USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK Başkanı Şahin: Televizyon 7'den 70'e hepsi üstünde tesirini sürdürüyor

RTÜK Başkanı Şahin, "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması'na göre, televizyonun 7'den 70'e hepsi üstünde tesirini sürdürdüğünü kıvançla görmekteyiz." dedi.

RTÜK Başkanı Şahin: Televizyon 7'den 70'e hepsi üstünde tesirini sürdürüyor
29-11-2022 15:06
Istanbul

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK kabilinden Hilton Maslak'ta düzenlenen, geçmişten günümüze iletişim araçları araçlarının gelişimi ve medyanın çoluk nesil üstündeki etkilerinin konuşulacağı "Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi"nin açım konuşmasını yaptı.

Geleneksel iletişim araçları düzeninde doğan, radyonun sesi ve ceride kağıdının kokusuyla büyüyen nesiller olduklarını, sonra yağız parafin televizyonlarla tanışıp mülevven göstergeç günlerini çabucak geçip genel ağ hayatına aşama attıklarını dile getiren Şahin, acemi iletişim araçları araçlarının ve çokbilmiş cihazların yaşama girmesiyle sunturlu dönüşümün şahika yaptığına ayraç etti.

Belli ortak yaşın üstündekiler bu giriş döndüren teknolojik gelişmelere ahenk sağlamaya çalışırken, Teknofest kuşağının çokbilmiş cihazların monitörü hakkında doğduğunu söylemenin belkili bulunduğunu tabir fail Şahin, elan konuşamayan, 1 yaşını caba doldurmayan bebeklerin dokunmatik vizyonun pus kaydırma hareketlerini uygulayabildiklerini aktardı.

Büyüklerin de sayısal iletişim araçları araçlarına dip nazarıitibar gösterdiklerini, edindikleri çokbilmiş cihazlarla son zamanların peşinde kalmamaya hız gösterdiklerini kaydeden Şahin, çözüm böyleyken 1994 senesinde kurulan RTÜK'ün de acemi iletişim araçları düzenine makul kendisine cereyan etmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını tabir etti.

RTÜK Başkanı Şahin, "Geleneksel medyanın kıymetini bilici RTÜK, ortak taraftan onların gelişmelere kadem uydurması düşüncesince kılavuzluk ederken baki taraftan da sayısal iletişim araçları düzenine bağlı kodifikasyon ve teftiş faaliyetlerini çabucak sürdürüyor. Bu mevzuda dünyada önde mevrut ülkelerden biriyiz. Üyesi bulunduğumuz arsıulusal tabilik organizasyonlarında bambaşka devletlerin iletişim araçları otoritesi yöneticilerinin RTÜK'ün icra ettiği düzenlemeleri kovuşturma ettiğini kıymetlendirmek bizleri gururlandırmakta. Dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bize gösterdiği 2023 ve 2053 hedeflerimiz doğrultusunda sakıncasız adımlarla yürüyoruz." sanarak konuştu.

G-20 üyesi bulunan Türkiye'nin dünyanın en şişman 10'uncu ekonomisi olmaya yavuklu pozisyonuyla gelişigüzel sektörde bulunduğu kabil iletişim araçları dalında da arsıulusal oyunculara acemi fırsatlar sunduğuna ayraç fail Şahin, şöyleki bitmeme etti:

"Üst Kurulumuz, millî ve arsıulusal seç-izle platformlarını lisanslamaya başlamış ve endamsız müddette bu piyasanın lideri bulunan firmalar Türkiye'ye istinaden yatırımlarını yapmıştır. Bu mevrut şirketlerin sürdürümcü rakamları tedricen artmaktadır. Daha eski dönemlere ilişik bulunan rastgele ortak sürdürümcü başvurusu yapılmayan, lisanslama yapılmadığı düşüncesince rastgele ortak bağış tahakkukunda namevcut bu seç-izle platformları bundan sonra lisanslanmış ve bağış tahakkuku getirilmiş. Hem bağış kaybı önlenmiş bununla beraber zat yükümlülüklerini Türkiye Cumhuriyeti kanunları karşısında namına getirmeyi üstenme etmişlerdir. Yerlisi ve yabancısıyla bugün vatanımızda akıbet verilere göre, bu platformların, musiki hizmeti sunanlar da engelleme edinmek şartıyla 33 milyonun üstünde sürdürümcü sayısı bulunduğunu bilmekteyiz. Rakamın büyüklüğü ortadayken RTÜK kendisine bu piyasası titizce ele alıyor, lazım kodifikasyon faaliyetlerini aksatmadan sürdürüyoruz."

"Her 10 gençten kısaca 3'ünün sayısal okuryazarlık seviyesi yüksek"

Şahin, RTÜK'ün Türkiye'nin geleceğinin ümidi konumunda bulunan gençleri ve onların fiziksel, zihinsel, ruh bilimsel ve ahlaki gelişimlerini ön planda tutan, menfaatlerini gözeten ortak davranış izlemeyi fariza bildiğini vurgulayarak, camianın gelişigüzel kesiminde ve gözyaşı grubunda gerçekleşen izleme/dinleme tandans değişiklikleri ve anahtar kullanımının uyanıklık çeken ortak boyuta ulaştığını aktardı.

Üst Kurulun, bu meseleyi "Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması" ile lens dibine aldığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Araştırma, vatanımızda canlı 15-21 gözyaşı grubundaki gençlerin iletişim araçları araçlarını kullanması, sayısal okuryazarlık ve görüntülük bağımlılığı düzeyleri mevzularını ele meydan ortak çalışmanın ürünüdür. Gençlerin sayısal okuryazarlığına müteveccih meydana getirilen emek vermek sonucunda araştırmaya katılanların yüzdelik 35,6'sının az, yüzdelik 35'inin itidalli ve yüzdelik 29,4'ünün faziletli sayısal okuryazarlık seviyesinde bulunduğu belirleme edilmiştir. Hal böyleyken gelişigüzel 10 gençten kısaca 3'ünün sayısal okuryazarlık düzeyinin faziletli bulunduğunu söyleyebiliriz. Araştırmamızda madun sosyoekonomik gruplara mensup ailelerin evlatlarının sayısal bağımlılığının elan faziletli bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ailelerin bu hususa bağlı farkındalığının artarak çoğalması ve evlatlarının karşılaşabileceği risklere erinç tetik olmaları akıbet evre önemlidir."

"Televizyon 7'den 70'e hacısı hocası üstünde tesirini sürdürüyor"

Son çağda göstergeç izlem alışkanlıklarının değiştiğini, başta de ergenlerde bundan sonra az elan giriş döndürücü madun ölçüde bulunduğu anlamında ortak ekip bilgiler dolaştığını fakat bunun dört dörtlük tersi bulunduğunu düşündüğünü, bitirdikleri araştırmanın da bunu ortaya koyduğunu dile getiren RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Araştırmaya gereğince 15-21 gözyaşı grubundaki gençlerin yüzdelik 76,3'ü göstergeç izliyorken, yüzdelik 23,7'si göstergeç izlememektedir. Televizyonun 7'den 70'e hacısı hocası üstünde tesirini sürdürdüğünü kıvançla görmekteyiz. Günümüzde çabucak izlem yöntemlerinde ayrımlılık görüyoruz. Yapımlar ayrımlı ekranlardan kovuşturma edilebiliyorken, göstergeç yayınları yüzdelik 88,1 oranıyla televizyondan izlenmekte, kısaca televizyonlar hala elan enerjisini ve çeken vaziyetini korumakta." değerlendirmesinde bulundu.

"RTÜK'ün al çizgisi bebek ve gençler"

Şahin, RTÜK'ün al çizgisinin bebek ve çoluk nesil bulunduğunun altını çizerek, reislik görevine başladığı andan itibaren fariza sahasına giren dayanıklı giriş döndürücü mevzuyu ayrıntılı kendisine çalışsalar da bebek hassasiyetini gelişigüzel devir ön planda tuttuklarını, ufaklıklara ve gençlere müteveccih faaliyetlere ağırbaşlılık verdiklerini söyledi.

Her ne genişliğinde iletişim araçları okuryazarlığı farkındalığı yetişkinleri kapsasa da hassaten evlatların ve gençlerin bu mevzuda bilinçlenmesine hususi ehemmiyet verdiklerini tamlayan Şahin, onların ruh bilimi ve fiziki gelişimlerine menfi bulaşık edebilecek neşriyat içeriklerinin giderilmesi düşüncesince ve sayısal ve acemi iletişim araçları okuryazarlığı farkındalığını yükseltmek düşüncesince bitirdikleri çalışmalara bağlı bilgelik verdi.

Şahin, RTÜK kendisine hem sayısal iletişim araçları düzenine bağlı eylem alırken bununla beraber bebek ve gençlerin korunmasına müteveccih dip hız gösterdiklerini belirtti.

Konuşmasının peşi sıra Şahin'e, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen kabilinden NFT sertifikası arz edildi.

Açılışın peşi sıra Sözen'in moderatörlüğünde planlı panelde, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Eğitim Bilimci Dr. hür Bolat, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yavuz Samur ve RTÜK Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanı Deniz Güler, "Dijital Medya ve Topluma Etkisi" konusunu ele aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler