USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Seçim kanunu teklifi Meclis'te İttifak oyları elbette dağıtılacak? Baraj ne kadara düşecek?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren anayasa teklifini, TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Yazıcı "Seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ediyoruz" dedi. Düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandıktan müşterek

Seçim kanunu teklifi Meclis'te İttifak oyları elbette dağıtılacak? Baraj ne kadara düşecek?
14-03-2022 11:54
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren anayasa teklifini, TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Yazıcı "Seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ediyoruz" dedi. Düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandıktan birlikte sene sonradan uygulamaya konacak, er seçim şeklinde meri olmayacak.Abone ol

Seçim sistemi düşüncesince derinlemesine zamandır tartışılan değişikliklerin teklifi TBMM'ye geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Meclis'te seçim kanunu teklifine bağlı matbuat toplantısı düzenledi.
Hayati Yazıcı'nın açıklamaları:

Teklifin birlikte numara maddesinde iklim seçim engelini 7'ye indirilmesini öneri ediyoruz. İkinci konu ile ittifakın almış bulunduğu oy toplamı, iklim engelini geçmiş bulunduğu takdirde seçim bölgelerinde mebus hesabı ve dağılımı ittifaktaki herhangi birlikte partinin oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin 3. fıkrasına mucibince yapılır. Bunu öneriyoruz. 

İkinci maddesi ile 2839 önemli kanunun 34. maddesinin birlikte numara fıkrasında nazire düzeltmeleri yapıyoruz. İttifakın almış bulunduğu oy toplamı seçim engelini geçmesi şeklinde ittifakta meydan partilerin o seçim alanında toprak meydan oyları sayılır.

Üçüncü maddede politik partilerin seçimlere katılmalara bağlı TBMM'de grubu olması koşulunu konu metninden çıkarıyoruz. Siyasi partilerin strateji fail herhangi birlikte seçimde teşkilatlanma oranında işlemlerinin yapmış olmasının aranmasını öngörmüş oluyoruz.

Teklifimizin 5. maddesi ile 238 önemli kanunun 15. maddesinde planlı il seçim kuruluna bağlı dünkü birlikte kombinezon öneriyoruz. Bu düzenlemeye göre, il seçim müesses reis bey ve üyeleri ile redif üyelerini birlikte numara sınıfa mukassem hakimler arasından ad çekme döşemek yoluyla belirlenmesi düşüncesince birlikte kombinezon getiriyoruz. Birinci sınıfa mukassem bilge yok ise bayrılık esasına mucibince kombinezon getiriyoruz. Teklifin 6 maddesi ile benzeşim düzenlemeyi kaymakamlık seçim kurulları düşüncesince öneriyoruz. 

Erken seçim tartışması bitti

Seçim yasasında meydana getirilen birlikte düzenleme, hukuk gereği Resmi Gazete'de yayınlandıktan, birlikte sene sonradan uygulanacak. Bu süreçten evvela gerçekleşecek birlikte seçimde, dünkü kombinezon maddeleri uygulanmayacak. Seçimlerin birlikte zamanlar yapılması yerinde kombinezon meri olacak. Erken seçim durumunda, kombinezon maddeleri uygulanamayacak

Hayati Yazıcı, "Bu anayasa 1 sene içre uygulanmaz, bu da er seçim tartışmalarına sonuç vermiştir." dedi.

Seçmenin mukayyet bulunduğu yer
Teklifin 8. maddesi ile yapılacak seçimlerde yerleşme noktayı adresine mucibince açılan 1 sene esbak bulunak düşüncesince güncelleme işlemi yapılıyor diyoruz. 

Teklifin 9. maddesi ile adresi sisli olması sayesinde bulunak eşya sisteminde gözükmeyenler en sonuç eşya bulunan adresine mucibince müntehip eşya edilir diyoruz. Vatandaşın kütükten düşmesini önlemeyi hedefliyoruz.

Teklifin 10. maddesi ile bulunak kapanması sayesinde bulunak eşya sistemlerinde gözükmeyenler düşüncesince 'en sonuç müntehip olduğu' ibaresini ekliyoruz. 

İttifak oyları ne dağıtılacak

Mevcut vaziyette anlaşma barajı geçince oylar anlaşma içre toplanıyor ve anlaşma ayrı ekip biçimine geliyor. Partilerin oy oranına mucibince dağılımı hesabıyla zat içre hesaplanıyor. Burada kılıç bunu ayrıştırdık, herhangi birlikte partinin D'Hondt uygulamasında görünür olmasını sağladık. Aldıkları oy anlaşma içre belirlenecek sonradan partinin oy miktarı umumi D'Hondt esnasında işlenecek.

Teklifle, ittifakı meydana getiren partilerin çıkaracağı mebus sayısı, seçim alanında anlaşma içre elde etmiş bulunduğu oy sayısı asal alınarak, D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek

D'Hondt sistemi nedir?Bir seçim etrafında herhangi birlikte partinin almış bulunduğu oy toplamı, sırayla 1'e, 2'ye, 3'e, 4'e ... bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı mebus sayısına ulaşıncaya derece bu el işi bitmeme edilir. Elde edilen paylar, öğür farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe akla yatkın sıralanır.

Başbakan sözünü konu metninden çıkarıyoruz
Teklifin 11. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ahenk düzenlemesi yapıyoruz. Burada 65. maddedeki Başbakan ve Bakanlara bağlı yasakları, Bakanlara sanarak düzenliyoruz. Genel Başbakan sözünü konu metninden çıkarıyoruz. 

Teklifin 12. maddesi ile 2972 önemli yöresel idareler ile mahalle muhtarlıkları tarzı kanununun 32. maddesine şu fıkrayı öneriyoruz; Seçim soncuna göre, evvel tam toprak meydan kocabaşı talibi seçilme yeterliliğine erbap bulunduğunu en geç 1 ayda belgelenmesi şeklinde tutanak verilir, o süreçte getirilmezse 2., 3. ve bitmeme ediyor,  bu da kocabaşı seçimlerinin kusur infaz ile yenilenmesi uygulamasını kaldırmayı hedefliyor.

Feti Yıldız'ın açıklamaları: 

Siyasi partiler ve intihabat demokratik politik yaşamın elzem unsurlarıdır. Seçimler ulus egemenliğinin görünür yanını ortaya koyan araçlardır. Yönetim yetkisinin deposu seçimlerdir. Yöneticiler seçimlerle yönetime gelir. Kanun teklifi ile mebus seçim kanunda geçerli iklim seçim barajı yüzdelik 7'ye indirilmesi önerilmektedir. Seçim barajında tenzilat yapılarak elan aşkın partinin Meclis'te bulunması, temsilde adaletin güçlendirilmesi önerilmiştir. 

Siyasi partilerin aldıkları oy sayıları, evvela 1'e, sonradan 2'ye, sonradan 3'e ve mekân mebus sayısına ulaşılıncaya derece bölünecektir. Siyasi öğür tercihlerinde müntehip iradesinin apayrı partilere yansımaması da gözetilmiştir. 

Cumhurbaşkanı ile ilişik kombinezon mevcut mı?
Cumhurbaşkanı ile ilişik birlikte yasaklama, sınırlama bahis konusu değil, zımnında bizim de çalışmamızın konusu değil. Biz birlikte ahenk düzenlemesi yaptık sistemle ilgili, kanunda toprak alıyordu Başbakan onu çıkarttık. Biz burada ahenk düzenlemesi yapıyoruz. Başbakan mevzuatta bulunmadığı şekilde kanunda toprak alıyor, bu düzenlemeyi yapıyoruz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler