USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Selçuk Bayraktar, başarılarının sırrını açıkladı

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “Evlenene denli evim olmadı, daima iş durumunda kaldım. İlk İHA projemizi sunduğumuz biçimci ‘siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın, tercümanlığımızı yapın' de

Selçuk Bayraktar, başarılarının sırrını açıkladı
05-11-2021 10:15
“TEKNOFEST 2022 Karadeniz” hazırlıkları kapsamında Samsun'da mevcut T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin 2021-2022 eğitim-öğretim yılı açma dersi düşüncesince öğrencilerle ortak araya geldi.

Öğrencilerin heyecanlı karşılamasıyla derse başlamış bulunan Selçuk Bayraktar, geçmişten bugüne havacılık tarihinden ve özlük hayatından örnekler sundu. BAYKAR'ın yapılış hikâyesini aktaran Bayraktar, gençleri motivasyon edecek düşün ve tavsiyelerinin indinde Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemini hatırlatarak şunları söyledi:

“Bizler düşüncesince aslolan erim değil mücadelenin kendisidir. Bu serüvenin önce adımı bulunan Bayraktar Mini İHA'dan bugüne geliştirdiğimiz tamamı teknolojilerimiz, iri mücadelelerle yaşama geçti. 2004 senesinde ortak taraftan araştırı görevlisi yerine Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde faziletkâr lisansıma bitmeme ediyordum, öteki taraftan Mini İHA projemizi Savunma Sanayii Müsteşarlığına arz etmek düşüncesince çalışıyorduk. Hedefimiz, Mini İHA sınıfında da olsa önce ulusal dizayn insansız iklim aracını ülkemize kazandırmaktı. O devirde Türkiye defans sanayiinde az hâlâ ağız ağıza dünya dışına bağımlıydı.

Hele ki iklim araçları bahis konusu olduğunda ithal asıllı ürünlerden başkasını bahsetmek fark benzer değildi. Hiç unutmam, defans sanayiindeki ortak bürokrata projemizi sunduğumuzda 'Evladım, zeki çocuklarsınız. İyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın başkaları almış başını gitmiş. Onlara yetişmemiz katiyen benzer değil. Siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın. Siz aramızda güreşçi köprüsü olun, tercümanlığımızı yapın yeter, hâlâ da ortak tomar zorlamayın' demişti. Bizim de mücadelemiz burada başladı.”

“Biz hâlâ doğmadan kartlı bilgisayarlarda yazılım fail annem”

Bayraktar, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“O devir anladık ki, bu toprakların bizlere yüklediği günah baş döndürücü büyük. Milli İHA ihya serüveninde Bayraktar ailesi yerine daima beraberce çalıştık. Babam rahmetlik Özdemir Bayraktar sonuç nefesine denli azim ve gayretle çalıştı. Evlenene denli evim olmadı, daima iş durumunda kaldım. Biz hâlâ doğmadan kartlı bilgisayarlarda yazılım fail annem Canan Bayraktar, ‘Oğullarım, bu geliştirdiğimiz teknolojiyi rastgele çeşit engellemelere, desise ve zılgıt politikalarına karşın Türk ordusunun gururlu çocuklarının hizmetine sunmamanız biçiminde sizleri değimsiz addedeceğimin bilinmesini, mazot hakkım yerine yalvarma ediyorum' demişti. Bu öğütleme en emekli senelerde fark bizlere kuvvet verdi. Bizim hedefimiz, yazılımları dünya haricinde tasarlanan spekülasyon uçaklar gerçekleştirmek değil, en eleştiri uçuş-kontrol sistemlerini kendimizin geliştirdiği İHA'ları semalarımızda uçurmaktı.

Bizim hedefimiz, bürokrasinin koridorlarında değil, havada uçabilen uçaklar yapmaktı. Allah'a şükürler olsun, amacımızdan on paralık şaşmadık. Uçaklarımız daima sahada, savaş alanı hattında fariza yaptı. Biz de fen ekibimizle bu arada bu sistemlerin en güzel halde geliştirilmesi düşüncesince önce günden itibaren asayiş güçlerimizle sahadayız. Eğer bugün özlük sınıfında dünyanın en iyisi benimseme edilen insansız iklim araçlarına sahipsek bu başarının altında asayiş güçlerimizle eşgüdüm halinde, adeta dal omuza verdiğimiz uğraş yatıyor.” Açılış dersi, soru-cevap kısmının peşi sıra armağan takdimi ve ışık çekimiyle sonuç buldu.

Selçuk Bayraktar'a programda Sanayii ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ondokuz Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ve tören düzeni üyeleri zevcelik etti.

Samsun Üniversitesi öğrencileri ve esbak TEKNOFEST'lere katılıp ayrışık ödüller meydan ekip üyeleriyle yakından ilgilenen Bayraktar, gayretlerinden çevre çıkarlarını kutlama etti.

İLGİLİ HABER
Selçuk Bayraktar: Tüm gayretlerimiz gençlerimizin geleceği için Selçuk Bayraktar: 'Tüm gayretlerimiz gençlerimizin geleceği için'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler