USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Pandeminin evvel günlerinde kapışılmıştı! Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı

Koronavirüs ile mücadelede vatandaşların 'iyi gelebilir' düşüncesiyle beğenme etmiş olduğu ve geçtiğimiz sene kilo fiyatı 100 liraya denli çıkan Taşköprü sarımsağı, bu sene rekoltesinin çoğalması hasebiyle üreticisinin deposunda kaldı. Çiftçiler, depolarında küsurat s

Pandeminin evvel günlerinde kapışılmıştı! Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı
26-11-2021 14:38

Koronavirüs salgını sürecinde muafiyet sistemini pekiştirdiği nedeni öne sürülerek fiyatı yükselen Taşköprü sarımsağı bu sene üreticisinin elinde kaldı. Geçtiğimiz sene kalan dikkat ile büyükşehirlerde dağınık adanmış fiyatı 80-100 liraya denli çıkan Taşköprü sarımsağının bu sene ekimi de arttı. Fiyatı nedeni ile Taşköprü'nün yanı sıra, ülkenin muhtelif illerinde de çiftçiler sarımsak yetiştiriciliğine yönelince, toplam ürün fazlalığı yaşandı. Dünyaca adlı sanlı ve Avrupa Birliği çeşidinden da tescil edilen Taşköprü sarımsağı, toplam ürün fazlalığı haysiyetiyle üreticisinin depolarında satılmayı bekliyor. Çiftçiler, sarımsağın kilo fiyatının maliyetlerinin dibine denli düştüğünü belirtti.

Pandemide gramla satılan Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı

"MALİYETİ 10 LİRAYI BULURKEN 3 LİRAYA ALMAK İSTİYORLAR"

Taşköprü'nün Çetmi köyünde sarımsak üreticiliği karşıcı Ahmet Güler, "Bu sene sarımsak üreticileri kendisine biz zarardayız. Emeğimizin karşılığını alamadık. Maliyetler aşkın yüksek. Rekoltemiz bu sene iyi fakat satışlarımız aşkın düşük. Sarımsağımıza kilosuna 3-5 liralık mangır veriyorlar. Zaten bu sarımsağın bize maliyeti minimum 10 lirayı buluyor. Sarımsağı üretmesi mütekait fakat bu sene depolarımızda sarımsaklar duruyor. Satmaya kalktığınız devir satıyorsunuz fakat ne satıyorsunuz 3 liraya ve ya 5 liraya satıyorsunuz fakat maliyeti yüksek, kalıp veriyorum ego 50 bin lirayı buluyor. Bu parayı nereden çıkartacağım ben. Hep cepten ödüyoruz. Ondan sonradan bankaya yükleniyorsunuz. Bankadan itimat çekiyorsunuz. O paraya devrediyorsunuz fakat nereye denli yürüyecek bu iş" dedi.

Pandemide gramla satılan Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı

"PANDEMİDE PARA ETTİ AMA BU YIL DEPODA KALDI"

Pandemi ile baş başa muafiyet sistemini pekiştirdiği nedeni öne sürülerek Taşköprü sarımsağının tüketiminin arttığını kail Güler, "Pandemi çıktığında geçtiğimiz sene sarımsak iyi mangır etti fakat baş döndürücü derecede mangır yaptı. Biz doğrusu üreticiler kendisine müşterek tomar mangır etmesini istemiyoruz tek ürünün. Her şeyin haddinden dahası fazladır. Burada tüketiciyi de düşünmemiz lazım. Bir ürüne 50 liralık ve ya 60 liralık fazla. Biz, burada emeğimizin karşılığını aldık mı şükür olsun diyoruz. Para yapınca da her insanın gözüne battı. Bu yüzdende hacısı hocası rekzetmek istedi. 1 kilo servet sat 20 liralık ve ya 30 lira. Burada 20-30 liraya satışını yaptığınız servet büyükşehirlerde 80 liraya çıkıyor. Hele şişman marketlerde hâlâ fazlaya satılıyor. Bu da milletin gözüne batıyor. Bu yılda dikim aşkın müşterek tomar oldu, hacısı hocası sarımsak dikti. Dikecekte fakat müşterek titrem servet satayım diyor 30-40 bin lira. Hiçbir üründe hakeza müşterek menfaat yok. Böyle olunca da bu sene dikim müşterek tomar oldu. Rekolte arttı, ülkemizin konuşu koşulları da belli. Bu şeklide olunca sarımsaklarımızda depolarımızda kaldı" biçiminde konuştu.

Pandemide gramla satılan Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı

"İHRAÇ EDİLSE DEPOLARDA KALMAZDI"

Türkiye genelinde kısaca kendisine 81 vilayetin 40 ilinde sarımsak yetiştirildiğine ayraç fail Güler, "Belki de hâlâ müşterek tomar ekildi. Ama bizim sarımsağımız tescillenmiş dünyaca ünlü. Raf ömrü uzun, depolamaya geliyor. Herhangi müşterek biçimde buzhaneye ister duymuyoruz. Yılın 12 kocaoğlan bozulmadan bizim ürünümüz duruyor. Aroması aşkın yüksek. Bizim sarımsağımızın dünyada aynısı benzer yok. Diğer kentlerde ekilen sarımsaklarda sarımsak fakat Taşköprü sarımsağının ayrı müşterek noktayı olması lazım. En azından müşterek fiyatı olsun. Bir ayak tabanı fiyatı olsun. Avrupa'da bizim sarımsağımız tescillendi fakat ihracatı yapılmadı. Niye bizim sarımsağımız İtalya'ya gitmiyor. İhraç edilse bizim sarımsağımız depolarımızda kalmazdı. Çiftçiye eyvah oluyor, bize eyvah oluyor. Şu anda sarımsak yetiştiren hacısı hocası borçlu. Sarımsağına mangır ettiremiyor. 1 titrem sarımsak satıyor o da çiftçiye cep harçlığı olmaktadır sadece" ifadelerini kullandı.

Pandemide gramla satılan Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı

"ARAMASI YÜKSEK ÇOK DEĞERLİ BİR ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ"

Taşköprü'nün Alatarla köyünde sarımsak üreticiliği yaparak geçimini sağlayıcı Hüseyin Yıldırım ise, "Sarımsak bu sene herhangi müşterek ilde dikildi. 81 ilin aşağılık fevk 70 ilinde sarımsak dikimi oldu. Sarımsak geçtiğimiz sene aşkın pahalıya satıldı. Reklamı müşterek tomar oldu. Devletimizde buna müşterek hal arayışı içine girdi. Çünkü sarımsağın fiyatı aşkın arttı, bu denli mangır boy bos mi? diyerek. Ama bizim Taşköprü sarımsağımız aşkın nitelikli ve aşkın hususi müşterek sarımsak. Aroması yüksek, öbür içinde barındırdığı gıda kaynağıyla aşkın hususi müşterek sarımsağımız var. Ama on paralık kimesne değerini bilemedi. Çünkü gittiler biz, şurada da dikelim sarımsam ayrımsız sarımsak denildi. Diğer kentlerde dikilen sarımsakla Taşköprü sarımsağı ayrımsız değil. Bizim sarımsağımızın aroması aşkın yüksek. Bu sene bankacı caba sarımsak dikti. Müteahhit geldi sarımsak dikti. Kendi işlerini yapmadılar fakat bizim işlerimizi elimizden almaya çalıştılar. Bu biçimde hacısı hocası sarımsak dikince de bizim elimizde bu sene sarımsak kaldı. Satıyoruz fakat 3 liradan 5 liradan satılıyor. Ama bu sıramsak bize kilosu 12 liraya 13 liraya servet oluyor. Bu sene kimseler bize asistan olmuyor. Biz, kilosu 2 liradan 3 liradan sarımsak satarsak mahvolduk. Hepimizin kredileri var. Bankalara borçları bulunuyor. İşin içerisinden çıkamıyoruz" dedi.

Pandeminin geçmiş günlerinde kapışılmıştı! Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı Pandeminin geçmiş günlerinde kapışılmıştı! Taşköprü sarımsağı, bu sene depolarda kaldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler