USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK’ten TELE 1’e ağır ceza

Olağanüstü görüşmede Sedef Kabaş'ın hakaretlerini gösteren Tele 1'e 5 kere izlence tevkif ve yukarı sınırdan yönetsel mal cezası yaptırımı uygulandı. Aynı ihlalin tekrarları biçiminde kanalın lisansı silme edilebilecek.

RTÜK’ten TELE 1’e ağır ceza
24-01-2022 20:12

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Başkan Ebubekir Şahin'in çağrısıyla dehşet namına toplandı.
Masadaki önce rapor, Tele 1 ekranındaki sonuç açıklamaları dolayısıyla tutuklanan Sedef Kabaş hakkındaydı.
RTÜK İzleme Uzmanı raporunu, Anayasa, 6112 mahdut Yasa, Basın Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile arsıulusal içtihatlara dayandırdı.

Yasal metinlerde güzeşte fikri izah ve matbuat hürriyetinin belirtik koşullar altında kullanılmasının mecburi bulunduğunun belirtildiği bilirkişi raporunda, bu özgürlüğün “başkalarının haklarının korunması” gibi sınırlandırılabileceğine aksan yapıldı.

Raporda âlemşümul ikrar gören “basın, tabir özgürlüğünü kullanırken, fariza ve sorumluluklarına makul kalkışmak durumundadır.” hacısı hocası ilgi çekti.

Yayıncılığın günah mucip birlikte amme rolü bulunduğunun tabir edilmiş olduğu raporda, Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda, yayınlarda insanların ve firmaların haysiyet ve saygınlığını ihlal edecek, onları önemsiz düşüren, aşağılayan yahut bühtan ayrıcalığı haiz ifadelere arazi verilmemesi gerektiği anlatıldı.

Raporda, Sedef Kabaş taşlama içeren lafları gider ederken izlence sunucusunun da rastgele birlikte müdahalede bulunmamasının dört dörtlük bilakis meydana getirilen hakaretleri onaylamasının iletişim araçları iş sağlayan kuruluşlardan muhtemel kamusal tabilik mesuliyeti ile bağdaşmadığının altı çizildi.

Raporu uzun boylu inceleyici Üst Kurul, milyonlarca vatandaşın oyuyla seçilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na müteveccih taşlama muhtevalı sözlerin, "toplumda gayz ve kini kımıldatma edecek yahut toplumda tiksinti duyguları oluşturacak" mahiyette olduğuna orgazm getirdi.

Yapılan oylama kararında 6112 mahdut Yasanın 8. maddesinin birlikte numara fıkrasının (b) bendinde tabir edilen "Yayın hizmetleri, gayz ve düşmanlığa kımıldatma edemez yahut toplumda tiksinti duyguları oluşturamaz." hükmünü ihlal fail Tele 1'e 5 kere izlence tevkif ve en fevk sınırdan yönetsel mal cezası müeyyidesi uygulandı.
Tele 1'e birlikte müeyyide da Dündar'ın lafları için

Tele 1, bire birlikte programın apayrı birlikte bölümünde bu kere Uğur Dündar, Merdan Yanardağ, Musavat Dervişoğlu ve Engin Altay'ın lafları dolayısıyla tutanağa özellik oldu.

RTÜK, bahis konusu programda içtimai çatışmayı körükleyecek biçimde ahali ortada "öteki" oluşturacak söylemler belirleme etti.

Üst Kurul, yayında hasmane birlikte üslupla iktidarı destekleyenlerin maksat gösterilmesini ve toplumda belirtik birlikte kesime erinç gayz ve kini kımıldatma fail söylemleri yasaya karşıt buldu.

RTÜK ayrıca, moderatör Uğur Dündar'ın "Bunu yazıyoruz birlikte kenara düşkünlük etmeyin. Biz de notlar alıyoruz. Gün dirimsel kerki mütedavil sermaye kebap kebap balçak döner, matematik da döner. İşte o devir onun hesabı sorulur" ve Merdan Yanardağ'ın “Bir çağ çağ değişecek bu bütüncül rejimin sorumluları kaza anlamında halkın uğrunda ve tarihin uğrunda matematik verecekler" ifadeleriyle ötekileştirilen kitleyi gözdağı ettiğini belirledi.

Yayında, maksat biçimine getirilen birlikte kesime müteveccih düşmancasına birlikte davranış sergilenmesinin tenkit sınırları ötesinde kötüleyici olduğuna değişmeyen sağlayan Üst Kurul, kamusal tabilik sorumluluğunu namına getirmeyen Tele 1'e yüzdelik 3 yönetsel mal cezası verdi.

Ana çav sunucusu dolayısıyla FOX'a müeyyide

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, mevrut yurttaş bildirimlerinin ışığında hazırlanmakta olan FOX Ana Haber raporunu da görüştü.

Mesleki ve bilimsel nitelikli verilerin işlendiği tutanağa göre, anne çav bültenleri düşüncesince “kişisel görüş, istimara yahut değerlendirmelerinden ibaret çav aktarımı değil, dökme görüngü yahut durumun kendisi olmalı” tanımı yapılırken FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin bilim dip peyda etmek namına kalp dip habercilik yaparak ferdî kanaatlerini ön plana çıkardığı tespitine arazi verildi.

Raporun anne düşüncesi ise, "Yayıncılığın Basın Meslek İlkeleri çerçevesinde yürütülmesi birlikte zorunluluktur. Bu ilkelere uyarınca tarafsızlık, gerçek ve adalet ilkelerinden karşılık vererek kamuoyunu hata yönlendirebilecek yayınlardan sakınılması gerekmekte, soruşturulması gazetecilik imkanları zarfında mevcut haberler, soruşturulmaksızın yahut doğruluğuna emniyetli olunmaksızın yayınlanmamalıdır.” cümleleri oldu.

RTÜK İzleme Uzmanı raporuna, Selçuk Tepeli'nin istimara ve değerlendirmelerini afaki ve kararlı birlikte biçimde arz etmek namına polemiğe vasıl laflar ve anlatma içinde, devir zamane sesini yükselterek alaylı denilebilecek nitelikte, arazi arsa mübalağalı el dizi ve pus halleriyle aktardığını yazdı.

“Söz konusu çav bültenlerinde haberin kendisi ön planda olması gerekirken çav sunucusunun politik konulardaki iddia, suçlama ve yorumlarının ön plana çıkmış olduğu ve sonunda haberin nesnelliğinin kaybına tarz açıldığı düşünülmektedir. Bununla yansızlık ilkesine karşıt ve toplumda özgürcesine orgazm oluşumunu engelleyebilecek birlikte yapıda topluluğu anlaşılan birlikte fikre atıf etmeye çalışılarak yayıncıların erbap olması müstelzim kamusal sorumluluktan ırak birlikte davranış sergilendiği değerlendirilmiştir.” denilen tutanağı mülaki Üst Kurul, bilirkişi görüşünü teslim ederek FOX'a fevk sınırdan yönetsel mal cezası müeyyidesi uyguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler