USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Teoman Duralı, Zeytinburnu'nda anıldı

Zeytinburnu Belediyesi, çalışmalarıyla Türkiye'de felsefe-bilimin kuruculuğunu üstüne alan Prof. Dr. Teoman Şaban Duralı'yı adlandırmak düşüncesince "Vefatının Sene-i Devriyesinde Teoman Duralı" paneli düzenledi.

Prof. Dr. Teoman Duralı, Zeytinburnu'nda anıldı
08-12-2022 20:08
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesi, çalışmalarıyla Türkiye'de felsefe-bilimin kuruculuğunu üstüne alan Prof. Dr. Teoman Şaban Duralı'yı adlandırmak düşüncesince "Vefatının Sene-i Devriyesinde Teoman Duralı" paneli düzenledi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Prof. Dr. İsmail Coşkun moderatörlüğünde planlı panelde, Duralı’nın hayatı, eserleri, felsefe-bilim terimi bilirkişi konuklar ve Duralı'nın yakınları kabilinden anlatıldı.

Panele, Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Deniz Duralı, Elif Duralı Çağlayan ve Doç. Dr. Muhammet Hanefi Kutluoğlu kıstak cambazı şekilde katıldı.

"Felsefe yaşamını ahlaki müşterek vazife şekilde görürdü"

Prof. Dr. Çakmak, Teoman Duralı'nın Türkçenin müşterek hikmet dili olacağına inandığını belirterek, "Özellikle benim acele doldurulma aşamamda ego yazardım o değiştirirdi. Anlama dokunmazdı lakin kelimeleri kullanmama gelişigüzel devir düşüncesince engelleme etmiştir. Türkçenin hikmet dili şekilde gelişme göstermesi konusunu ego kendisini tanıdım tanıyalı incelemiş müşterek insandı. Onun diline ilgi belirtmek ve sabırla kıraat etmek gerekir." dedi.

Duralı'nın hikmet ile bilimin baş başa bulunduğunu düşündüğünü ve bunu bolca anlatım ettiğini kail Çakmak, "Yaşadığı dünyanın en iri problemlerinden müşterek tanesinin bilimin ve felsefenin peşinde bundan sonradan ahlakın olmaması fikriydi. Ben bunu onun yaşamında gördüm. Felsefe yaşamını ahlaki müşterek vazife şekilde görürdü. Onun düşüncesince hikmet ve bilgi yaşamı ahlaki müşterek ödevdir." halinde konuştu.

Çakmak, dini görüşlerinin felsefede utanılacak müşterek nesne olmadığını Teoman Duralı'dan öğrendiği en ehemmiyetli şeylerden birisi şekilde gördüğünü aktararak, Duralı'nın ahlakı dinle temellendiren kabadayı müşterek feylesof bulunduğunu söyledi.

"Bir insanoğlunun en ehemmiyetli niteliği utanç duygusudur"

Prof. Dr. Teoman Duralı'nın oğlu Deniz Duralı da babasının eserleri ve fikirleriyle tartışılması gerektiğine aksan yaparak, Teoman Duralı'nın namına feylesof dedirtmediğini anlatım etti.

Deniz Duralı, babasının sonuç nefesine derece vazife ahlakına ehil müşterek fert olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Ne iş yapılması gerekiyorsa onu yapardı. Ödev bilinci onu ayakta tutuyordu. Küçüklüğümde üç daireli müşterek binada oturuyorduk. Babam betik yazan, mektepli yetiştiren müşterek sarıklı lakin ego onun sırtında küfeyle kül taşıdığını hatırlıyorum. O binadaki müşterek iş bölümüydü. Onu yapması gerekiyordu. Hiçbir devir 'ben üniversitede hocayım' demedi. Herkes üzere külü de taşıdı. İşten gocunmazdı. Kapalı Çarşı'da tezgahtarlıktan el yıkamaya derece nice iş yapmıştı. Bize bunu lafla anlatmazdı, çözüm ile anlatırdı. Akşamları bitkin kudretsiz eve gelir, geceleyin ezanı yemeği yendikten sonradan hacısı hocası zat bulaşığını kaldırırdı. Annem bulaşığı yıkar, babam kurulardı. Anneme araştırma görevlisi olurdu orada sevgi ederlerdi. Annem arkası sıra müşterek Türk kahvesi yapardı. Bu safhadan sonradan müşterek de bizlere ayrılan müşterek masal süresi vardı. O bizim vaktimizdi, oturur bizlere masal okurdu. Dede Korkut, Köroğlu, Keloğlan masalları..."

Teoman Duralı'nın evlatlarına kalın pıtrak "Bir insanoğlunun en ehemmiyetli niteliği utanç duygusudur" öğüdünü verdiğini anlatım fail Deniz Duralı, babasının ulvi müşterek meraka ehil bulunduğunu da laflarına ekledi.

Teoman Duralı'nın kızı Elif Duralı Çağlayan da kitaplara duyduğu sevginin babasından kalıt kaldığını belirterek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"İlerleyen yaşlarda müşterek nesne yaptıkça ana ve babanızın davranışlarını kendinizde görmeye başlıyorsunuz. Mesela betik alırken o kitapları gördüğünüz zamanki mutluluk, ego kendimde bunu gördüğümde babamın aramış olduğu kitabı bulduğundaki beniz ifadesini hatırlıyorum. Kitaplara bulunan sevgisi onun sonsuz merakıydı. Ölmeden kısaca 10 çağ geçmiş internetten ikinci el kitapları bulabildiğini keşfetti ve bana up uzun müşterek dizelge göndermişti. Günde herhalde okunabilen 14 çağ çalışıyordu. Çalışmayı aşırı severdi."

"Hamalından profesörüne derece hepsine bire müşterek saygıyı gösterirdi"

Doç. Dr. Muhammet Hanefi Kutluoğlu ise Teoman Duralı ile 1994'te tanıştığını kaydederek, "Teoman Hoca'nın akademinin haricinde da müşterek yaşamı vardı. O benim hocamdı, ağabeyimdi, biçim arkadaşımdı, sorun arkadaşımdı." ifadelerini kullandı.

Kutluoğlu, Duralı'ya müşterek çağ "Hocam siz müteaddit gönül biliyorsunuz?" sorusunu yönelttiğini "Bir hususta iddialıyım, anadilimi güzel biliyorum" yanıtını aldığını söyledi.

Teoman Duralı'nın öğrenme noktasında aşırı iri müşterek iptila duygusuna ehil bulunduğunun altını çizen Kutluoğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Çok güzel hatırlıyorum. Bir Balkan seferimizde Üsküp'teydik, sabahleyin kahvaltımızı yaptık, Teoman Hoca kayboldu. Akşam zamanı yaklaşıyor ihvan huzursuz olmaya başladı. Sonra hocam elini kolunu sallayarak geldi. Hocam neredesiniz?' dedik. 'Veles'e gittim' dedi. Sonra anladım ki Veles denilen site esasta Osmanlı çağında Köprülü dediğimiz ünlü vüzera ailesinin şehri. Ben sayımsız el oralara gittim müşterek el Veles'e gitmedim. Teoman Hoca'nın güvenilmez müşterek coğrafya ve gün bilgisi vardı. Hepsinden önemlisi zamanı coğrafya bilgisi vardı. Ben bunu aşırı önemsiyorum. Onunla aşırı ilginç hatıralarımız oldu. Onda banko tören düzeni yoktu, hamalından profesörüne derece hepsine bire müşterek saygıyı gösterirdi."

Türk filozof, düşünür ve öğretim üyesi Teoman Şaban Duralı, 6 Aralık 2021'de İstanbul'da yaşamını kaybetmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler