USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Rusya'nın altınları tartışmasında Türkiye-İran örneğine uyanıklık çektiler

Ukrayna'yı işgali nedeni öne sürülerek kaba yaptırımlarla için karşıya küsurat Rusya'nın elindeki tahminî 2 bin 300 tonluk giranbaha rezervlerini kullanmasının da emeksiz olmayacağı yorumları yapılıyor. Türkiye'nin İran ile yaşamış olduğu giranbaha anlaşması örneğine

Rusya'nın altınları tartışmasında Türkiye-İran örneğine uyanıklık çektiler
16-03-2022 15:52
Ukrayna'yı işgali nedeni öne sürülerek kaba yaptırımlarla gönül rahatlığı karşıya küsurat Rusya'nın elindeki kestirmece 2 bin 300 tonluk kalburüstü rezervlerini kullanmasının da hazırlop olmayacağı yorumları yapılıyor. Türkiye'nin İran ile yaşamış yer aldığı kalburüstü anlaşması örneğine özen çekildi.Abone ol

Dolar ve euro cinsi rezervleri bloke edilen Rusya'nın 2 bin 300 tonluk devasa kalburüstü rezervini kullanımı da hazırlop olmayacak. Bloomberg, özen çekici analizde Türkiye-İran örneğine ayraç etti.

ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) başını çekmiş yer aldığı Batılı devletlerin Rusya Merkez Bankası'na müeyyide uygulaması zımnında Moskova'nın 640 bilyon dolarlık rezervinin kestirmece yarısına erişimi kesilmişti.

ABD merkezli mal ajansı Bloomberg, iri bölümü diyar süresince bulunan 140 bilyon dolarlık kalburüstü rezervinin de Moskova çeşidinden kullanımının zorluklarına ayraç fail birlikte çözümleme yayımladı.

Dünyada beşinci sırada
“140 bilyon dolarlık soru: Rusya devasa kalburüstü yığınını satabilir mi?” başlıklı analizde Rusya'nın sonuç 15 yılda kalburüstü rezervini kestirmece dibine katına çıkardığı ve bu manada dünyada beşinci tam bulunmuş yer aldığı aktarıldı.

Rusya Merkez Bankası'nın taşınmazlar dışındaki dolar ve euro cinsi rezervleri bloke yer aldığı düşüncesince mülk ünitesi rubleyi doğrulamak kıl payı elindeki kalburüstü rezervleri kullanabileceği hatırlatılan analizde, yaptırımlar zımnında bu adımın da hazırlop olmayacağı vurgulandı.

Ek yaptırımlar yolda
ABD, İngiltere ve AB'nin Rusya Merkez Bankası ile iş yapılmasını yasakladığını, ukubet ve onur zedelenmesi korkusu zımnında de işlemcilerin ve bankaların Rusya'nın külte altınlarını bilvasıta adına satın almaktan çekindiklerini aktaran ajans, ABD'de senatörlerin Rus altınının alıntı satımına tali yaptırımlar gelmek istediğini kaydetti.

Analizde, ABD'de senatörlerin Rusya'nın kalburüstü işlemlerini engel olmak ve Çin ile Hindistan kıl payı ülkelerdeki bankaları caydırmak düşüncesince toy değişmeyen hazırlığında olduğuna özen çekilerek, Pekin yönetiminin, Amerika yaptırımlarından çarpılmak istemediği, bunun da Rusya'nın seçeneklerini hâlâ da sınırlandırdığı vurgulandı.

Öte yandan, ABD, İngiltere ve AB'nin müeyyide kararlarının arkası sıra Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) ve Amerika merkezli CME Group, Rus kalburüstü ve sim rafinerilerinin akreditasyonunu askıya almış, Rus altınlarının Batı piyasalarında prosedür görmesinin önüne geçecek birlikte etap atılmıştı.

Çin ve Hindistan'ın kapısını çalabilir
Rusya'nın böylesi vakitler düşüncesince kalburüstü rezervi biriktirdiğini tamlayan İrlanda'daki Cork Üniversitesi'nden Fergal O'Connor, “Ama kimesne sizinle prosedür yapmazsa, elinizdekinin birlikte önemi yok” dedi.

CPM Group idareci ortağı Jeff Christian, Moskova'nın elindeki altını harcamak veya altını kullanıp namus borcu kabul etmek düşüncesince Hindistan ve Çin kıl payı maşrık ülkelerinin tarz bankalarının kapısını çalabileceğine fakat tenzilatlı değer olabileceğine ayraç etti.

Rusya'nın Çin'deki Şanghay Altın Borsası'nı da satı düşüncesince kullanabileceğini tamlayan Christian, iri oranda satı beklemediğini ekledi.

Citigroup, işlerin kötüye gitmesi yerinde Rusya'nın iç piyasada kalburüstü satıp ruble alabileceğine ayraç etti.

Türkiye hatırlatması
Bloomberg, hâlâ geçmiş kalburüstü işlemleri kısıtlanan devletlere ve bu devletlerin attığı adımlara ilişkin hatırlatmalarda da bulundu.

Geçen yıl Londra Külçe Piyasası Birliği, Kırgızistan Merkez Bankası'na kısıt getirmiş, bu diyar de global piyasalara eyitmek düşüncesince İsviçre'deki rafinerilerin kapısını çalmış fakat ukubet korkusuyla burada da dava yaşamıştı.

İran da yaptırımları geçmek düşüncesince kalburüstü rezervlerini kullanmış, kalburüstü işlemleriyle Türkiye ile meydana getirilen ticaret, Türkiye ve ABD'de sormaca konusu olmuştu. Nitekim, ABD'de Halkbank, İran yaptırımlarını yelek suçlamasıyla yargılanıyor.

İran'ın altını kullanarak yaptırımları aşma mekanizmasında Dubai, ehemmiyetli birlikte gösteriş oynamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler