USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Savaşına tanıklık eden öğrenci: 'Eve giderken paraşütle inen askerleri gördüm'

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının peşi sıra alanda kuşatılmış küsurat Sakaryalı öğrenci, memleketine devir yaptı. Yaşadığı kaygı meşbu anları özetleyen Ramazan Tarık Balcı, “İlk sabahleyin bomba sesleriyle uyandık, arkadaşımla beraberce doğrudan markete gittik ve

Savaşına tanıklık eden öğrenci: 'Eve giderken paraşütle inen askerleri gördüm'
05-03-2022 12:08

Rusya-Ukrayna ortada yaşanmış olan savaşın başlaması sonrasında hükûmet merkezi Kiev'in yanı esna Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odessa kentlerinde peş peşe patlamalar yaşandı. Bu doğrultuda Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih başlatmış olduğu harekât yardımıyla nice ecnebi yurt yurttaşı da bu alanlarda kuşatılmış kaldı.

Türkiye'den Ukrayna'ya kıraat etmek düşüncesince revan nice öğrencide kuşatılmış kalanlar arasındaydı. Dışişleri Bakanlığı'nın meydana getirdiği icraat sonucunda alanda mevcut Türk vatandaşlar, bin indinde zorluklarla ülkeye getirildi. Ukrayna'da mimari fakültesi sonuç dershane talebesi Ramazan Tarık Balcı ise tanıklık etmiş olduğu harpte yaşamış olduğu kaygı meşbu anları ve ülkesine devir öyküsünü anlattı.

Sabah saatlerinde bomba sesleriyle güne başladıklarını tamlayan Balcı, erzaklarını eksiksiz düşüncesince markete gittiklerini ve henüz sonrasında sığınaklarda yaşadıklarını söyledi. Tren ile Kiev üstünden Romanya sınırına gittiklerini dile getiren Balcı, kimi alanlarda trenin ışıklarının kapandığını ayrıca enerji oluşturmasın sanarak vatandaşların telefonla uğraşmamaları düşüncesince yönerge verildiğini aktardı.

“Eve giderken de paraşütle inen askerleri gördüm”

Savaş ve memleketine devir periyodunu özetleyen Ramazan Tarık Balcı, “Savaştan çevre gelişememiş fark etmek durumunda kaldım ve aşırı çetince koşullar altında gelişememiş döndüm. İlk sabahleyin bomba sesleriyle uyandık, arkadaşımla beraberce elden markete gittik ve erzak aldık. Dönüşte bombalama başladı bizde koşarak eve gittik, giderken de paraşütle inen askerleri gördüm. Evde haberlere baktığımızda ise sığınağa gitmemiz gerektiği yazıyordu bizde metroların altında mevcut sığınaklara koştuk. Sürekli bombalama oluyordu henüz sonradan bizim evimizin altında da barınak bulunduğunu öğrendik ve o sığınağa geçtik. Bu müddet içre Türkiye'den dayanaklık etmek bekliyorduk ve memleketimiz şimendifer yolladı fakat gara gitmemiz aşırı zordu. Taksi aramaya başladık. Savaş zımnında taksiler gelmiyorlardı. Bir isim geldi çetince koşullarda şimendifer istasyonuna götürdü ve onun aracıda kurşunlanmıştı ona karşın geldi aldı bizi. Trene bindik fakat hala bomba sesleri geliyordu. Bazı yerlerde şimendifer ışıkları kapattı bekledi nedeni ise üzerimizde uçuşlar vardı, kimi yerlerde de ışıklar mestur gittik” dedi.

“Okulumun yakınına ve bizim herhangi indinde gündüz geçtiğimiz yollara bomba atmışlar”

Ülkesine döndükten sonradan haberlerde yaşamış olduğu alana hamle bulunduğunu aktaran Balcı, “Kimsenin erzakı kalmadığı düşüncesince yiyecek ve içmece sorunumuz oldu. Romanya sınırında Türk Kızılay'ın çadırından istediklerimizi alabildik. Daha sonrasında otobüslerle Romanya havaalanına gittik ve uçaklara bindikten sonradan ülkemize antre yaptık. Ben geldikten sonradan haberlere baktım ve benim yaşadığım bölgelere bomba atmışlar ayrıca benim evimin aşırı yakınına atılmış. Okulumun yakınana ve bizim herhangi indinde gündüz geçtiğimiz yollara bomba atmışlar. Bizde nasıl biteceğini bilmiyoruz üniversitemiz üzerine tek bilgimiz yok. Dönmek istemiyoruz fakat okulu da dolaşmak istiyoruz. Bu mevzuda talih yetkililerinden iane bekliyoruz” sanarak konuştu.

Ali Yıldırım
 

İLGİLİ HABER
Nişanlısını örtbas etmek düşüncesince harp sahasına gitti Nişanlısını örtbas etmek düşüncesince harp sahasına gitti
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler