USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Serakıncı: Aziz hocamızı birlikte biricik lafız ile tanımla derlerse 'azim' derim

Nobel ödüllü Türk bilgi insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın "manevi kızı" KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, "Aziz hocamızı ortak yegâne lafız ile tanımla derlerse 'azim' derim." dedi.

Prof. Dr. Serakıncı: Aziz hocamızı birlikte biricik lafız ile tanımla derlerse 'azim' derim
10-03-2022 13:39
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığının davetiyle Ankara'daki Aziz Sancar Eğitim Kampüsü'nün açım törenine eklenmek kıl payı Türkiye'ye mevrut tıbbi dirim bilimi ve kalıtım bilimi uzmanı Serakıncı, kendisini "manevi kızım" niteleyerek nitelendiren Aziz Sancar'ın adsız sansız yönleri ve dokunmabana üstünde sonuç ilmî buluşuna bağlı AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Serakıncı, Sancar ile Nobel ödülünü aldıktan sonradan tanıştıklarını belirtti. Bu süreçte değişik elmek adresleri kullanan Sancar'ın, akla yatkın adresine vardığında kendini tanıtarak KKTC'ye çağırma ettiğini tabir etti.

Sancar'ın kendisinin yazdığı e-postayı ayırt ettiğini ve kendini, ilmî çalışmalarını araştırarak devir yaptığını aktaran Serakıncı, hemen sonra "ritmik zaman (sirkadyen saat)" ilkin edinmek kıl payı ilmî emek harcamaları üstünde diyalog kurmaya başladıklarını anlattı.

Moleküler dirim bilimi ve kalıtım bilimi üstünde icra ettiği kontrolleri Sancar'ın ölçüm ettiğini kail Serakıncı, "Bu konuşmalarımızda, babamın Erenköy Gazisi bulunduğunu öğrendi ve ayrı indinde sempatisi olabilir ve kendisini KKTC'ye çağırma ettim. Bu arada Sancar hocamız, babama hayranlık duyduğunu ve saygılarını iletti. Hem Danimarka'daki aynı zamanda KKTC'deki ilmî araştırmalarımı da ölçüm ettiğini ve ilmî araştırı gerçekleştirmek talip Türk kızlarına indinde gösteriş manken olduğumu da söyledi. 2018'de KKTC'de geçirdiği müddette hakkıyla aşırı iyi diyaloğumuz olabilir ve baba-kız olduk. O güneş bugündür kesif sık, arada sırada haftada indinde diyaloğumuzu bitmeme ettiriyoruz." niteleyerek konuştu.

Aziz Sancar'dan aşırı obje öğrendiğini dile getiren Serakıncı, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Aziz hocamızı indinde biricik sözcük ile tanımla derlerse 'azim' derim. Gerçekten bilimde azmetmiş, ABD'ye gitmiş ve böylece Nobel ile sonuçlanan indinde yaşamı oldu. Gerçekten aşırı çalışıyor. 'Gençken 18 zaman çalışırdım, demincek bundan sonradan yaşlandım, 12 zaman çalışıyorum' diyor. O esasen bize ve bizlerden de güre olanlara aşırı iyi indinde örnek. Bir güneş hocaya 'Sıkıldığınızda ne yaparsınız' niteleyerek sordum. 'Sıkıldığımı ayırt ederim, kendimi zorlarım fakat sıkılganlığımı geçirip bitmeme ederim ki sıkıldığımı unutayım' niteleyerek yanıt verdi. Böyle indinde yaklaşımı var."

Kendisine Sancar hocayı kip aldığını vurgulayan Serakıncı, "Bir ilmî çalışmamda, 6 ay süresince indinde ayrışık neticeye ulaşamadım ve 6 ay süresince rastgele sabahleyin deneyi tekrarladım ve böylece ilmî veriye ulaştım. 2017'de KKTC ziyaretinde geçirdiğim süreçte yakından tanıdım. Zekasına hepsi kıl payı ego de hayrandım fakat kişiliğine, sabrına, mütevazılığına da fanatik oldum. Pek aşırı noktada o ziyaretten sonradan aşırı değiştiğimi söyleyebilirim. Daha gösterişli ve rahat olmayı öğrendim kendisinden. Herkesin bari olanağı olsa da şu şekilde elden bilmek düşüncesince tanıyabilse Sancar hocamızı. Bir bilgi insanı kendisine zekasıyla, duruşuyla, başarılarıyla ha fakat kişiliğiyle hakkıyla tanınması, ölçüm edilmesi müstelzim biri. İki çocuğum var, onlara 'torunum' der, rastgele konuşmamızda kesinlikle onları sorar, fotoğraflar ister. Günlük yaşantımızı konuşuruz. Zamanla benzeri hassa ve görüşlerimiz arttı. Esas ata kız eş sohbetleri yaparız, bilimde de sohbetlerimiz de var."

"Buluşunun mahsus kısımlarının Türkiye'de yapılabilmesi düşüncesince bazı diyaloglara girdi"

Sancar'ın kansere bağlı acemi indinde ilmî araştırı metodunu Türkiye'ye transfer müjdesi vermesine bağlı Serakıncı, "Buluş bellek kanserleri üstünde ve imdi aşırı yeni, şu an klinik tecrübe evresinde olmamakla baş başa o seviyeye gelebilecek, onun kapılarını açabilecek seviyede. Buluşunun mahsus kısımlarının Türkiye'de yapılabilmesi düşüncesince bazı diyaloglara girdi. Detayları kendisi verecektir." ifadelerini kullandı.

"Sancar'ın buluşu sizi heyecanlandırdı mı?" sorusu üstünde Serakıncı, "Çok hararetli indinde çalışma. Başarılı olacağına aşırı inandığımız indinde buluş. Türkiye ziyaretinde buluşu üstünde az buçuk konuştuk." dedi.

Sancar'ın Türkiye'yi, Türk Cumhuriyetlerini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni aşırı sevdiğinin altını çizen Serakıncı, şunları kaydetti:

"ABD'ye revan öğrencilere özlük dalında asistan olmaya çalışıyor. İdealinde, Türkiye'de indinde şeyler yaptırmak var. Türkiye'de bilimde, eğitimde, rastgele bölgede ağırbaşlı gelişmeler mevcut ve Aziz hocamız Türkiye'ye sonuç gelişinde 'Benim zamanımda, bu gelişmeler, bu üniversiteler, bu ilmî enfrastrüktür olsaydı ihtimal de ABD'ye gitmezdim' dedi. Aynı obje benim düşüncesince de geçerli."

Prof. Dr. Nedime Serkancı, Aziz Sancar'ın Ankara'da özlük isminin verildiği kampüsün girişindeki duvardaki biyografisinin böylece "En iri hayalim, Türk dünyasının birliğini kullanmak isterim" laflarını koydukları düşüncesince Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti görevlilerine iri şükranlarını ilettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler