USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Resmi Gazete'de yayımlandı: Bedelli askerlik düzenlemesi yürürlüğe girdi

Bedelli askerlik düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Yoklama kaçağı ve kalıntılar durumundaki 550 bin insan bedelci askerlikten yararlanabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Bedelli askerlik düzenlemesi yürürlüğe girdi
13-07-2022 05:02
Bedelli askerlik düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Yoklama kaçağı ve kalıntılar durumundaki 550 bin insan bedelci askerlikten yararlanabilecek.Abone ol

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kaçma ve müsaade tecavüzü kabilinden suçlarla ait adına üzerine ön tetkik yapılanın bulunamaması dolayısıyla anlatım edinmeyi olanaksız duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, anahtar kazası dolayısıyla savaş malzemesine dokunca özgülemek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp dolayısıyla mahkum olmaları vaziyeti hariç, otomobilin kullanması dolayısıyla meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Genelkurmay Başkanı'nın gözyaşı haddi, birer salname süreyle 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme
Yüksekokul mezunu astsubaylar, birlikte aşama intibakı sağlanarak dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve emekli personele de birlikte aşama intibakı sağlanacak.

Kanunla, minimum 2 sene ve hâlâ derinliğine mevkut yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları aşama ve kademeye birlikte aşama arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, kombinezon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonradan minimum 2 sene mevkut yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları aşama ve kademeye birlikte aşama arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma aşama maruz astsubayların ahir rütbelerinin ve ödül kademeliliklerinin geçmiş kademeleri maruz arttırma aşama miktarı genişliğinde çok olacak.

Emekli oldukları tarihteki toplama vaziyetleri esasi içerlemek yoluyla minimum 2 sene ve hâlâ derinliğine mevkut yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, alçak malullük yahut vecibe malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu kombinezon mucibince yapılacak uyma ve buna dair ödemeler 3 ay süresince sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut gurur karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; teehhür cezası, teehhür zammı veya faiz uygulanmaksızın, kombinezon yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay süresince ait firmalar çeşidinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Kanunla, mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, kombinezon kapsamında meydana getirilen intibaklarla birlikte fevk mahiye derecesinin birlikte numara kademesine; birlikte numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birlikte numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecek.

Bu düzenlemenin uygulanması dolayısıyla geriye müteveccih rastgele birlikte ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini namına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ilişik ve askeri hizmete dair yönetimsel muamelat ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza meydana getirdiği içtima yönetimsel kaymakamlık yetkisi anlamında dair yer aldığı semt dalavere mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki dalavere mahkemesi çıkışlı olacak.

İşletmelerin kapital ihtiyacı
Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve mızıka faaliyeti yürütenler ile darülfünun kabilinden askeri kuruluşlarda da rotatif kebap kebap kapital kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, güç komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki rotatif kebap kebap kapital işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca ölçülü personel ve askeri mektepli gerçekleştirme faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza eden öteki amme gurur ve kuruluşları personeline fariza bitirdikleri rastgele devir düşüncesince 750 amblem ve ayda en çok 12 bin amblem rakamının memur aylık büküm sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak ücreti geçmemek az daha rotatif kebap kebap kapital gelirlerinden sevap ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi dünya rastgele bir vergi ve kesintiye yayımcı tutulmayacak.

Öğretim üyelerine plan bazlı rotatif kebap kebap sermaye
Kanunla Milli Savunma Üniversitesi içerisinde hâlâ çelimli birlikte ekip yapısının oluşturulması, öteki üniversitelerde yer aldığı kabilinden tedris görevlilerine plan bazlı rotatif kebap kebap kapital imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi kesim iş birliğinin artırılması, defans endüstri dalında acemi ve ibdai planlar geliştirilerek evcil ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle toplama edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör karışma bilimsel nitelikli yöneticileri ve umumi sekreteri ile çırçıplak ve asker tedris elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun rotatif kebap kebap ana paraya dair hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince yerlerin bu halde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince meydan bire birlikte bilimsel nitelikli titr ve derecedeki çırçıplak tedris elemanlarının mali hakları esasi alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine dair savaş okulları, gedikli cümle yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut işyar çırçıplak tedris elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin kemiksiz tutarı, bu kombinezon mucibince bire birlikte taban dair yapılacak kemiksiz ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki fark, merkezi patronaj maddi durumuna finansal ağırlık getirmeden sadece bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devrolmak düşüncesince mukteza başvurma şartlarına ehil ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki çağda yürütme edilen harekat yahut taşınmazlar dışı ameliyat görevleri dolayısıyla müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan iştahlı olanlar, bakım yılı dünya tamlanan öteki koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar akıbet imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonradan yapılacak geçmiş seçilmiş sınavından doğmak ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek az daha kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik
Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, "askerliğe elverişli" sonucunda mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı devir makbul bulunan vazifeli mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim ondan sonra bedelci askerlikten intifa hakkı elde yazar de vazgeçenlere acemi birlikte doğruluk verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap önceleri vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay süresince ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Bakayalar öteki yükümlülerden hâlâ çok değer ödeyerek yararlanacak
Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, öteki yükümlülerden hâlâ çok değer ödeyerek bedelci askerlikten daima faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin rastgele kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3 bin 500 amblem rakamının ödemenin yapıldığı devir makbul bulunan vazifeli mahiye katsayısı ile makbul mazeretler dünya sorma kaçağı, hafi ve kalıntılar kaldıkları toplanmış sürenin rastgele ayının çarpımı sonucunda bulunacak.

Belirlenen ek bedele esasi sürenin hesabında, 1 ila 30 devir birlikte ay benimseme edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban ilave edildikten sonra hesaplanacak.

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi dünya parasını ödemedikleri yahut rastgele birlikte takvim senesinde toplanmış adına 184 devir ve hâlâ çok süreyle taşınmazlar süresince bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, taşınmazlar dışı temsilciliklere yahut askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40 bin amblem rakamının vazifeli mahiye katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi dünya parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset süresince başkaca ödemeleri halinde; ilkin ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, kem artan ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset süresince ödemeleri şeklinde askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde ait düzenlemede öngörülen ücrete denk yahut bu tutardan çok olanlar ise askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak. Ancak bunların üstüne üstlük ödedikleri döviz arka ödenmeyecek.

Bu kombinezon kapsamındaki döviz ödemeleri, taşınmazlar haricinde taşınmazlar dışı temsilcilikleri, taşınmazlar süresince Merkez Bankasınca toplama edilerek ekonomik duruma dirimsel kaydedilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler