USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Otizmli Enes aldığı eğitim sayesinde konuşmaya başladı

Kocaeli'de 3,5 yaşlarındayken konuşmadığı düşüncesince gittiği ruh bilimci çeşidinden içe yöneliklik tanısı konulmuş olan Enes, aldığı eğitim sayesinde endamsız müddette konuşmaya, çevresindekilerle enformasyon kurmaya başladı. Oğlunun gelişimi ile yaşamış olduğu mu

Otizmli Enes aldığı eğitim sayesinde konuşmaya başladı
26-09-2021 13:48

Kocaeli'de canlı Şükran ve Recep Satıcı çiftinin 5 yaşındaki evlatları Enes, 3,5 yaşına denli konuşamaması ve türlü tutum bozuklukları yaşaması hasebiyle anası çeşidinden hastaneye götürüldü.

Gittikleri hastanede doktor, icra ettiği incelemelerin arkası sıra Enes'i ortak psikoloğa götürmeleri icap ettiğini söyledi. Daha sonraları gittikleri ruh bilimci çeşidinden Enes'e içe yöneliklik teşhisi konuldu.

Psikoloğun tavsiyesi ilişkin ortak iyileştirme merkezinde eğitim almaya başlamış olan Enes, türlü kelimeleri anlatmaya başladı. Merkezdeki eğitimin çıtırbom gelmesi ilişkin eş Enes'i Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde mevcut Atlantis hususi Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine götürdü.

Merkezde eğitim almaya başlamış olan Enes, endamsız müddette konuşmaya, cümleler kurmaya başladı. Davranış bozukluklarında da iri seviyede eksilme yaşanmış olan Enes, bundan hakeza arkadaşları ve çevresindeki insanlarla haberleşme kurup konuşabiliyor.

"Bana geçmiş el 'anne' söylediği o anda yaşadığım duyguyu size anlatamam"

Anne Şükran Satıcı, aldığı eğitim sayesinde oğlunun konuştuğunu belirterek, "Enes 3 yaşına yaklaşmıştı. Hala konuşmuyordu. Bu yüzden çevre bebek doktoruna gittik, orada halis muhlis testleri yapıldı. Bazı vitamin ve içki değerleri ceninisakıt çıktı. Bizi bebek psikoloğuna yönlendirdiler. Aynı çağ bünyesinde gittiğimizde ruh bilimci bana türlü sorular sordu. Ben soruları cevapladıktan sonraları içe yöneliklik belirtileri bulunduğunu söyledi. Bize dü maaş proses verdi, onun söylediği halis muhlis şeyleri uyguladık. O proses zarfında konuşmaya başladı. İlk kelimesi 'hediye' oldu. Ondan biraz çağ sonraları kılıç balkonda oturuyorduk. Dışarıda yağız ortak tavuk vardı, onun faziletli ortak yerden atladığını gördü. Bana, 'Siyah tavuk aşağılık atladı, çaça yedi' sanarak sistem kurdu. Çocuğun 'anne' demesi her insana alışılagelen geliyor. Benim çocuğumun bana geçmiş el 'anne' söylediği o anda yaşadığım duyguyu size anlatamam. Bana dünyaları bahşettiler. Çok dobra ortak duyguydu. O ortak eşsiz tane kelimeyi işitmek inanılmazdı. Dedim ki sabaha denli konuşsun, hiçbir susmasın. O denli bekledik ki konuşmasını, geçmiş el konuştuğunda 3 buçuk yaşındaydı" dedi.

"Doğa ile iç içe olması gelişimi düşüncesince aşırı ehemmiyetli ortak faktör"

Oğlunun derslik boyunca kalmayarak, hayvanat ve tabiat ile iç içe ortak eğitim almasının da gelişimine iri yardım sağladığını tabir fail Şükran Satıcı, "Buradaki eğitim sayesinde aşırı iri değişimleri oldu. Eve kimesne gelsin istemiyordu, misafirleri görür görmez ağlıyordu. Şimdi eve gelenleri aşırı dobra ortak biçimde karşılıyor. Dışarıda hiçbir tanımadığı kişilere caba özellik gösteriyor, yanlarına gidip sarılıyor. Gelişimi, el becerileri aşırı gelişti. Şimdi sistem kurabiliyor. Sorulan soruları aşırı dobra algılayıp, elden karşılık veriyor. Buraya gelmeden ilkin psikoloğun bizi yönlendirdiği ayrıksı ortak merkeze gittik. Orada dört duvarla mestur ortak sınıfta eğitim görecekti. Küçücük ortak odadaydı. Oranın velut olabileceğini düşünmüyordum. Burada hayvanlarla koşuyor, onları seviyor. Buranın tabiat ile iç içe olması gelişimi düşüncesince aşırı ehemmiyetli ortak faktör. Mesela ortak vakitler su istediğinde eli ile gösteriyordu, demincek 'anne bana su ver' diyor. Onu geçmiş duyduğumda aşırı şaşırdım. evvel sarıldım öptüm" sanarak konuştu.

"Erkek evlatlarının geç konuştuğunu düşünüyordum"

Erkek evlatlarının geç konuştuğunu fikren Enes'in eğitim almasına tereddütle baktıklarını fakat tahsile başlaması ile beraberce oğlundaki gelişimi endamsız müddette gördüklerini dile getiren ağababa Recep Satıcı ise, "Sürekli 'erkek evlatları geç konuşur' diyorlar. Onun ferahlığı ile hakeza eğitim edinmeyi düşünmüyordum. Onun da tesiri vardı. Sonuçta konuşur sanarak düşünüyordum. Ama buraya başlamak ona aşırı elleme geldi. 'Baba' demesi, gelip bizimle hitabı aşırı dobra ortak şey" halinde konuştu.

"Eğitim kararında şu an kendisini dobra ortak biçimde tabir edebiliyor"

Enes'in eğitim süreciyle ilişik bilgelik sağlayan meslek önceleri öğretmeni Ayşe Tavşancı, "Enes geçmiş ulaştığında 3 buçuk yaşlarındaydı. Hece çıktılarımız vardı fakat bunlar fonksiyonel değildi, kendisini tabir edemiyordu. Çevreye, namına dirlik farkındalığımız düşüktü. Daha sonraları Enes, daima ve kesiksiz ortak eğitim aldı. Bu eğitim kararında şu an kendisini dobra ortak biçimde tabir edebiliyor. Farkındalığı aşırı iyi, çevreye dirlik haberleşme becerilerimiz gelişti. Bu süreçte eğitimlerimizin devamlılığı aşırı önemliydi. Enes muvazeneli ortak biçimde tahsile gelmeye bitmeme etti" ifadelerini kullandı.

Cihan Atik- Ömer Faruk Kıyak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler