USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki maddeleri onama edildi

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki 15 madde, TBMM Genel Kurulu'nda onama edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin bir numara bölümündeki maddeleri onama edildi
04-03-2022 02:36
TBMM

Kabul edilen maddelere mucibince çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar üstünde türel mesuliyeti belirleniyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, aygıt ve maddeler de kombinezon kapsamında toprak alacak.

Nükleer zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında toprak verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde toprak meydan tanımlar asal alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle dayalı rastgele ortak faaliyeti yürütecek doğruluk yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile dayalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla mükellef olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren rastgele ayrışık faaliyette; faaliyetin ferdî yahut sosyal manada kâr sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla maruz kalınabilecek ışıma dozlarının belkili ve akıllıca bulunan minimum kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri asal alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, aygıt ve maddeler güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti açısından organizatör kontrole naşir olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin uç ve koşulları, düzenlilik ve emniyetle dayalı gerekleri karşılayacak şekilde, aşamalı yaklaşım asal alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde düzenlilik ve emniyet, rüçhan şekilde sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak rastgele ayrışık faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi asal olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan mezuniyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri olmak talip doğruluk yahut hukuksal şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum düzenlilik yahut emniyetle dayalı prensipleri asal alarak ihbarname yahut yetkilendirme mucip faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılmış tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını olmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan salt Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına mucibince müesses hukuksal şahıslar lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılmış tesislerinin düz yazı edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste düzenlilik ve emniyeti raci farklılık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel ikiz kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı hızla gelişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında gurur kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut dayalı hızla gelişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak gurur kabilinden belirlenen gayrı ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza borç personele radyasyondan korunmaya müteveccih yetişek sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih ihtimam verecek kişiler, faaliyetlerde fariza borç personel, takım imalatı eden şahıslar ile üçüncü yan nezarete eden firmalar düşüncesince kurumdan mezuniyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen insanlara gayrı şahıslar kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye ağırlık edebilecek gayrı ameliyat düşüncesince mezuniyet vesikası benimseme etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği ortak çalışkanlık düşüncesince güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şartlar da karışma kazanmak neredeyse lazım mezuniyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve mezuniyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve revaç süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut elan geçmiş izinli ortak çalışkanlık düşüncesince apayrı ortak bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca dayalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana ilişik olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında rastgele ayrışık günah kendilerinde kazanmak neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, düzenlilik ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında temel günah yetkilendirilen insana ilişik olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, organizatör arama altında kazanmak yahut yükümlülüklerini hesabına sağlamak neredeyse görevlendirme yapmak, ihtimam benimseme geçirmek yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde ayrılma edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, organizatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yada silme edilmesi ve benzer bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılmış tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına naşir olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya naşir apayrı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına ağırlık edebilecek ameliyat düşüncesince kaynaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya naşir tutabilecek.

Denetim ve DOĞRU inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine naşir olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum bakı ve DOĞRU tetkik kapsamında, neticeleri bakımından gurur açısından bağlayıcı kaçınan biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse his sahibi amme gurur ve kuruluşları, hususi hususiyet hukuksal bireyleri ve doğruluk kişilerden uran dayanaklık geçirmek hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılmış tesislerinin alanlarında yapılacak binalar üstünde Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı rastgele ayrışık günah yetkilendirilen insana ilişik olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu boyut yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda his sahibi bulunan amme gurur ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri his sahibi amme gurur ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma şekilde yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel bünye yahut ışın etkin atılmış tesisine bağlı yapıların denetimi de karışma kazanmak neredeyse gurur kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince izinli şirketlerden ihtimam alacak.

Denetime naşir olanlar, gurur denetçilerinin ve gurur kabilinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve eskiden hesabına getirebilmeleri düşüncesince lazım şartları sağlayacak ve koruyan düzenlilik tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine naşir olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden konfirme denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, dayalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini hesabına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları haiz gurur mensubu arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat geçirmek neredeyse görevlendirilen gayrı gurur personeli, bakı amacıyla dayalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri murakabe geçirmek ve DOĞRU incelemek; lazım gördükleri kişilerle mülaki gelişmek ve lazım gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve anket yapmak; rastgele ayrışık bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele ortak materyal yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir şekilde giderilmiş geçirmek yahut ettirmek; rastgele ortak aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve sınav gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut bağlanmış yük avlamak yetkisine ehil olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde engel bulunan durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, hali kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, gurur mezuniyet maruz faaliyetin tamamının yahut ortak kısmının durdurulması yahut sınırlanması da karışma kazanmak neredeyse lazım tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, bakı esnasında lazım durumlarda mülki hile amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu vaziyette mülki hile amirleri ve manşet kuvvetleri gurur denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve müstamel yakıtlar

Türkiye'nin ferman endüstrisi haricinde planlı ortak çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları süresince imal edilmiş ve tasarruf süresi dolduğunda köken ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmiş olmasına ve katıksız ışın etkin maddelerin sıvanmış bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu etkime uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan müstamel yakıtların yahut giderilmiş dünya ışın etkin atıkların yönetiminde hepsi günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Tesislerde planlı rastgele ortak çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar apayrı ortak yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan müstamel yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı müstamel yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların bünye süresince yahut bünye dışarısında rastgele ayrışık taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların rastgele ayrışık mesuliyeti yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Türkiye'nin ferman dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden giderilmiş edilecek.

Sahipsiz ışın etkin husus belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, dayalı gurur ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak lazım tedbirleri borç yahut aldıracak, giderilmiş karışma lazım iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve müstamel yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılmış politikası ve stratejisinin belirlenmesine asal Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile biten yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

TBMM Genel Kurulu'nda 15 maddeden oluşan ortak numara kısmı benimseme edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, yetkilendirmeye naşir ortak çalışkanlık esnasında ışın etkin atılmış üreten şahıslar ışın etkin atılmış yönetimi hususi hesabına, çekirdeksel tesis, ışıma tesisi ve ışın etkin atılmış tesislerini çalıştırmak neredeyse yetkilendirilen şahıslar ise işletmeden sürüm hususi hesaplarına, belirlenecek tutarda, değişik ulama oranı ödeyecek.

Bakanlık tarz saymanlık ünitesi gözetiminde ışın etkin atılmış yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesapları açılacak. hususi hesaplar namına öğrenim edilen varidat maksadı haricinde kullanılamayacak.

Nükleer santraller düşüncesince hususi hesaplara ödenecek ulama payları imal edilen ünite çarpıcılık (kWh) başına, güvence miktarları ise oturmuş çelim (MW) başına, gayrı bünye ve çalışmalar düşüncesince ise hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları, tesisin ve uygulamanın türü, atığın sınıfı, miktarı ve aktivitesi kabilinden hususlar dikkate alınarak Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden belirlenecek. hususi hesaplara ödenecek ulama payları ile güvence miktarları rastgele sene gözden geçirilecek, öngörülen giderleri karşılayacak biçimde güncellenecek. Ancak arsıulusal anlaşmalarda bu kanun maddesi kapsamında toprak meydan hususları düzenleyen ahkâm gizli kalacak.

Radyoaktif atılmış yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesabının gelirleri; ödenecek ulama payları ve teminatlar, hususi aritmetik gelirlerinin değerlendirilmesiyle elde edilmiş gelirler, armağan ve gayrı gelirlerden oluşacak.

Radyoaktif atılmış yönetimi hususi hesabından; ışın etkin atılmış giderilmiş tesisi kurulabilecek alanların belirlenmesi ve dayalı meydan çalışmaları, ışın etkin atılmış giderilmiş tesisinin tasarımı, mezuniyet alınması, inşası, işletilmesi, bakımı, kapatılması ve organizatör kontrolden çıkarılması, tamlanan amaçlara müteveccih araştırı ve ihya faaliyetleri, işlemlerini gerçekleştirmek neredeyse Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabından; çekirdeksel tesisler, ışıma tesisleri ve ışın etkin atılmış tesislerinin işletmeden çıkarılması esnasında ortaya çıkan ışın etkin atıkların bertarafının maliyetleri de karışma kazanmak neredeyse işletmeden çıkarılması, bünye piyasasının baştan tasarruf koşullarıyla mevzun bir duruma getirilmesi, işlemlerini gerçekleştirmek üzere, yetkilendirilen insana bu faaliyetleri düşüncesince ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabı, rastgele bünye düşüncesince ayrı strateji edilecek

Hesaplar patronaj oturmuş reis ve üyelerine yapılacak ödemeler ile hususi hesapların işleyişine bağlı serbest bakı ve müşavirlik hizmetleri kapsamında yapılacak ödemeler, yönetimsel masarif ve muhakeme giderleri ilgisine mucibince hususi hesaplardan karşılanacak.

Radyoaktif atılmış ve işletmeden sürüm hususi hesabındaki meblağın, işletmeden sürüm esnasında yahut ışın etkin atılmış yönetimi ile dayalı öngörülenler haricinde olabilecek masarif dolayısıyla yada tesisin planlanandan er işletmeden çıkarılması üstünde çıtırbom kalması DOĞRU maliyetler yetkilendirilen isim kabilinden sağlanan teminattan karşılanacak. Teminat çıtırbom ise artan hacim yetkilendirilen insandan öğrenim edilecek. hususi tahminde biriken meblağ dikkate alınarak bahis konusu güvence miktarı yetkilendirilen bireyin talebi üstünde baştan belirlenecek.

Tesislerin işletilmesine müteveccih yetkilendirme düşüncesince müracaat eden şahıslar işletmeden çıkarmaya bağlı maliyet planını dayalı bakanlığa sunacak. İşletmeden sürüm hususi hesabı rastgele ortak bünye düşüncesince değişik strateji edilecek.

Özel hesaplarda birleşen gelirler, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamı haricinde olacak.

Süresinde ödenmeyen ulama payları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a mucibince strateji ve öğrenim edilecek. Vergi dairesince öğrenim edilen tutarlar öğrenim edilmiş bulunduğu zamanı izleyen ayın sonuna denli hususi hesaplara aktarılacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu

Özel hesapların gelirlerini kumanda etmek ve hususi hesaplardan yapılacak ödemeleri evetlemek neredeyse Hesaplar Yönetim Kurulu; bakma ve Hazine ve Maliye Bakanlığından ikişer temsilci, TENMAK'tan ortak dil avcısı ve bu kurumların haricinde toplanmış sayısı üçü geçmemek neredeyse Türkiye sınırları dahilinde çekirdeksel santralci işleten hukuksal insanların birer mümessili ile gayrı bünye ve çalışmalar düşüncesince ortak temsilciden oluşacak.

Temsilci seçilebilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nda tamlanan büyüklük memurluğuna atanabilme umumi şartlarını taşımak, minimum dört sene kesiksiz yükseköğrenimi tümlemek ve kamuda ve/veya hususi sektörde dalında minimum ilkokul sene çalışmış kazanmak gerekecek. Bakanlık mümessillerinden bir tanesi reis şekilde fariza yapacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu üyelerinin fariza süreleri üç sene olacak. Görev süresi sona aziz üyeler baştan görevlendirilebilecek.

Hesaplar Yönetim Kurulu reis ve üyelerine, fariza meydana getirilen toplantılar düşüncesince rastgele ay toplanmış (20 bin) amblem rakamının görevli aylık katsayısıyla çarpımı kararı bulunacak meblağ denli erinç hakkı ödenecek.

Tesisin er işletmeden çıkarılması ihtimaline mesnet ışın etkin atılmış yönetimi ve işletmeden sürüm düşüncesince lazım maliyetlerin karşılanabileceğine bağlı teminatın yeterliliği Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden kuruluşa bildirilmeden tesisin işletilmesine müteveccih yetkilendirme yapılamayacak.

Nükleer zararlar

Nükleer zararlara bağlı türel günah da düzenleniyor. Buna göre, çekirdeksel hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar üstünde bu kanunda etkime yok durumlarda Paris Sözleşmesi hükümleri uygulanacak.

Bir çekirdeksel bünye haricinde ve üretiminin akıbet evresine mevrut endüstriyel, ticari, tarımsal, tıbbi, ilmî yada pedagojik amaçlarla geçer not yahut kullanılacak bulunan olan radyoizotoplardan yahut Paris Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen sınırların altındaki hacim ve aktivitedeki çekirdeksel maddelerden olup biten zararlar bu bölümün kapsamı haricinde olacak.

Nükleer hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar hakkında; gurur kabilinden yahut ülkesindeki makamlar kabilinden ortak çekirdeksel tesisi çalıştırmak neredeyse izinli hukuksal kişi, çekirdeksel bünye çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans alınmadan esbak devirde çekirdeksel tesisi kuran hukuksal kişi, çekirdeksel tesisi çalıştırmak düşüncesince maruz lisans iptalinden sonraları acemi ortak işleten belirlenene denli bulunan devirde lisansı silme edilen hukuksal isim işleten şekilde benimseme edilecek.

İşleten, çekirdeksel zararlardan ve tazminatların ödenmesinden, çekirdeksel hadisenin meydana gelmesinde kendisinin, mensubunun ve tesisle dayalı teknoloji, para ve ihtimam sağlayanlar rastgele ortak kusurunun olup olmadığına bakılmaksızın mesul tutulacak.

İşleten, aracısız ortak silahlı çatışma, düşmanca hareketler, iç harp yada ayaklanmadan ötürü meydana mevrut ortak çekirdeksel hadiseden olup biten çekirdeksel zarardan mesul olmayacak.

İşleten, ortak çekirdeksel hadisenin illet bulunduğu çekirdeksel zararların tazmin edilmesine bağlı şekilde elden Paris Sözleşmesi ve bu büro hükümleri kapsamında mesul olacak.

İşletenin kurumdan aldığı yetkinin silme edilmiş yahut askıya kırgın yahut kısıtlı olması, işletenin bu büro kapsamındaki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.

İşletenin, çekirdeksel zarara illet bulunan çekirdeksel hadisenin, çekirdeksel dokunca gören bireyin kastından yada ağırbaşlı ihmalinden meydana geldiğini tanıtlama etmesi halinde; işleten, elden çekirdeksel dokunca gören bu insana mesnet mezun mahkemenin kararıyla azda olsa yahut ağız ağıza sorumluluktan kurtulabilecek.

Bu bölümün uygulanmasında bire ortak sahada ortak işleten kabilinden işletilen çabucak aşkın çekirdeksel bünye yegâne ortak bünye şekilde benimseme edilecek.

İşletenin günah sınırları

İşletenin sorumluğu sınırları bölümünde ise rastgele ortak çekirdeksel hikâye düşüncesince işletenin günah miktarları düzenleniyor.

Buna mucibince termal gücü 10 megavatın üstünde bulunan çekirdeksel reaktörler ile gurur kabilinden çekirdeksel bünye çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans önceleri yapılacak istimara ile belirlenecek gayrı çekirdeksel tesisler düşüncesince 700 milyon avro, bu şümul girmeyen çekirdeksel tesisler düşüncesince 70 milyon avro, çekirdeksel maddelerin taşınması düşüncesince 80 milyon avro, çekirdeksel maddelerin Türkiye sınırları dahilinde yapılacak transit geçişleri düşüncesince 700 milyon ekü ile hudutlu olacak.

Belirlenen günah miktarları, gayrı devletlerde meydana mevrut zararlar ile dayalı olarak, karşılıklılık prensibi çerçevesinde, o ülkede çekirdeksel hadiseden doğan çekirdeksel zararlar düşüncesince geçerli günah miktarı ile hudutlu şekilde uygulanacak.

İşletenler, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak

İşletene, sigorta yaptırma yahut güvence tayin zorunluluğu getiriliyor.

Buna mucibince işletenler, rastgele ortak çekirdeksel bünye yahut transfer faaliyeti düşüncesince belirlenen fevk uç ücretinde ve gurur kabilinden belirlenen sürede ve şartlara birebir sigorta yaptırmak yahut ayrıca ortak güvence açıklamak mecburiyetinde olacak.

Nükleer maddelerin Türkiye’nin ferman dalında yapılacak transit geçişlerinde işleten, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak yahut güvence gösterecek.

Teklifte tamlanan sigorta yada teminat, kuruluşa bağlanmış şekilde minimum 2 ay geçmiş sigorta firması yahut çekirdeksel sigorta havuzu yada güvence sağlayan kabilinden bildirimde bulunulmadan askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek. Söz konusu sigorta yada teminatın çekirdeksel maddelerin taşınmasına bağlı olması biçiminde sigorta yada güvence transfer esnasında askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek.

Yaptırılan sigorta yada yayınlanan güvence elden ortak çekirdeksel hikâye DOĞRU çekirdeksel zararın tazmini düşüncesince kullanılabilecek.

İşletenin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu mucibince merkezi patronaj kapsamındaki amme idaresi yada sermayesinin tamamının kamuya ilişik olması halinde, işleten sigorta yaptırma yahut güvence tayin yükümlülüğünden affedilmiş tutulabilecek. Bu vaziyette çekirdeksel hikâye kararı meydana mevrut çekirdeksel zararın büyüklük kabilinden ne biçimde üstlenme edileceğine bağlı kökler ve esaslar, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek.

Nükleer sigorta havuzu kurulacak

İşletenin belirlenen yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla ortak çekirdeksel sigorta havuzu kurulacak.

İşleten belirlenen sigorta yada güvence yükümlülüklerini diyar içerisinden yahut arsıulusal piyasalardan azda olsa yahut ağız ağıza sağlayabileceği kabilinden çekirdeksel sigorta havuzundan da sigorta yapılmasını istem edebilecek.

İşletenin sigorta yada güvence bulamaması yahut işleten kabilinden maruz sigorta yada teminatın belirlenen miktarlardan az olması DOĞRU fire artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslara mucibince karşılanacak.

Bir çekirdeksel hikâye ondan sonra bulunan sigorta yada teminatın belirlenen miktarları karşılamaması DOĞRU fire artan hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslarla karşılanacak ve işletene kayıtım edilecek.

TBMM Başkanı Celal Adan, verdiği aranın peşi sıra Komisyonun DOĞRU olmaması dolayısıyla birleşimi çağ zaman 14.00'te dürülmek neredeyse kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler