USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Rusya-Ukrayna harbinde barışın yapılamamasının sebebini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna mücadelesi için uyanıklık çekici izahat yaptı.

Rusya-Ukrayna harbinde barışın yapılamamasının sebebini açıkladı
20-03-2022 00:32
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna mücadelesi huzur nazarıitibar çekici izahat yaptı.Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Katar merkezli monitör kanalı Al Jazeera aktif yayınına katılarak Rusya- Ukrayna savaşına bağlı soruları yanıtladı.

"Elimizden mevrut rastgele şeyi yapıyoruz"
Rusya-Ukrayna harbinde ortak sulh anlaşmasının muhtemel olup olmadığına bağlı soruya karşılık verici Kalın, "Hepimiz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız bu savaşın başlangıcından buyana Zelenski ve Putin'le dü telefon görüşmesi yaptı. Elimizden mevrut rastgele şeyi deniyoruz." dedi.

"Donbas ve Kırım'da içtihat ayrılıkları var"
Kalın, mavera taraftan mevkidaşlarıyla görüşmeler yapması için Moskova'ya ve Ukrayna'ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gittiğini belirterek, Çavuşoğlu'nun Moskova'ya akıbet yıllarda revan beş altı dışişleri bakanından bir tanesi bulunduğunu söyledi. Farklı kanalları kullanarak bu mücadelesi sona erdirmek düşüncesince çabaladıklarını aktaran Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ortada "Donbas" ve Kırım'ın konumu dair içtihat ayrılıkları bulunduğunu vurguladı.

"İhtiyacımız bulunan nesne dü reis ortada toplantı"
Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesini terazi dair amade olduklarını vurgulayarak, çevre arasında Belarus'ta meydana getirilen müzakerelerin "teknik düzeyde" gerçekleştiğini söyledi. Siyasi kurda önce toplantının Antalya Diplomasi Forumunda (ADF) yapıldığını hatırlatan Kalın, "Şimdi ihtiyacımız bulunan şey, dü lider, Putin ve Zelenski ortada izlemsel kurda ortak toplantı." dedi.

"Müzakere ekipleri derece derece birbirine yakınlaşıyor"
Kalın, Rusya ve Ukrayna'nın, tarafsızlık, NATO'ya örgen olmama, Avusturya modeline layıkıyla silahsızlanma ve Rus dilinin korunması kabilinden 4 gözcü üstünde düşün donanmasına varmasının ardından, "Donbas" ve Kırım'ın arazi ve siyasi-hukuki statüsüne bağlı konuların da liderler düzeyinde ele alınabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Kalın, "Bu mevzularda henüz aşkın yaklaşma olmasını ve bu toplantının er yada geç gerçekleşmesini umuyoruz. Çünkü çoğumuz bunun sona ermesini umuyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna ortada ortak sulh anlaşmasının "mümkün" olabileceğine ayraç fail Kalın, "(Barış anlaşması) Mümkün lakin ne devir ve nasıl? Asıl istifham bu. Bir noktada olması gerekecek. Bu noktada sonuncu ortak bağlanmış barışma olmamasına karşın etüt ekipleri derece derece henüz da birbirine yakınlaşıyor. İşlerine bitmeme ettikçe ve konumlarını birbirlerine yaklaştırdıkça dü liderin konuşma ihtimalinin artacağını düşünüyorum. Çünkü kalımlı sulh anlaşması, kalımlı mütareke fakat bu izlemsel düzeydeki toplantıyla sağlanabilir." dedi.

Kalın, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu taleplerin karşılandığından güvenli edinmek düşüncesince ne derece ati gidebileceğine bağlı soruya da, savaşın dinamit ve can sıkıcı bulunduğu ve mücadelesi meşrulaştırmanın tek yolu bulunmadığı cevabını verdi.

En aslında buyana Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü, egemenliğini ve politik birliğini desteklediklerini vurgulayan Kalın, "Ancak tığ Rusya tarafıyla da haberleşme yayınlarını belirgin tutarak, onların asayiş endişelerini anlamaya idman zorundayız." dedi.

"Putin alternatifleri değerlendiriyor"
Kalın, Rusya düşüncesince bu savaşın askeri ve iktisadi edinmek neredeyse dü boyutunun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Putin'in, Rusya'yı çelimli ortak konumda tutaç ve ayrımsız sürede ortak sulh anlaşmasını ikrar etmesini sağlayacak ortak cins anlaşmaya varmanın ayrımlı olasılıklarına bakarak, tamamı bu alternatifleri değerlendirdiğine inanıyorum. Liderler ortak araya gelmeden ve Rusya ortak sulh anlaşmasını ikrar etmeden bunun ne zaman, nerede yahut ne derece ati gitmesi icap ettiğini bildirmek zor. Ancak bu ne derece etraflıca sürerse, Rus ordusuna ve Rus ekonomisine de o derece ağır zararlar vereceğine inanıyorum."

Putin'in görüşmelerdeki inam halinin elbette bulunduğunun sorulması üstüne Kalın, bu mevzuda psikolojinin değil, politik dinamiklerin belirleyici olacağını anlatım etti.

"Türkiye bu toplantıya imkân sağlamaya hazır"
Kalın, "Türkiye bu toplantıya imkân sağlamaya hazır. İki lider, Putin ve Zelenski şahsi meselelerini yahut eğilimlerini ortak kenara bırakacak." dedi.

İki reis arasındaki kimyanın uyuşmadığının belirgin bulunduğunu kaydeden Kalın, buna karşın Zelenski ve Putin'in "bu farklılıkları ortak kenara bırakıp ülkelerinin ve milletlerinin menfaatlerini rastgele şeyin önüne koyacaklarını" düşündüğünü söyledi. Kalın, sulh anlaşması yapmanın rastgele devir güç bulunduğunu belirterek, burada diplomasinin devreye girmesiyle bu hastalıkların çözümüne araştırma görevlisi olabileceklerine ayraç etti.

"Barış sağlanamamasının sebebi Donbas"
Rusya ve Ukrayna ortada ortak sulh anlaşması sağlanamaması mevzusundaki engelin "Donbas"ın hali olup olmadığının sorulması üstüne Kalın, buna "evet" cevabını vererek Rusya'nın Kırım'ı ilhakını ve bölgedeki dü cumhuriyetin neymiş bağımsızlığının tanınmasını arzu ettiğini dile getirdi.

Kalın, bunların öbür dördüne nazaran en güç konulardan ikisi bulunduğunu belirterek, "Bunlar Ukraynalılar ve arsıulusal maşer düşüncesince Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü ve egemenliği açısından ikrar edilemez. Bu ilkelerin ihlali olur. Bu nedenden dolayı ayrıksı fikirlerle gelmeleri gerekecek." değerlendirmesini yaptı.

"Minsk anlaşması'na ortak talih henüz verilmeli"
Öte taraftan Kalın, Minsk Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Oldukça yıpratılmış ve zayıflatılmış bulunmasına karşın Minsk Anlaşması'na ortak talih henüz verilmemesi düşüncesince ortak hastalık göremiyorum. yada Ukrayna'da ilkin Donbas sahasında zihayat Rus nüfusuna seslenme edecek Minsk anlaşması kabilinden ortak şeye. Ancak bunlar, Ukrayna'nın arazi bütünlüğünde yapılmalı." dedi.

Türkiye'nin uzlaştırıcı rolünü ne derece ati götürebileceğinin sorulması üstüne Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ve Zelenski ile dobra ilişkileri bulunduğunu hatırlattı.

Kalın, öbür devletlerin Rusya'ya huzur türlü pozisyonlar aldığını belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Diğer devletlerin duygularını ve aldıkları pozisyonları biliyoruz. Ancak tığ Rusya ile iletişimi belirgin tutmamız gerektiğine inanıyoruz. Herkes Rusya ile gemileri yakarsa, günün böylecene onlarla ki konuşacak? Bu emniyet yayınlarını belirgin tutuyoruz. Aslında bu doğru. mesela bu temaslar yardımıyla boğazları ve Karadeniz'i bu savaşın haricinde tuttuk. Karadeniz, harp gemilerinin geçişi açısından enine boyuna güvenli. Ayrıca Mariupol ve öbür yerlerde en azından mütareke ve birtakımı tahliyelerin gerçekleşmesini sağladık."

İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın tahliyeler ve insanca iane dair mevkidaşlarıyla daima haberleşme şeklinde bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler