USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Şentop: Başörtüsüne müteveccih öneri bundan böyle komisyonda, peşi sıra umumi kurulda görüşülecek

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsüne müteveccih kanun değişikliği teklifi çalışmasıyla ilgili, "Bundan sonraları Anayasa Komisyonunda, ardı sıra da mahsus ortak takvim dahilinde Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. İki kat görüşülmesi lazım." dedi.

Şentop: Başörtüsüne müteveccih öneri bundan böyle komisyonda, peşi sıra umumi kurulda görüşülecek
08-12-2022 21:09
Belgrad

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta resmi temaslarda mevcut Şentop, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinde gündemi değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şentop, başörtüsüne müteveccih yasa değişikliğiyle ilişik teklifin imzaya açıldığını anımsatarak, başörtüsü mevzusuyla ilişik topluluğun iri kesiminin kıygınlık yaşadığını ve onlarca sene iri travmalar canlı şahısların bulunduğunu vurguladı.

"Biz içtimai uzlaşmayla bunun çözüldüğü kanaatindeydik lakin birlikte yasa teklifi verildi" diyen Şentop, "Kanunla bu probleminin sürekli birlikte halde çözülebilmesi beklenir değil. Daha evvela mücerrep eşsiz çözülememiş. Bir hakkı kanuna bağladığınızda o devir bunun kanunla yasaklanmasını da beklenir duruma getirirsiniz. Kanunla başıboş bırakıyorsanız, birlikte ötekisi da kanunla bunu haram duruma getirebilir. Kanunla bunu başıboş duruma getirmek, kanunla yasaklanmasının yöntemini ayırmak demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Temel hukuk ve özgürlüklerin lakin anayasayla verilebileceğini tamlayan Şentop, "Kanunla sınırlanabilir eşsiz kanunla asliye doğruluk verilmez, yasa ile verilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya attığı şey, yoğun ve levent boylu zamanı tecrübenin kararı ortaya çıkmak birlikte şeydir. Eğer bu mevzuda türel birlikte kombinezon yapılacaksa kanunla olmaz, yasa ile olur." dedi.

Şentop, laflarını şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla birlikte yasa değişikliği emek vermesi düşüncesince tedarik yapıldı. Bu, alışılagelen şekilde yasa teklifi şeklinde Meclise verildiğinde, imza sayısı var; minimum 200 milletvekilinin imzası gerekiyor, seçim kabilinden birlikte tane imza ile verilmiyor. Bundan sonraları Anayasa Komisyonunda, peşi sıra da mahsus birlikte takvim dahilinde Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. İki kat görüşülmesi lazım. Eğer 360'ın üzerinde, 400'ün altında oy alırsa o devir referanduma sunulma mecburiyeti var. 400'ün üstünde oy alırsa referanduma sunulma mecburiyeti yok. Bu mevzuda hakkıyla sürekli birlikte hal isteniyorsa, yapılması müstelzim yasa değişiklidir. Bu madde garanti dibine alınır, birlikte henüz da değiştirilemeyecek duruma getirilmiş olur."

"Böyle birlikte abuk sabukluk kabil mi?"

Şentop, başörtüsüne müteveccih yasa değişikliğiyle teklifi çalışmasıyla ilişik evvel Cumhurbaşkanlığında meydana gelen toplantıya katılmasının bazısı milletvekillerince eleştirildiğini söyledi.

"Meclis Başkanının yansız olması gerektiği" şeklinde namına tenkit yapıldığını kaydeden Şentop, anayasada "Meclis Başkanının tarafsızlığı" diyerek birlikte tabir olmadığını lakin Anayasanın 94'üncü maddesinde, "TBMM Başkanı ve Başkanvekillerinin üyesi oldukları politik partinin ve tümen grubunun Meclis zarfında yahut dışındaki toplantılara katılamazlar" şeklinde birlikte tabir bulunduğunu belirtti.

"Bir arkadaşımız konuşuyor, kişi kafasından uydurmuş bulunduğu birlikte yansızlık tarifi uyduruyor. Benim de o prospektüs uymamı istiyor." ifadelerini kullanan Şentop, "Böyle birlikte abuk sabukluk kabil mi? O bıraksın, gelsin benim tarifime uysun yahut anayasadaki prospektüs baksın. Sayın Cumhurbaşkanı ile defaatle görüşmelerim var. Bir Meclis Başkanı ile birlikte Cumhurbaşkanının neyi görüşüp, neyi görüşebileceğine Meclisteki birlikte mebus arkadaşımızın değişmeyen vermesi beklenir değil. Saçma." diyerek konuştu.

Şentop, "Anayasada aşırı açık. Bu sınırlama hemen Meclis Başkanı düşüncesince değil Meclis Başkanvekilleri düşüncesince de geçerli. Benim vekilim bulunan arkadaşımızın ekip toplantısı müdahale en akıbet meydana getirilen kişi tümen toplantılarına katıldığını televizyondan görüyoruz." dedi.

"Bir çıngı bu cins neticelere biçim açabiliyor"

TBMM Başkanı Şentop, Genel Kurul'da görüşmeleri bitmeme fail 2023 yılı bütçesi görüşmeleri esnasında yaşanmış bulunan tartışmaları da değerlendirdi.

Bütçe görüşmelerinin değme parlamentoda az buçuk bozuk geçtiğini lakin bunun, mahsus birlikte dozajı aşmaması icap ettiğini tamlayan Şentop, kişi yönettiği birlikte birleşimde birlikte milletvekiline, aşırı belirgin birlikte halde kalay ve küfretme hususu zımnında ukubet verildiğini anımsattı.

Genel kuruldaki birlikte ağız dalaşı esnasında da İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün yaralandığını hatırlatan Şentop, "Bir mebus arkadaşımızın bambaşka birlikte milletvekiline fiili saldırısı uğur boncuğu halde onama edilemez. O arkadaşımız da müdahale on paralık kimsenin bunu onama ettiğini, akıllıca bulduğunu düşünmüyorum. Çok iri birlikte yanlıştır. Meclis zarfında yaşanmaması müstelzim birlikte hadisedir. İnşallah benzeşim fenomen birlikte henüz yaşanmaz." ifadelerini kullandı.

Şentop, dört başı mamur milletvekillerinin görüşlerini ve fikirlerini, istedikleri halde laflarıyla tabir ika olanakları olduğunu, Türkiye'de mebus seçme birlikte kişinin, rahatsızlığını, sevincini, fikrini laflarıyla tabir edebilecek kapasitede olduğuna inandığını söyledi.

"Genel rüesa müdahale edinmek kıl payı evvel günden itibaren Mecliste tansiyonu yükseltecek, gerilimi arttıracak, milletvekillerine yahut ayrımlı politik partilere hakaret, provokasyon, kımıldatma içeren yaklaşımlardan da kaçınılmalıdır.” diyen Şentop, "Tansiyonu yükseltiyorsunuz henüz sonraları birlikte çıngı bu cins neticelere biçim açabiliyor. Meclis, sözlerin, oyların muteber bulunduğu birlikte yer, masalara vurmanın, bağırıp çağırmanın, koro şeklinde sav söz atmanın birlikte noktayı değil." dedi.

"Çocuklarımızı istismardan dulda dair değme çeşitli tedbirin katılması lazım"

Şentop, 6 yaşlarında çocuğun eşeysel istismara uğramış bulunduğu iddialarıyla ilişik bugün TBMM Genel Kurulunda "araştırma komisyonu" kurulmasının gündeme gelmesiyle ilişik görüşlerinin sorulması üzerine, "Çok akıllıca birlikte değişmeyen bulunduğu kanaatindeyim." yanıtını verdi.

Konuyla ilişik ceride haberlerinden sonraları müddeiumumilik soruşturmasıyla da olayın vahametinin görüldüğüne dikkati çekici Şentop, muhakeme döneminin bitmeme edeceğini, her insanoğlunun doğruluk etmiş bulunduğu cezayı alması icap ettiğini belirtti.

Çocukların, ülkenin delik bebeği bulunduğunu vurgulayan Şentop, "Çocuklarımızı istismardan dulda dair değme çeşitli tedbirin katılması lazım. Aile Bakanlığı da mevzuya karışan oldu, tığ de strateji edeceğiz. Kim olursa olsun, ne kesimden, ne düşünceden olursa olsun töhmet etkin insanoğlunun bunun karşılığını görmesi lazım." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler