USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Putin vatanına hainlik etmesini istemişti Kırımlıoğlu konuştu: Zelenskiy'e Türkiye teklifi

Kırım'dan 8 aylıkken filiz edilen henüz sonradan Putin'den vatanına hainlik etmesi teklifini reddeden Abdülcemil Kırımoğlu, Zelenskiy ile görüşmesinde Belarus müzakereleri düşüncesince Türkiye'de olmasının henüz güzel olacağını dediğini açıkladı.

Putin vatanına hainlik etmesini istemişti Kırımlıoğlu konuştu: Zelenskiy'e Türkiye teklifi
12-03-2022 15:16
Kırım'dan 8 aylıkken filiz edilen imdi sonradan Putin'den vatanına hıyanet etmesi teklifini reddeden Abdülcemil Kırımoğlu, Zelenskiy ile görüşmesinde Belarus müzakereleri düşüncesince Türkiye'de olmasının imdi güzel olacağını dediğini açıkladı.Abone ol

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ailesiyle Kırım’dan filiz edildiğinde 8 aylıktı. Şimdi 78 yaşlarında ve Kırım Türkleri düşüncesince mücadeleye bitmeme ediyor. Cemiloğlu ayrımsız sürede Ukrayna Parlamentosu’nda milletvekili. Ukrayna’daki binlerce Kırım Türkünün Meclis’teki seslerinden biri. Rus işgali sürecinde Ukrayna hükümeti ve halkıyla çelimli ortak el birliği içindeler. Ruslarla müzakereleri örümcek heyette onun danışmanlarından bir tanesi de var. Ömrünü Kırım Türklerinin istiklaline adayan Mustafa A. Kırımoğlu ile Ukrayna’daki ürün vaziyeti Hürriyet gazetesine anlattı.

Müzakerelerden müspet ürün menfaat mı?
Müzakerelerden ortak kavram beklemiyorum. Ukrayna- Belarus sınırındaki görüşmelerde zat şartlarını söylediler. Hiç bildirme edilebilecek şeyler değildi. Kırım’ın Rus toprağı bulunduğunun kabulünü, kurmuş oldukları kukla Luhansk ve Donesk Cumhuriyetleri’ni Ukrayna’nın tanımasını istediler. NATO ve AB’ye giriş niyetinden vazgeçin, silahları da bırakın diyorlar. Yani bizi ağız ağıza teyit bildirme etmek istiyorlar. Biz de ‘O mevzuları araştırma etmeyelim, ateşkesi konuşalım’ dedik. Çünkü siviller ölüyor. ‘Ateşkes size lazım, zira Kiev sokaklarında yüzlerce cesediniz yatıyor’ dedik. Onlar da bildirme etmedi.

 Sivil koridorları da açıldı sonra...
Ama insanoğlu geçmeye başlayınca biberli açıyorlar. Anladığıma layıkıyla Belarus ve Rusya bölümüne geçenek açıyorlar fakat insanoğlu o tarafa değerlendirmek istemiyor. Ukrayna bölümüne revan sivillere de biberli ediyorlar.

Türkiye’nin pozisyonu kesinlikle görülüyor?Türkiye’nin vaziyeti daima bana soruluyor. Ben de Türkiye’nin desteğinden bahsediyorum. Ama anlaşılan konuşu sebeplerden yaptırımlara katılmıyor. Ayrıca Ruslarla araştırma düşüncesince ortak geçenek da olması lazım. Bence ABD’nin de düşüncesi böyle. Türkiye bunun düşüncesince baş döndürücü makul tabii. Türkiye’nin Ukrayna’da baş döndürücü faziletkâr ortak itibarı ve otoritesi var. İnşallah herhangi ortak daim de anca olur. Sözünde duran ve adaletli davranan ortak dünya kendisine görülüyor.

Müzakere heyetinde sizin tanıdıklarınız da mevcut mı?
Benim yardımcım da (Belarus’taki) o heyette. Ama hakeza şerait konursa görüşmelere gitmesinin manası namevcut sanarak düşünüyorum. Aslında bizlere biberli açan ortak ülkenin toprağında bu müzakereleri gerçekleştirmek filhakika mantıksız. Büyük ihtimalle ahir görüşmelere katılmayacak. Belarus’ta olmamalıydı.

NATO ve ABD’nin desteği sizce ehliyetli mi?
Aslında dayanak noktası büyük. Ama kılıç iklim alanının kapatılmasını baş döndürücü istiyoruz. Çünkü bizi açıktan vuruyorlar ve kılıç biçare kalıyoruz. En iri ihtiyacımız bu. Uzun mevkut ortak direnişe ve yaptırımlara Rus ekonomisinin dayanabilmesi beklenen değil.

 Ukrayna’nın iklim gücü namevcut mu, baş döndürücü görmüyoruz?
Bir tarafını evvel günlerde namevcut ettiler. Ama Rus iklim kuvvetiyle kesinlikle mukayese edelim. Bizi kurtaran Bayraktarlar fakat onların da sayısı ehliyetli değil.

Yabancı savaşçılar kimler?
Cumhurbaşkanı Zelenski bu çağrıyı yaptı. Gelenler genellikle Ukrayna asıllı. Çünkü Ukrayna’nın haricinde da canlı milyonlarca Ukraynalı var. Onlar geliyorlar. Daha da gelecekler. Başkaları da gelebilir.

 Ukrayna halkı aldığı kadar azimli mı?
Ruslar filhakika hakeza ortak direnç beklemiyorlardı. Etnik Rusların onları çiçeklerle karşılayacaklarını düşünüyorlardı. Ama anca olmadı tabii. Açtıkları koridordan Rusya alanına fena revan budunsal Rus yok. Zelenski’nin desteği yüzdelik 80’lere çıktı. Halkın hakeza ortak kararlılığı var.

Kırım Türklerinin vaziyeti nasıl?Kırım demin kapalı. Kırım’dan bu tarafa vürut yok. Kırım’daki gençlerimizi Ruslar askere alıyor. Buraya savaşmaya gönderiyorlar. Biz de onlara ileti gönderiyoruz. Buraya geldiklerinde ya acımasız ya naaş olacaklar çünkü. ‘Askere gitmeyin’ sanarak uyarıyoruz. Gitmezlerse dü sene dam var. ‘Hapse girin fakat orduya yazılmayın’ diyoruz.

“Kırım Türkleri Rus idaresinde imdi rahat” diyenler var...
Mümkün değil. Kırım Türklerinin güncel perhiz altındaki vaziyeti Sovyetlerden fena kötü. Sovyet tarihi tek eğer olmazsa mutfakta konuşabiliyorduk. Şimdi Ruslar herhangi ortak noktayı dinliyor.

 Cumhurbaşkanı Zelenski ne düşünüyor?Ben ona da söylemiştim Belarus’ta olmasın diye. ‘Türkiye’de mülaki olmak imdi güzel olur’ dedim. O da ‘Şimdi yaymaca yaparlar, bizi mütareke istemiyormuşuz kabilinden gösterirler, ortak deneyelim’ dedi.

En ürün ne devir görüştünüz?
Ben buraya gelmeden ortak hafta ilkin telefonla görüştük. Morali de kararlılığı da iyi. Türkiye’nin adaletli ortak dünya olduğunu, desteğini beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Zelenski ‘Bazı şeyleri konuşabiliriz’ halinde ortak obje söyledi. Sizce neyi ‘konuşulabilir’ buluyor?
Bir büyüklük adamı filhakika ‘Biz Kırım’dan vazgeçtik’ diyemez. Zelenski açık açık söyledi, ‘Bir karış yer vermeyeceğiz’ dedi. Bu mevzuda baş döndürücü kararlı. Konuşmak istediği şeyler Rusların ne devir Ukrayna’dan çıkacaklarıdır...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler