USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Şentop: Hafızlık toplumdaki bâtın ehemmiyetli payelerden biridir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin herhangi birlikte faniye baht sıfır hususi birlikte yarar bulunduğunu belirterek, "Hafızlık, ad düşüncesince birlikte övünç vesilesi bulunduğu derece toplumdaki görünmeyen ehemmiyetli payelerden biridir." dedi.

Şentop: Hafızlık toplumdaki bâtın ehemmiyetli payelerden biridir
03-12-2022 04:05
Konya

Şentop, Karatay Spor ve Kongre Merkezi'nde planlı Mustafa Büyükkaplan Hafız Proje Ortaokulu ve Lisesinde 750 Hafızın İcazet Tevdi Töreni'nde, izlence vesilesiyle hafızlarla baş başa olmaktan şişman sevinme duyduğunu söyledi.

Hafızları kutlama kartı fail Şentop, öğrencilerin, icazetle taçlanan başarılarının bundan ahir yaşamlarında da bitmeme etmesini diledi.

Şentop, hafızlık icazeti almış nezdinde bebek babası olarak, bu mutluluğu en güzel anlayanlardan birisi olduğuna ayraç ederek, şu biçimde konuştu:

"Hafızlık, herhangi nezdinde faniye kader sıfır hususi nezdinde kazanımdır. Hafızlık, eş düşüncesince nezdinde kıvanç vesilesi bulunduğu derece toplumdaki gizli ehemmiyetli payelerden biridir. Bu nedenle camianın içsel bedel normlarından bulunan hafızlığın, gizli fakat şahsa yüklediği ağırbaşlı nezdinde mesuliyeti da mevcuttur. Zira zihinde taşınanı ruhlara nakşetmeyi mucip nezdinde dokunulmazlık ve sorumluluktur. Peygamber Efendimizin, 'Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir' şiarıyla cereyan ederek, ilkin aileleriniz peyda geçirmek üzere, avlu boyu Kur'an-ı Kerim’in ışığıyla hem aydınlanmaya hem de çevrenizi aydınlatmaya bitmeme edeceksiniz inşallah." niteleyerek konuştu.

"Tarih süresince hafızlar toplumumuzun en kredili kullanıcılarını olmuştur"

Hafızlığın derin nezdinde çalışmanın ve gayretin kararı olduğuna yer veren Şentop, bunun bire nezdinde sürede Allah'ın nezdinde lütfu ve ikramı bulunduğunun altını çizdi.

Şentop, milletin hafızlığa şişman bedel verdiğine ayraç ederek, "Tarih süresince hafızlar toplumumuzun en kredili kullanıcılarını olmuştur. Milletimiz herhangi nezdinde kayıt altında ve güçlük ortamında hafızlar yetiştirmeyi nezdinde ödev kendisine görmüştür. İslam'ı öteki gökçül dinlerden ayıran en ehemmiyetli vasıf, dinin evvel ve en asliye metni bulunan Kur'an'ın vahiyle geldiği, inen bulunduğu şekliyle korunum edilmiş olmasıdır. Bu yalnızca Müslümanların fideist meselesi değildir. Bu nezdinde zamanı hakikattir. Hiçbir yazılmış ve aday metne kader sıfır ergi Kur'an-ı Kerim düşüncesince vardır." dedi.

"Okul hayatıyla hafızlık baş başa yürütülmeye başlanmıştır"

Modern devirde yetişek ve talim yaşamının ayrımlı biçimde programlanmasıyla hafızlık yapmada birtakım sınırlamalarla karşılaşıldığını aktaran Şentop, şunları kaydetti:

"Okul yaşamı var, buna sürdürmek gerek ediyor. Bazı yerlerde devir ortamında mecburi bir vaziyete gelmiş. Hafızlık bu yaşamın ortamında değil. O devir hafızlık muktedir olgunlaşmak düşüncesince okul yaşamı haricinde metodlar araştırmak gerekmiştir. Okul başarısını önemseyen aileler baş döndürücü istek etmelerine karşın çocuklarını hafızlık düşüncesince okuldan ayırıp bambaşka nezdinde yere gönderemiyorlardı. Okul başarısı bulunan kollar hafızlık hayatından yoksun kalıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın direktifleri ve sahiplenmesiyle evvel kat Konya'da hafızlık plan mortocu dil cambazı düşüncesi geliştirildi. Böylece okul başarısı efdal öğrencileri ve ailelerini de Kur'an öğretiminin ezberini içerisine katabilmek cins olmuştur. Okul hayatıyla hafızlık baş başa yürütülmeye başlanmıştır. Bu çocuklarımız, aileleri ve milletimiz düşüncesince şişman nezdinde nimettir. "

Şentop, Kur'an-ı Kerim'i bilmeden okumanın yetmeyeceğini belirterek, "Ayetleri anlayarak ve yaşayarak algı geçirmek gerekir. Kur'an, yaşama müteallik nezdinde kitaptır. Yaşayanlar düşüncesince davranışlarının ve eylemlerinin, henüz güzel insanoğlu olma amacında içerme etmiş bulunduğu manalarla kavranılması düşüncesince vardır. Bunun en somut örneği de Peygamber Aleyhisselamdır. Kur'an'ın hem lafzına hem manasına vakıf olmalıyız ki yaşantımıza kılgı edebilelim ve kişilere onu anlatabilelim." ifadelerini kullandı.

Hafızların, İslam'ın ortaya çıkmış bulunduğu evvel dönemden bugüne derece Müslümanların gözetiminde tamamen rüçhan bulunan nezdinde ayrıcalıkla şereflendiğini vurgulayan Şentop, "Bütün Müslümanlar, yaşamlarının herhangi nezdinde dalında avlu düsturu edindikleri lahut kitaplarının öğrenilmesi ve ezberlenmesi noktasında, gün süresince faziletli nezdinde mücahede ortamında olmuşlardır. Bugün aracısız ele devreden bu meşaleyi sizler elinize alıyorsunuz. 'Size anca nezdinde budala bırakıyorum ki, ona sıkı sıkıya sarıldığınız müddetçe yolunuzu şaşırmazsınız. O emanet, Allah’ın kitabıdır.' diyen sonuç Peygamber'in varisleri oldunuz." laflarına arazi verdi.

Programda Şentop, hafızlık şehadetname vesikası verdiği birtakım öğrencilerle ışık çektirdi.

Törene Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bilim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek ile Selman Özboyacı, şehadetname vesikası düzlük 750 saklayan ile aileleri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler