USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Orman yangınlarına "yüksek teknolojiyle" karışma ediliyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), kullandığı dünkü teknolojilerle alevlere karışma süresini azaltırken hem tutkun itfa çalışmalarının atıf ve idaresinde etkinliğini artırıyor bununla beraber iş gücü kayıplarının önüne geçiyor.

Orman yangınlarına
21-09-2022 12:01
Ankara

AA muhabirinin OGM'den edinmiş bulunduğu bilgiye göre, kurum, herhangi müşterek sene almış bulunduğu tedbirler ve geliştirdiği teknolojik enfrastrüktür yardımıyla orman yangınlarıyla şimdi faal savaş etmeyi amaçlıyor.

Bu sene haziranda çıkan 213 ve 1-21 Temmuz'da başlamış bulunan 197 kazanmak kadar toplanmış 410 orman yangınında geçmiş karışma süresi averaj 15 çağ namına gerçekleşti. OGM, geçmiş karışma süresini şimdi da dökmek düşüncesince insanoğlu gücünün indinde teknolojiye de iri ehemmiyet veriyor. Kurum, teknolojiyi çabucak yangına karışma noktasında değil, önceleri ve sonra da faal halde kullanıyor.

İlk larak beklenen yangınlara erinç tedbir amacıyla muhtelif icraat yapılıyor. Diğer etapta bulunan teknolojik altyapı, tutkun sürecinde belirleme, irsal ve dümen ile alevlerin kontrolünde kullanılıyor. Son etapta ise data toplama, çözümleme süreci, bilim ambarlama ve veriler üstünden gine emek özgülemek hazırlamaya müteveccih şimdi baş döndürücü yazılım kalıcı teknolojilere başvuruluyor.

İHA'lar yangına karışma süresini düşürdü

OGM bünyesindeki insansız iklim araçları (İHA), tutkun öncesi, yangında ve sonra en enerjik beğenilen teknolojik taşıt namına öne çıkıyor.

Yerli ve ulusal imkanlarla imal edilen İHA’larla dikiz yapılması, tutkun başlangıcı ve esnasındaki görüntülerin teknolojik namına değerlendirilip erken, faal ve en tasarruflu halde karışma edilmesi sağlanıyor.

Bu sene tutkun sezonunda İzmir, Muğla, Çanakkale, Kütahya, Antalya ve Adana'da konuşlu 6 İHA ve amudi gerileyiş kalkış yapabilen 2 DİHA fariza yapıyor. Söz konusu iklim araçlarının fiziksel gözleminin dışında, ehil bulunduğu endamsız ve baş döndürücü endamsız dalavere (IR/SWIR) nitelikleri yardımıyla gözle görünmez alanlardaki yangınlar belirleme edilebiliyor.

İHA'lar yangına alıngan topu topu orman semt müdürlüklerindeki herhangi müşterek bölgede dikiz yapabiliyor. Bölgedeki herhangi müşterek İHA enstantane fotoğraf 600-800 bin hektarlık, 1 çağ süresince de 3-3,5 milyon hektarlık endüstrisi tarayabiliyor.

Yangın bilgisi 25 saniyede yetkililerin cebinde

Çıkan orman yangının büyümeden arama dibine katılması amacıyla Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) geliştirildi. OYEUS, bilim ve yazışma teknolojilerindeki gelişmelerden faydalanılarak, orman yangınlarının er tespiti ve yayılmadan söndürülmesine yardım özgülemek amacıyla OGM, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi iş birliğiyle devreye alındı.

Geliştirilen yazılım, tutkun dikiz kulelerindeki kameralarla bütünleşmiş halde 15-20 kilometre yarıçapındaki orman alanlarını çözümleme ederek, mümkün müşterek dumanı 15 ila 25 saniyede belirleme yazar alarm üretiyor ve sistemler kanalıyla orman yangınları genel ağ üstünden kalabalık namına izlenebiliyor. Yangının başlangıcı kendi kendine namına e-posta, SMS yahut MMS kanalıyla topu topu yetkililere bildiriliyor.

Yangına alıngan ciddi orman arazilerinin bulunduğu 130 noktadaki dikiz kulesine kurulan toplanmış 260 kamerayla 3,5 milyon hektar meydan izleniyor.

Yangınların büyümesi ve şiddetlenmesinde en ehemmiyetli öge bulunan meteorolojik vakaları da yakından strateji kılmak düşüncesince Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi kullanıma sunuldu. Sistemle Meteoroloji Genel Müdürlüğünce günce Yangın Risk Haritası oluşturularak, sıcaklık, rutubet ve yel parametrelerine mucibince riski faziletli alanlarda arttırma tedbirler alınıyor.

Yangın Yönetim Sistemi 11 dilde devir içi çalışabiliyor

Yangın esnasında da müdahaleye dahil bulunan topu topu vesait erinç doğru, daim ve acilen bilim alınabilmesini sağlayıcı "Yangın Yönetim Sistemi" kullanılıyor.

Bunun yanı esna sahada vazifeli mobil ekiplerin arazide maksat kontrolünü en dobra halde yönetilmesi düşüncesince bulunan Yangın Yönetim Sistemi ile bütünleşik faal "İş Emri, Takip ve Navigasyon Sistemi"nden yararlanılıyor. Yangınlarda fariza meydan personelin danışma sistemlerinde arıza ve kesintiye uğramadan iletişimin yürütülmesi düşüncesince de bulunan Telsiz Haberleşme Sistemi ile mobil telefonları ayrımsız platformda görüştürmek kadar yazılım, alet ve donanımı havi "Yangın-Cell Sistemi" devrede bulunuyor.

Söz konusu sistemler, 2 bin 270 geçmiş karışma aracı, 1350 arazöz, 182 yoldüzler ve öteki 510 taşıt ile bunlarda bulunan tutkun işçisi ve geçmiş karışma kadrosuyla enstantane fotoğraf bütünleşmiş halde fariza yapıyor.

Yangın Yönetim Sistemi, Türkçenin indinde İngilizce, Arapça, Farsça, Azerice, Arnavutça, Kazakça, Gürcüce, Almanca, Romence ve Rusça kazanmak kadar 11 dilde devir içi çalışabiliyor.

Sistemlerin kurulmasıyla beraberce hem orman yangınlarına karışma süresi azaltıldı bununla müşterek alevleri sönüm çalışmalarının irsal ve idaresinde aktiflik artırıldı. Bunların yanı esna iş gücü ve iktisadi kayıpların önüne geçilirken amirlerin orman yangını yönetimi kolaylaştırıldı.

Yapay zekalı tutkun yönetimi desteği

Orman yangınlarında ve öncesinde beğenilen teknolojik donanımların toplamış bulunduğu veriler, çıkması beklenen yangınlar düşüncesince yetkililere realist bilgiler veriyor.

Bu kapsamda bahis konusu verilerin müşterek izlence altında toplanması ve toy perspektifler oluşturulması düşüncesince Orman Yangınlarıyla Mücadele Karar Destek Sistemi yazılımı geliştirildi.

Üzerinde çalışmaların bitmeme etmiş bulunduğu sistem, tutkun çıkacak ihtimali ve depar belgesi nedeninin belirleme edilmesini, beklenen yangınlara erinç uygulanması öngörülen karışma yöntemlerini ve yerlerini, müdahalede kullanılması müstelzim taşıt ve ekipmanların çeşidi ve miktarı ile iş yükü analizini, araba öğrenme ve sentetik zeka yardımı ile de birleştirerek ve esas zamanlı modelleyerek uzmanların istifadesine sunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler