USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Rusya Ukrayna mücadelesi ekmek fiyatlarını fırlatacak vahim izahat geldi

Avrupa'nın "tahıl ambarı" namına bildik Ukrayna'nın Rusya çeşidinden saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 senenin en erdemli seviyesine çıkarırken, ekmek, makarna ve bisküvi kabilinden mamüllerin fiyatını çoğaltması bekleniyor.

Rusya Ukrayna mücadelesi ekmek fiyatlarını fırlatacak vahim izahat geldi
05-03-2022 11:46
Avrupa'nın "tahıl ambarı" adına bildik Ukrayna'nın Rusya çeşidinden saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 senenin en erdemli seviyesine çıkarırken, ekmek, makarna ve bisküvi kabilinden mamüllerin fiyatını çoğaltması bekleniyor.Abone ol

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesiyle zirai mal fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken, kalan fiyatlar toptan besin enflasyonu düşüncesince fevk cepheli riziko oluşturuyor.

Dünya buğday ihracatında ehemmiyetli yan yana role cemaat Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, buğday arzının menfi etkilenebileceğine, fiyatlardaki fevk cepheli baskının sürebileceğine ve bu devletlerin buğday ihracatının tevakkuf noktasına gelebileceğine ilişikli endişeleri artıyor.

Azak Denizi ve Karadeniz'deki nice limanın boğunuk olması, sigorta yapılamaması, taşımalık maliyetlerinin erdemli olması ve birtakımı gemilerin harp alanına müteveccih rotaları kullanmayı yeğleme etmemesi problemi şimdi da ağırlaştırıyor.

Buğdayın fiyatı zamanı seviyelere ulaşırken, ayçiçek düşman ve soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinde de kesat riskinin bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Gübre tutarları ise artmaya bitmeme ederken, yaşanmış bulunan akıbet gelişmeler ekincilik dalının gerçek tedarikçi devletler bulunan Rusya ve Ukrayna'ya ne denli tabi bulunduğunu gösteriyor.

14 senenin zirvesindeki buğday fiyatlarının ekmeğin maliyetini çoğaltması bekleniyor
Batılı devletlerin Rusya'ya müteveccih kaba iktisadi yaptırımlarına karşın Ukrayna'da harp bitmeme ederken, toptan arza bağlı endişelerin artmasıyla buğday fiyatlarının 14 senenin zirvesine eriştiği dikkati çekiyor.

Chicago Borsasında (CBOT) buğday tutarları ölçek başına 4 Mart'ta 12,09 dolarla 2008'den beri en erdemli seviyesini gördü. Böylece en esas besin maddelerinden bir tanesi bulunan buğday tutarları hafta süresince yüzdelik 40'tan yan yana tomar artım gösterdi.

Uzmanlar, gücük ay ve mart 2008'deki endamsız mütemadi artışlar dışında, buğdayın çağcıl tarihte çağ yer aldığı için şimdi fiyatlı olmadığını belirtiyor. Buğday fiyatının nerede doruk yapacağını kestirim eylemek zorlaşırken, 2008'de kaydedilen 13,17 dolarlık zirveyi geçmesinin baş döndürücü DOĞRU olduğuna değişmez gözüyle bakılıyor.

Bu yükselişin halihazırda erdemli seyreden toptan besin fiyatlarını şimdi da menfi etkilemesi öngörülürken, un ve hile üretiminde geçer buğday fiyatlarındaki artışın ekmek, makarna ve bisküvi kabilinden mamüllerin fiyatını da çoğaltması bekleniyor.

Ukrayna ve Rusya evren pazarının ehemmiyetli buğday üreticileri
Yaklaşık yüzdelik 70'i velut topraklarla ciltli bulunan Ukrayna'nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye cemaat yer aldığı belirtiliyor. Bu kantite tamamı Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3'te 1'ine karşılama ediyor.

Son 20 yılda Ukrayna tarımı yükseliş yaşarken, çağ ülkenin dünyanın en iri 10 hububat ihracatçısından bir tanesi yer aldığı kaydediliyor.

Rusya ve Ukrayna, evren buğdayının tahminî yüzdelik 14'ünü üretiyor ve bu kantite toptan buğday ihracatının az şimdi 3'te 1'ini oluşturuyor.

İki ülkenin toptan buğday ihracatındaki toplanmış paylarının 2019'da yüzdelik 25 düzeyinde yer aldığı kayıtlarda arazi alıyor.

Dünyanın en iri buğday ihracatçısı Rusya'nın 2019'da toptan buğday ihracatındaki oranı tahminî yüzdelik 18 düzeyinde bulunuyor. Yüzyıllardır ehemmiyetli yan yana buğday üreticisi konumunda bulunan ve Avrupa'nın "ekmek sepeti" adına da isimlendirilen Ukrayna ise dünyanın en iri 5'inci buğday ihracatçısı adına ön plana çıkıyor.

Buğday fiyatlarındaki artım et ürünlerinin fiyatlarını da yıldırma ediyor
Rusya-Ukrayna savaşıyla gayret ele geçiren buğday fiyatlarındaki artışın ilkin Asya ve Afrika'da buğday ithal fail devletler düşüncesince maliyeti artıracağı ve sonuçlarının ağırbaşlı olabileceği kestirim ediliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2020'de Lübnan'da tüketilen tamamı buğdayın tahminî yüzdelik 50'si, Yemen'de yüzdelik 22'si ve Libya'da yüzdelik 43'ü Ukrayna'dan ithal ediliyor.

Savaşın etkisiyle erke fiyatlarındaki yükseliş, kemre fiyatlarındaki artışla beraberce besin fiyatlarındaki yükselişi destekliyor.

Çatışmaların etkisiyle yıkma edilen metodlar kabilinden ulaşımda yaşanmış bulunan zorlukların ve eksilen üretimin, olasıdır yan yana "buğday kıtlığı" endişesini de baş başa getirmesi bekleniyor.

Uzmanlar, toptan buğday arzının yüzdelik 35'inin efsanevi yemi düşüncesince kullanıldığına ayraç ederken, bu vaziyetten et ve başka hayvanca mamüllerin fiyatlarının da dokunca görebileceğine dikkati çekiyor.

Halihazırda erke kriziyle kavga fail AB'nin savaşla beraberce besin arzında başağrısı yaşaması beklemezken, fiyatların artmasına değişmez gözüyle bakılıyor.

"Fiyatlardaki yükselişin sonu görünmüyor"
Commerzbank Kıdemli Emtia Analisti Carsten Fritsch, buğday fiyatının hafta esasen beri tahminî yüzdelik 40 arttığını belirtti.

Fritsch, "Yükselişin sonu görünmüyor zira evren buğday ihracatının yüzdelik 30'u Ukrayna'daki harp dolayısıyla toptan pazarda kesildi." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'nın hafta başlangıcında Karadeniz limanlarını Rus saldırısının sonuna denli boğunuk tutacağını anımsatan Fritsch, Ukrayna'dan derya kanalıyla buğday sevkiyatının yapılamayacağını aktardı.

Fritsch, Rusya'nın da buğday ihraç etmekte zorlanmasının olasıdır olduğunu, tek geminin buhran alanına gitmeye hevesli olamayacağını kaydetti.

Devam fail harp bu yılki mahsulün ekimini de zorlaştırabilir
Sigorta şirketlerinin bunu istikbal kılmak düşüncesince ehemmiyetli seviyede şimdi erdemli primler arzu edeceğine dikkati çekici Fritsch, taşımalık şirketlerinin Rusya'dan yahut Rusya'ya meydana getirilen teslimatlar düşüncesince ısmarlama bildirme etmediğini belirtti. Fritsch, "Her vaziyette doğrudan hoppadak tek müşteri şu anda Rusya'dan buğday ısmarlama etmeye hevesli değil." ifadesini kullandı.

Yüksek fiyatların talebi frenlemeye başladığına ilişikli semboller olduğuna dikkati çekici Fritsch, alakanın olanaklı bulunan rastgele yerde seçenek hububat türlerine kaymasının beklenen bulunduğunu belirtti.

Fritsch, bu yüzden darı fiyatlarının da akıbet günlerde ehemmiyetli seviyede arttığına ayraç ederek, mısırın hafta esasen beri yüzdelik 20'lik bedel kazandığını bildirdi.

Mısırın da Ukrayna'daki savaştan etkilendiğini tamlayan Fritsch, evren darı ihracatının az şimdi 5'te 1'inin Karadeniz alanından geldiğini, Ukrayna'nın dünyanın en iri darı ihracatçılarından bir tanesi bulunduğunu anlatım etti.

Fritsch, bitmeme fail savaşın bu yılki mahsulün ekilmesini de zorlaştırabileceğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler