USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: OSB'ler tecimevi değildir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: OSB'ler tecimevi değildir
22-10-2021 18:59
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, birleştirme sanayi bölgelerinin (OSB) birer tecimevi olmadığını belirterek, "Eğer OSB'ler sanayiciye görev kılmak düşüncesince varsa, üreticiyi beslemek düşüncesince varsa, buna akla yatkın akıntı edilmesi gerekiyor. OSB'ler kasasındaki ​​​​​​​paraları sanayicilerin üstündeki maliyetleri ıskat kılmak düşüncesince kullansınlar." dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunun (OSBÜK) 19'uncu Olağan Genel Kurulu, Bakan Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Varank, buradaki konuşmasında, imalat sanayisinin müstevli sürecinde gösterdiği faik performansına dikkati çekerek, 2020'de ve 2021'in evvela yarısında imalat sanayi öncülüğünde ehemmiyetli başarılara imza attıklarını tabir etti.

Üretim, dış satım ve büyümede elde edilmiş başarıların mutfağının OSB'ler bulunduğunu vurgulayan Varank, "Her birisi bulunmuş yer aldığı kentin ve bölgenin dinamosu bulunan OSB'ler, ülkemizin toptan ortak istihsal merkezi olabileceğini bu sürede baştan tanıt etmiş oldular. Bunun farkında namına sanayicilerimize enerji, çevre, muvasala kabil gerekseme mahsus mevzularda evren standartlarında envestisman ortamı sunan OSB'lerimizi destekliyoruz." dedi.

Varank, bu ortamı istihzar sürecinde beraberce çalışmış oldukları paydaşların başlangıcında da OSBÜK'ün geldiğini dile getirerek, aldıkları arka bildirimlerle, pratikte gördükleri eksiklikleri de dikkate alarak OSB'leri sonsuz iyileştirmenin gayreti süresince olduklarını söyledi.

"OSB projelerimiz düşüncesince 2021 fiyatlarıyla kısaca 2,7 bilyon teklik masraf yapıldı"

Yaklaşık 60 sene evvela başlamış bulunan OSB uygulamasının bitirdikleri tensikat sonucunda bundan hakeza evren devletleri çeşidinden kalıp tahsil edilen kurumsal ortak çatı durumuna geldiğini tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"Bugün bakımından sicil maruz OSB sayısı 326'ya ulaştı ve hamdolsun vatanımızda OSB'si sıfır ilimiz kalmadı. Göreve geldiğimizden beri 201 OSB projesini tamamlayarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Tamamlanan bu planlar düşüncesince 2021 yılı fiyatlarıyla kısaca 11 bilyon teklik ücretinde cesaret kullandırdık. 2021 yılı Yatırım Programı'nda 18 yeni, 106 da bitmeme fail OSB projemiz bulunuyor. Bu planlar düşüncesince 2021 fiyatlarıyla kısaca 2,7 bilyon teklik masraf yapıldı."

"OSB'lerdeki doluluk payı kısaca yüzdelik 75 seviyesine ulaştı"

Varank, müstevli sürecinde de OSB yatırımlarının tek devir durmadığına ve hızlanarak bitmeme ettiğini belirterek, "OSB'ler ve sanayi siteleri düşüncesince 2020 senesinde maruz giriş ödeneğini kısaca 4 büküm artırdık ve ödeneğin tamamını kullandık. 2021 senesinde 1 bilyon liranın üstünde ortak bütçe aldık ve şu anda bu bütçenin de katkısıyla OSB'lerde işler sonuç hızlılık bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

Gelecek çağda de OSB'lerin niteliğini ve niceliğini artıracak destekleri sağlamayı sürdüreceklerini dile getiren Varank, şu halde bitmeme etti:

"Bugün bakımından OSB'lerdeki doluluk payı kısaca yüzdelik 75 seviyelerine ulaştı. Üretime başlanan 55 bini hayli parselde kısaca 2,2 milyon insana iş olanağı sağlandı. İnşallah andıran sürede tamamı parsellerde üretimlik inşaatları tamamlanıp üretime geçildiğinde bu sayının 2,5 milyon vatandaşımıza ulaşmasını bekliyoruz."

"Yapılacak değiş ve dönüşümlerin natürel giriş noktası OSB'ler"

Bakan Varank, OSB'lere sağlanan kararlı mevki desteğinin çivi başına ortak heveslendirme modeli bulunduğunu anlatarak, OSB'lerin mukteza ast ve fevk çatı hizmetleriyle içtimai tesislerle donatılıp belli başlı sistemler dahilinde planlanarak buradaki parsellerin sanayicilere tahsis edildiğini söyledi.

Bunun indinde OSB'lerin şirketler ortada çelimli ortak ağ yapısının oluşmasını ve böylecene şirketlerin teceddüt potansiyelinin yoğunlaştırılmasını da sağladığına yer veren Varank, biriktirim yaklaşımıyla birbirine yakınlaşan firmalarda ehemmiyetli feyiz artışları gerçekleştiğini tabir etti.

Varank, OSB'lerin tamamı bu faydalarının yanında, "yeşile ve çevreye duygun istihsal altyapılarının geliştirilmesi" kabil aşırı hâlâ eleştiri ortak işlevinin bulunduğunun altını çizerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında faaliyetlerin tamamı hızıyla bitmeme ettiğini söyledi.

Bu gelişmelerle beraberce OSB'lerin öneminin aşırı hâlâ arttığını vurgulayan Varank, "Çünkü yapılacak değiş ve dönüşümlerin natürel giriş noktası gerçekte OSB'lerden geçiyor. Uluslararası yükümlülüklerimizi adına getirebilmemiz ve doğacak nesillere hâlâ yaşanabilir, hâlâ ak pak ortak mevzi bırakabilmemiz fakat OSB'lerin dönüşümüyle mümkün." dedi.

"Yeşil OSB'ler uygulamasına geçiyoruz"

Varank, OSB'leri çevrenin korunması noktasında aşırı devim bilimi ortak taşıt namına kullandıklarını anımsatarak, bu çabaları hâlâ müterakki ortak noktaya taşıyarak "Yeşil Organize Sanayi Bölgesi" uygulamasına geçtiklerini anlattı.

OSB'lerin yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandıracak enfrastrüktür yatırımlarını destekleyeceklerini aktaran Varank, şu halde bitmeme etti:

"Dünya Bankası Finansmanlı OSB Kredilendirme Projesi'ni de bu sürede başlatmış olduk. Dünya Bankasından realizasyon ettiğimiz 300 milyon dolar değerindeki krediyi OSB'lerimize kullandıracağız. Bu cesaret de bakanlığımızca sağlanan kredilerde yer aldığı kabil ayrımsız şartlarda, ayrımsız olanaklarda OSB'lerimiz çeşidinden kullanılabilecek. OSB'ler de bu kaynakla su, atılmış su, yenilenebilir erke hizmetleri verebilecek altyapılarını yaşama geçirebilecekler.

Bu cesaret paketiyle OSB'lerimiz yeşil OSB olma yolundaki enfrastrüktür ihtiyaçlarını sağlayarak suyun arka kazanıldığı, yenilenebilir enerjinin üretildiği hâlâ sürdürülebilir düzenlenen sanayi alanları durumuna gelecekler. Ben bu vesileyle tamamı OSB'lerimizin bu fondan maksimum kurda yararlanma etmesini beklediğimizi ortak yol hâlâ anımsatmak istiyorum."

Yeşil dönüşümün indinde teknolojik dönüşümün de OSB'ler açısından ehemmiyetli ve üstünde durdukları ortak gayrı benek bulunduğunun altını çizen Varank, bu amaçla başlattıkları ortak gayrı projenin ise "OSB'lerde Teknoloji Kullanımının İyileştirilmesine Yönelik Model Oluşturulması Projesi" bulunduğunu söyledi.

Varank, nezaret ve UNDP iş donanmasında planlı projeyle hem OSB yönetimlerinin bununla müşterek OSB'lerdeki şirketlerin teknolojik ve organizasyonel becerilerini artırmayı amaçladıklarına ayraç ederek, Ocak 2021 bakımından tayyareci çalışmalarına başladıkları bu projenin doğacak çağda tamamı OSB'lerde yaygınlaştırılacağını tabir etti.

"OSB yönetiminde fasıl sınırlaması getirilmeli"

Türkiye'nin istihsal üsleri OSB'leri birer çekicilik merkezleri durumuna getirmeyi amaçladıklarını tamlayan Varank, bu amaçla buralarda mükemmel kapasiteyle faaliyete geçilebilmesi düşüncesince mukteza tamamı tedbirleri almaya bitmeme ettiklerini anlattı.

Varank, yatırımlarının yanında, günün koşullarına akla yatkın güncellenen mevzuatla sanayicilere evren standartlarında envestisman ortamı sunmaya çalıştıklarını aktararak, OSB sektörü tanımını da bollatmak istediklerini tabir etti.

"Hizmet ve dayanak noktası alanlarının kapsamına lojistiğin bundan hakeza kesinlikle eklenmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Varank, OSB kuruluşunda ildeki bulunan OSB'lerinin de toprak almasının hayır olacağını düşündüklerini anlattı.

Varank, yeşil OSB tanımı yapmanın doğacak çağda şirketlerin dış satım pazarlarında işleri kolaylaştıracağına inandıklarının aktararak, "Kuruluş etabındaki eşme ihtiyacının karşılanması düşüncesince ön tahsis mekanizmasının akıllıca ortak hal olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanlığında, siyasette, Anayasa Mahkemesinde yer aldığı kabil OSB yönetiminde de fasıl sınırlaması getirilmesinin gerçekte taravetli kanlara olanak vereceği düşüncesince akıllıca ortak yürütüm olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Paraları sanayicilerin üstündeki maliyetleri ıskat kılmak düşüncesince kullansınlar"

"OSB'ler birer tecimevi değildir." diyen Varank, şayet OSB'ler sanayiciye görev etmek, üreticiyi beslemek düşüncesince var ise buna akla yatkın akıntı edilmesi icap ettiğini vurguladı.

Bakan Varank, bu açıdan dünyaya kalıp olabilecek OSB'lerin de bulunduğunu aktararak, şu halde bitmeme etti:

"Bunun indinde mevzuattaki muğlaklıkları kullanıp maatteessüf OSB'leri birer ticarethaneye muhavvil OSB'lerimiz de var. İşte bizim hazırlamaya çalıştığımız obje gerçekte OSB'lerde ortak biteviyelik getirmek. Tüm Türkiye'de OSB'lerin sanayiye görev edecek halde çalışmasını sağlamak. Çok açıkça söyleyeceğim. Eğer bugün ortak OSB'nin kasasında 500 milyon teklik var ise bu dünyalık faizde duruyorsa fakat sanayicilerimiz bakanlığa gelip 'Sayın Bakanım erke faaliyetleri yükseldi, bunlarla ait ne düşünüyorsunuz' sanarak sorarken, OSB'lerin kasasında bu dünyalık dururken, hala sanayiciden su parası alıyorsa bence o OSB'ler sanayiciye görev etmiyorlar. Eğer bu paraları sanayiciler düşüncesince topluyorlarsa ortak çile sanayicilerin üstündeki maliyetleri ıskat kılmak düşüncesince kullansınlar sanarak düşünüyorum."

OSB'lerin genelinden aşırı mutlu olduklarını dile getiren Varank, "Burada sanayicinin önünü açan, onlarla bu arada çalışan, kendilerine akla yatkın imkanlarla düzlük tahsis yazar sanayiciyi desteklemeye devim bilimi bölgelerimiz var fakat bunu yapmayan bölgelerimiz de var. Buna önümüzdeki çağda izin kılmak istemiyoruz." dedi.

"Amacımız sanayiciye görev etmek"

Varank, bu konudaki anayasa çalışmalarına da değinerek, "Kanun çalışmamızın ortak tarafını beğenenler de olabilir, beğenmeyenler de olabilir. Beğenilmeyen taraflarla ait gelişigüzel muhtelif eleştiriye, tartışmaya, görüşmeye hazırız. Bazı kusur anlaşılmaların da bulunduğunu gördük. Dünkü toplantımızda bizim muradımızın ne işe yaradığını bildirme ettiğimizde, OSBÜK mümessili arkadaşlarımız 'Biz bunu hakeza düşünmüyorduk' dediler. Dolayısıyla burada maksadımız sanayiciye görev etmek. Sanayiciye görev edecek halde de inşallah kılıç anayasa taslağımızı Yüce Meclisimize dayanmak istiyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler