USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Pakistan'a yardım materyali haiz dördüncü 'İyilik Treni' törenle uğurlandı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda birlikte araya mevrut çıplak maşer kurumlarının desteği ile hazırlanmakta olan insani yardım malzemelerini baskın felaketinin yaşandığı Pakistan'a ulaştıracak dördüncü "İyilik Treni" Ankara'dan yola çıktı.

Pakistan'a yardım materyali haiz dördüncü 'İyilik Treni' törenle uğurlandı
09-09-2022 17:01
Ankara

Pakistan halkının yaralarını dolamak az daha çadır, battaniye ve besin malzemelerinden oluşan insani yardımla yola çıkma dördüncü "İyilik Treni" düşüncesince zamanı Ankara Garı'nda merasim düzenlendi.

Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Vasip Şahin, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Sirus Seccad Gazi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın, Türk Kızılay Uluslararası İşler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük ile çıplak maşer müesseselerinin temsilcileri katıldı.

Soylu, programda, mazlum coğrafyalara insani yardım malzemelerinin göndermiş bulunduğu Ankara Garı'nın "İyilik Garı" adına öne çıktığını anlatım etti.

Türkiye'nin Pakistan'daki su taşkını felaketi düşüncesince seferber bulunduğunu tamlayan Soylu, su taşkını zımnında Pakistan'ın üçte birinin su altında olduğunu, 33 milyon ferdin selden aracısız etkilendiğini, şu anne derece 1391 Pakistanlının yaşamını kaybettiğini, 600 bin habbe ağız ağıza yıkıldığını, 1 milyon 300 bin habbe de bölümsel adına hasar gördüğünü kaydetti.

Soylu, Türk milletinin dünyanın neresinde olursa olsun çetin haldeki milletleri bekâr bırakmadığına ayraç ederek, Türkiye'nin, sonuç 4 yılda kişi ulusal gelirine gereğince dünyada en erdemli insani katkısı özne dünya bulunduğunu söyledi.

"Yardım sırası deminden bizde"

Kurtuluş Savaşı esnasında Pakistan halkının Türkiye'ye icra ettiği yardımları hatırlatan Soylu, "Geçen hafta Pakistan Başbakanına bunu anlatım yazar 'Biz size minnet borçluyuz, ödeyemeyiz' dediğimde kendisi bana 'Kardeşin kardeşe borcu olmaz' dedi. Özgürlüğümüz, bağımsızlığımız ve zaman bu coğrafyada evlatlarımızın bağışık ve engellenmeyen yaşamasını realizasyon etmede bu insanoğlu bizlere gündeş kabilinden aktarım vasıtaları olmaksızın desteklerini ve kardeşliklerini gösterdi. Elbette deminden esna bizde." diyerek konuştu.

Soylu, şu anne derece Pakistan'a insani yardım materyali hamile 12 tayyare ve 3 trenin gittiğini anımsatarak zaman dördüncü treni geçici edeceklerini, beşinci trenin de 13 Eylül salı haset Mersin'den gideceğini söyledi.

Pakistan'a 50 bin deri gönderilmesinin planlandığını kaydeden Soylu, "Şu anne derece 20 bin çadır, 47 bin 631 besin ve doğruluk materyali kolisi, 38 bin 800 battaniye ve Sağlık Bakanlığımızdan 586 bin 572 ünite tıbbi materyal ve çare ile 50 bot gönderildi." dedi.

"Suyun çekilmesinin derinliğine devamlı olacağını düşünüyoruz"

İçişleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklardan ekiplerin kontrol istirdat emek harcamaları düşüncesince Pakistan'da bulunduğunu bildiren Soylu, Türkiye'nin su çekildikten sonraları da Pakistan'da yapacaklarının bulunduğu bilgisini verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la sabık hafta görüşme ettikleri Pakistan'da gördükleri tabloya bağlı Soylu, "Halen Himalayalar'ın eridiğine müteveccih değerlendirmeler yalan konusu. Suyun çekilmesinin derinliğine devamlı olacağını düşünüyoruz. Onun düşüncesince bu yardımları derinliğine devamlı yapmanın doğrusu şita ve şita sonrasına da mukabele etmesinin akla yatkın olacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Dost çetin günde mahsus olur"

Vali Şahin ise dostun çetin günde mahsus olacağını belirterek, Türkiye'nin, su taşkını felaketinin yaşandığı Pakistan'a dostluğunu zaman göndereceği yardım malzemeleriyle birlikte kez hâlâ gösterdiğini söyledi.

Yunus Sezer de ilki 2 hafta evvela gönderilen "İyilik Treni"nin erte Pakistan'a ulaşmasının planlandığını dile getirekek, mazlum coğrafyalara yardım ulaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatım etti.

"Türk kardeşlerimizin yardımıyla hâlâ çelimli birlikte halde bunu aşacağız"

Sirus Seccad Gazi ise Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına teşekkürname ederek, "Pakistan bunun üstesinden gelecektir lakin Türk kardeşlerimizin yardımıyla hâlâ çelimli birlikte halde bunu aşmış olacak." dedi.

Ufuk Yalçın, "Pakistanlı kardeşlerimize evvel 3 trenle mecmu 82 vagonla 1373 titrem insani yardım materyali gönderdik. Bugün de 33 milyonu çok Pakistanlı kardeşimizin su taşkını felaketi zımnında gerekseme duyduğu, 22 vagonda 539 titrem aceleci yardım malzemesini haiz dördüncü 'İyilik Treni'mizi uğurluyoruz." ifadelerini kullandı.

Yalçın, Pakistanlı afetzedelere ulaştırılacak yardım malzemelerini haiz trenlerin, Ankara'dan İran'ın Zahedan İstasyonuna derece bulunan 3 bin 991 kilometre mesafeyi 8 günde katettiğini, materyallerin buradan meydana getirilen aktarmanın peşi esna Pakistanlı gerekseme sahiplerine ulaştırıldığını bildirdi.

Alper Küçük de Türkiye ve Pakistan'ın birbirlerinin duasında ve çetin günlerinde yanı esna bulunan dü dünya olduğuna ayraç ederek, devletin yardımıyla imece usulüyle hazırlanmakta bulunan "İyilik Treni" seferleriyle dünyaya etkili, içtenlikli ve aceleci yardımın kesinlikle yapılacağının gösterildiğini anlatım etti.

"İyilik Treni", hâlâ sonraları rahmetle Pakistan'a uğurlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler