USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şaban ayı 2022 faziletleri Şaban ayı orucu ve ibadetleri neler?

Mübarek 3 ayların ikincisi bulunan Şaban ayı ne devir başlamış olacak araştırması başladı. 11 sultanı Ramazan ayından müşterek geçmiş ay bulunan Şaban ayı 2022 senesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini eyyam takvimine layıkıyla 4 Mart Cuma haset başlayacak. Peki Şa

Şaban ayı 2022 faziletleri Şaban ayı orucu ve ibadetleri neler?
02-03-2022 15:20
Mübarek 3 ayların ikincisi bulunan Şaban ayı ne devir başlamış olacak araştırması başladı. 11 sultanı Ramazan ayından ortak esbak ay bulunan Şaban ayı 2022 senesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini eyyam takvimine mucibince 4 Mart Cuma haset başlayacak. Peki Şaban ayını ağzı kilitli mu istikbal etmek gerekir, birçok devir oruç tutulur?Abone ol

Şaban ayı ne devir başlayacak, birçok devir sürecek soruları 11 ayın sultanı Ramazan ayına az ortak devir kaldığında araştırılmaya başladı. Şaban ayı 4 Mart'ta başlayacak. Mübarek üç aylardan ikincisi bulunan şaban ayında ibadetlerini algı edecek olanlar, şabanın önce gecesi kesinlikle salat kılınır sorusuna Diyanet bilgisine mucibince cevap arıyor. İşte, Şaban ayı zamanı ve şaban ayının önce gecesinde yapılması gerekenler.

Şaban ayı önemi: Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam gayrı aylara mucibince bu ayda hâlâ baş döndürücü ibadet ve taatte bulunurlardı. “Şaban benim ayımdır.”

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği devir da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bizlere hümayun ve fazlalaşan kıl” buyururdu. Böylece afsun ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin ortak nedeni de devamında doğacak bulunan Kur'ân ayı bulunan Ramazan'dan ötürü idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden soru ederler:

“Ya Resulallah, Ramazan'dan bambaşka en yüksek oruç ayı ne aydadır?”

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, “Ramazan'ı ululama düşüncesince (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur” yanıtını vermiştir.

Şaban ayı ibadetleri nelerdir? Şaban ayı duası namazı nedir?
Bu ayda oruç tutmaya hususi özen yayınlayan Efendimiz'in bu ve Ramazan'ın haricinde peşpeşe dü ay oruç tutmadığı kaydedilmektedir. Şaban'ın tamamını oruçla nâkil Peygamberimiz(s.a) "Ramazan'dan sonradan en yüksek oruç hangisidir" sorusuna "Şaban" diyerek karşılık vermiş ve şu ilavede bulunmuştur:

Zeyd oğlu Üsame (ra), şu halde anlatıyor: “Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz derece tek ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şu halde buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları ortada anca yüksek ortak aydır ki, şahısların bir fazla fazla bundan gafildir. Bu anca ortak aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU sebeple Ben de ağzı kilitli iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

Şaban ayı namazı kesinlikle kılınır?

Din büyükleri şaban ayında çokça afsun edilip salat kılınmasını salık mektubu eder.

 2 rekat olacak halde kılınır. Her rekatta ise, 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu...) ayeti okunması gerekir. Bu namazı kılan insana cennette kulak duymadık, menfez görmedik tek beşerin kalbinden geçmeyecek derece iyi nimetler verilir. Mahşer korkusundan da tehlikesiz olur.

Şa'bân ayı, ulvî, şerefli, berâta erdirici, müminlere rahmet, ilâhî ihsâna kavuşturucu, kâfirlere kızgınlık bulunan ve ilâhî nûra nâil fail ortak aydır. Her ki Şabanın önce gecesinde, ortak numara rekatlarında; Bir Fatiha, 5 ihlas kıraat etmek şartı ile (ikinci rekatta istediğini okuyabilir.), on dü rekat kılarsa (2 rekatta ortak esenleme vererek) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı vermiş olur. Kendisi de on dü yıllık ortak ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu önce gündeki kabil kâffesi hatalarından sıyrılır ve seksen güne derece da dair tek günah yazılmaz.

Şaban ayının ortak numara gecesinde, değme rekatte ortak zammı sure, Fatiha ve adına da üç  yetü'l-Kürsî okuyarak ortak tesbih namazı kılınması gerekir. Tesbih namazı ise, dört rekattir. Şaban ayı önce tün namazını kılmadan önce, "Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan düşüncesince Şaban-ı Şerif ayının önce tün namazını kılmaya." halinde kuvve edilir. Bu namazda ise, 300 kez şu tesbih okunur: 

"Sübhanellahi velhamdü lillahi velaa ilaahe illallahü vellahü ekber velaa havle velaa kuvvete illaa billaahil aliyyil azıym."

Şaban ayında çekilecek zikirleri tesbihler nelerdir?

Şaban ayının önce on gününde ortak defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’l-Latîf Celle şanüh.

Şaban ayının ikinci on gününde ortak defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’r-Razzâk Celle şanüh.

Şaban ayının üçüncü on gününde ortak defa:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân.

Ardından 100 defa:

Subhânallâhi’l-Azîz Celle şanüh,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler