak? İkisi de Somali yurttaşı bulunduğu düşüncesince Milletlerarası hususi Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanununa uyarınca Somali hukukunun uygulanması gerekiyordu. Fakat Somali hukuku bilinmediği düşüncesince murafaa çeşidinden Somali makamlarından uygulanacak kanuncu mevzuatla alakalı bilim arzu edilmişti." dedi.

Somali makamlarıyla yazışmanın sorun dönemini aşırı uzatıp ana ve evlatları kıygın edeceği düşüncesince mahkemenin bu yazışmalardan vazgeçmesini istediklerini tamlayan avukat Genç, şunları kaydetti:

"Mahkeme, müvekkilimiz ve evlatlarının kıygın olmaması düşüncesince talebimizi onama etti ve Somali makamlarından karşılık gelmesini beklemeden evlatların velayetini geçmiş tedbiren müvekkilimize verdi, başkaca ayrıntılar lehine nafakaya hükmetti. Dava böylecene ise mahkeme, mihman namına dü çocuğun velayetini müvekkilimiz bulunan anneye verdi. Çocuklar lehine de maaş bütün 5 bin liralık katılım nafakasına hükmetti."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler