USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK "Şiddet ve Medya Çalıştayı"nın son bildirgesini açıkladı:

RTÜK çeşidinden iletişim araçları kurumlarına müteveccih planlı "Şiddet ve Medya Çalıştayı"nın akıbet bildirgesinde "Dizilerde karşımıza çıkan şiddetin gene hızlı çözümlenmesi, değişik dokuncalı tutum ve ide kalıplarını meşrulaştırmaktadır." denildi.

RTÜK
05-10-2022 20:59
Ankara

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un desteğiyle, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran ve iletişim araçları müesseselerinin yöneticilerinin katılımıyla meydana gelen çalıştayın 10 maddelik akıbet bildirgesini açıkladı.

Şiddetle mücadelenin şişman ölçekte katılım, günah ve teşrikimesai gerektirdiği tamlanan bildirgede, medyanın toplumda farkındalık halk ve kuma şuur tekvin noktasında aşikar eş etkiye erbap olduğuna uyanıklık çekildi.

Bildirgede, bu etkinin istatistiklere dökülmesi, göstergeç yayınlarında şiddetin ölçülmesi ve seyircilerin sertliği kavrama düzeylerinin saptanması düşüncesince dalında bilirkişi bulunan sosyolog, duygu bilimci ve akademisyenlerin de katılımıyla konsantre ortalık araştırmalarının gerçekleştirilmesi önerildi.

Yeni iletişim araçları ile sayısal hars çağlarında dolaşımda mevcut dokuncalı içerikler dair sosyal bilinçlendirmeyi ve bu karışımlardan çalışan korunmayı bildirmek neredeyse ilkin sayısal iletişim araçları okuryazarlığının üstünde durulması, bu kapsamda planlar imal edilmesine ağırbaşlılık verilmesi gerektiği tabir edilen bildirgede, sertliği içeren kaba görüntülerin kullanılması ve bu görüntülerin malumat sunuşu esnasında esasen gene yayınlanmasından kaçınılması gerektiği kaydedildi.

Şiddet muhtevalı yayınların ve hassaten haberlerin, mübalağalı ahenk efektleriyle sunulmasının seyirci üstündeki tesirinin cankulağı düşünülmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, "Bununla birlikte, şiddetin defalarca ve çoğunlukla gösterilmesi şiddetin kanıksanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu noktadan hareketle sertlik muhtevalı malumat ve yayınlar beklenir yer aldığı derece dümdüz ahenk ve kaynak efektleri ile ekranlara getirilmelidir." ifadesi kullanıldı.

Ekranlara maruz sertlik haberlerine husus bireylerin mahremiyetlerinin ve familya değerlerinin dokunca görmesinin önüne geçilmesi gerektiği tamlanan bildirgede, iletişim araçları işlev sağlayıcılarının, değişik malumat bültenlerinde sertlik mağduruyla ilişik maruz değişik bilim yahut görüntülerin eş araya vardığında zatî verilerin ihlaline faktör olabildiği bilinciyle teşrikimesai zarfında akıntı etmeleri ve mağdurun haklarını gözetip, kimliğinin ifşasından cankulağı kaçınmaları gerektiği bildirildi.

Kadına müteveccih şiddetin medyada hassasiyetle yaklaşılması müstelzim sertlik türlerinin başlangıcında bulunduğuna toprak maruz bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Özellikle seyirci kitlesinin çoğunluğu bayanlardan oluşan gün kuşağı programlarında avrat temsiliyeti başkaca eş duyarlık gerektirmektedir. Bu çeşit programlarda hızlı ilişik dayanak mekanizmaları seyirciye aktarılmalı, Kadın Destek Uygulaması (KADES) kabil uygulamaların bilinilirliği sağlanmalı ve kullanması heveslendirme edilmelidir. Şiddetin tanımının ve kapsamının belirlenmesi derece şiddete sunulan kalındığında ne yolların izleneceğinin bilinmesi de hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli eş gösteriş oynamaktadır."

Aile dostu yapımlar

Bildirgede, medyada şiddetin nite sunulduğunun, sertlik bağlamında bilincin oluşturulması noktasında eleştiri eş ciddiyete erbap bulunmuş yer aldığı belirtilerek, "Özellikle dizilerde karşımıza çıkan şiddetin gine hızlı çözümlenmesi, sertliği natürel eş hal aracıymış kabil göstermekle beraberce değişik dokuncalı tutum ve fikir kalıplarını da meşrulaştırmaktadır. Bunun hesabına şiddetin eş kabahat yer aldığı ve sertlik uygulayıcı ferdin ağırbaşlı türel yaptırımlarla başına gelebilecek hesabına basılarak gösterilmeli ve bu yönde eş sosyal şuur oluşturulmalıdır." ifadesi kullanıldı.

Aile kurumunun ve kuma değerlerin itibarsızlaştırılmasının önüne geçebilmek hesabına ulusal ve içsel değerlerin ön planda tutulduğu, ailenin mahremiyetinin gözetildiği familya dostu yapımların heveslendirme edilmesi ve sayılarının artırılması tavsiye edilen bildirgede, sayısal platformların değme yaştan bireye işlev sunduğuna uyanıklık çekildi.

Büyümeye bitmeme fail bu platformların seslenme etmiş yer aldığı yığın delik uğrunda bulundurulduğunda eş sayısal iletişim araçları hukukunun oluşturulmasına ve bu alanın denetlenmesine gerekseme duyulduğuna toprak maruz bildirgede, şunlar kaydedildi:

"İsteğe ilişkin neşriyat hizmeti sunan platformlar neşriyat seçiminde bulunurken öz denetleme kılgısal ve familya değerlerini koruyucu yayınlara evleviyet tanımalıdır.

Medyanın gözettiği arsıulusal editörlük ahlakiyat bilimi ilkelerinin yanı esna toplumda kuma bilincin oluşması ve farkındalığın artırılması neredeyse sosyal çatı ve hassasiyetler de delik uğrunda bulundurularak kuma ahlakiyat bilimi ilkelerin belirlenmesine gerekseme duyulmaktadır. Toplumun yapısı ve hassasiyetleri gözetilerek belirlenecek bu ahlakiyat bilimi ilkeler doğrultusunda iletişim araçları işlev sağlayıcılar bu çeşit neşriyat ve içeriklere heveslendirme edilmelidir.

Şiddet içeriklerine çoğunlukla sunulan kalmanın evlatların davranışlarında ve inam sağlıklarında telafisi çelim negatif etkisinde bırakır bırakabileceğinin bilinciyle, evlatların görüntülük başlangıcında yer aldığı devir dilimini delik uğrunda bulunduran eş neşriyat anlayışı benimsenmelidir. Bu mevzuda anne babalara de şişman eş günah düşmektedir. Dijital platformlar da mukteza hassasiyeti göstermeli, anne baba arama mekanizmalarını geliştirmeli, ufaklıklara saf kataloglarını inceden inceye belirlemelidir."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler