USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Yakın sürede Gemlik'te pil fabrikasının temeli atılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Elektrikli vasıtaların kalbi bulunan bataryaya müteveccih evren devi Farasis ile meydana getirilen teşrikimesai yardımıyla yaklaşan sürede Gemlik'te birlikte pil fabrikasının temeli atılacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Yakın sürede Gemlik'te pil fabrikasının temeli atılacak
08-12-2021 23:48
TBMM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığı ve müteallik müesseselerinin 2022 yılı maddi durumuna müteallik meydana getirdiği konuşmada, dünyanın Kovid-19 salgını zımnında dehşet sınamalarla dirlik karşıya bulunduğunu belirtti.

Ülkelerin on senelerdir karşılaşmadıkları şişkinlik artışlarına dirlik hal üretmekte zorlandığını dile getiren Varank, "Global ekonomiye bütünleşmiş ergin Türkiye'nin bu toptan buhrandan etkilenmemesi beklenir değil. Ancak benzeyen tarihte verilen kaldığımız müdahaleler, gizli-açık ambargolar devletimizi de milletimizi de hakeza sınamalara dirlik güçlendirmiştir." dedi.

Varank, ülkenin çoğalma oranlarının betonla inşaatla ve ısıdam mal ile elde edilmediğini vurgulayarak bunda en şişman payın uran sektörüne ilişik bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de önemsiz uran esnafından şişman işletmelere denli 15 bin toy tesisin üretime başladığına dikkati çekici Varank, "21 bin vatandaşımıza atlatmak kapısı bulunan 18 şehirdeki 168 fabrikanın açılışına şahsen ego katıldım." ifadesini kullandı.

"Kayıtlı istihdam SGK verilerine gereğince 700 bin arttı"

Varank 12 maaş ihracatın 220 bilyon doları aştığını vurgulayarak Kovid-19 salgınının aslında buyana sanayide mukayyet istihdamın SGK verilerine gereğince 700 bin artarak 4 milyon 700 bine ulaştığını dile getirdi.

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin sonuç hızlılık bitmeme ettiğini dile getiren Varank, "Sadece elektrikli anahtar üretmekten baş döndürücü henüz ilavesi bulunan bu projeyle otomotiv endüstrisinde yaşanmış bulunan şişman dönüşümde yerimizi aldık. Batarya, yükleme ve özerk anahtar teknolojilerinde bulunan sığa ve yetkinliklerimizi geliştiriyoruz. Elektrikli vasıtaların kalbi bulunan bataryaya müteveccih evren devi Farasis ile meydana getirilen teşrikimesai sebebiyle benzeyen sürede Gemlik'te ortak pil fabrikasının temeli atılacak." niteleyerek konuştu.

Varank, yerel ve ulusal imkanlarla üretilen, sürücünün yorgunluğunu fon el işi teknolojisiyle belirleme ederek sürüş güvenliğini sağlayıcı ortak yüksek-teknoloji ürünü kamerayı göstererek, "Bu kamerayı TOGG kullanacak. Eğer TOGG’un düşüncesi sahiplik hakları bizlere ilişik olmasaydı, Türk mühendislerinin geliştirdiği bu kamerayı hakeza ortak vasıtaya bütünleşmiş edemezdik. Global markaların peşi sıra koşturmak mecburiyetinde kalırdık." gibi konuştu.

Bilişim Vadisi'nde ortak Uzakdoğu ülkesinin ulusal makine projesinin de Bilişim Vadisi’ndeki Türk mühendislere delibozuk edilmiş vaziyette bulunduğunun altını çizen Varank, "Türkiye bundan hakeza otomotivde mühendislik ihraç ayar bir duruma gelmiştir. Bilişim Vadisi'ndeki üçüncü örneğimiz AirCar uçar makine projesi." bilgisini paylaştı.

"Teknopark sayısını 89'a çıkardık"

Bakan Varank, AR-GE ve inovasyonun mutfağı niteliğindeki teknoparkların sayısını 5'ten 89'a çıkardıklarını bildirdi. TÜBİTAK'la ciddi nice AR-GE ve uygulayım bilimi projesine önderlik edildiğini aktaran Varank, "Hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan'ın atışlı testlerine başladık. Seri üretime geçtiğimizde bu teknolojiye cemaat 7 ülkeden birisi olacağız. Savaş konseptlerini muhavvil nakit yakıtlı Ramjet projesinde sonuç safhaya geldik. Süpersonik hızlarda etkin ortak Ramjet motosiklet prototipini 2022'de ortaya çıkaracağız." bilgisini paylaştı.

Türkiye'deki uygulayım bilimi girişimlerine meydana getirilen kapital yatırımlarının 1,5 bilyon doları geçtiğini özetleyen Varank 2023 yılı düşüncesince koyulan hedefin şimdiden yakalandığını söyledi.

Varank, bu yıl Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'i Samsun'a taşıyacaklarını kaydetti.

"Diyarbakır'ın evlatları bilgelik üretsin niteleyerek ellerine müşahit veriyoruz"

Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin bu yıl evvel kat Diyarbakır'da Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirdiklerini anımsatan Varank, "Diyarbakır'ın gençleri bizi ellerinde Türk bayraklarıyla çiçeklerle karşıladı. O gençlerle baş başa gökyolu galaksisini, gezegenleri, yıldızları izledik… Birileri tümen binalarından dağa gönderilmiş olduğu evlatların ellerine kalaşnikof verirken kılıç Diyarbakır'ın evlatları bilgelik üretsin niteleyerek ellerine müşahit veriyoruz. İşte bizim farkımız bu." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, Türkiye'nin ekonomisini hoppadak seviye ve getiri üstünden ölçüp değerlendirmenin ülkeyi alın teriyle büyüten emekçilere, değme muhtelif riske karşın yatırımlarına bitmeme fail müteşebbislere butlan olduğuna ayraç ederek, "Biz ülkemizi berk rotada avlamak düşüncesince var gücümüzle çalışıyoruz. Her devir diyoruz; Türkiye'nin rotası üretimdir, yatırımdır, istihdamdır, ihracattır. Hedefimiz ulusal uygulayım bilimi hamlesi ruhuyla imal ederek büyüyen Türkiye'yi mensur etmektir." gibi konuştu.

Öte taraftan Varank'ın hitabı sonrasında, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin ile dayalı oylamaya verilen ukubet kararının "yok hükmünde" bulunduğunu kanıt ederek demokratik, barışçıl anlatım edilmesi biçiminde “Kürdistan'a özgürlük” ifadesinin yönetsel ihtilaf adına algılanamayacağını öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, hitabı esnasında benzeri ifadeler kullandığı ve bu ifadeleri onayladığı düşüncesince Beştaş’a da bire ortak cezanın uygulanmasını arzu etti. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, mevzuyla dayalı adına tutanakları inceleyeceğini belirtti.​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler