USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de
25-02-2022 01:21
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini nâkil Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar üzerine türel günah diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle bağlanmış kişi, tesis, alet ve maddeler de organizasyon kapsamında toprak alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında toprak verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde toprak meydan tanımlar esasi alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle bağlanmış rastgele müşterek faaliyeti yürütecek doğruluk yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile bağlanmış arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla işyar olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalma riskini içeren gelişigüzel çeşitli faaliyette; faaliyetin ferdî yahut sosyal manada yarar sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla sunulan kalınabilecek ışınım dozlarının benzer ve akıllıca bulunan en bağan kurda tutulması, bu ışınım dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri esasi alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle bağlanmış kişi, tesis, alet ve maddeler güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti açısından regülatör kontrole yayımcı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin uç ve koşulları, düzenlilik ve emniyetle bağlanmış gerekleri karşılayacak şekilde, basamaklı yaklaşım esasi alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde düzenlilik ve emniyet, rüçhan kendisine sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalması riskini doğuracak gelişigüzel çeşitli faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi esasi olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan mezuniyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri olmak talip doğruluk yahut hukuksal şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumuna müracaatta bulunacak. Kurum düzenlilik yahut emniyetle bağlanmış prensipleri esasi alarak ihbarname yahut yetkilendirme müstelzim faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışınım uygulamalarını olmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına gereğince müesses hukuksal şahıslar lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışınım tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin mensur edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste düzenlilik ve emniyeti raci fark yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve bağlanmış uygulayım bilimi ile çekirdeksel koşa kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve bağlanmış değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında kasıntı kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut bağlanmış değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak kasıntı kabilinden belirlenen öbür ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza takanak personele radyasyondan korunmaya müteveccih terbiye verici hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih ihtimam verecek kişiler, faaliyetlerde fariza takanak personel, takım imalatı özne şahıslar ile üçüncü yan nezarete özne firmalar düşüncesince kurumdan mezuniyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen şahıslara öbür şahıslar kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye el edebilecek öbür ameliyat düşüncesince mezuniyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği müşterek çalışkanlık düşüncesince güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şartlar da engelleme kazanmak neredeyse mukteza mezuniyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve mezuniyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve valör süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut hâlâ evvel mezun müşterek çalışkanlık düşüncesince bambaşka müşterek ferdin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca bağlanmış bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana raci olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında gelişigüzel çeşitli günah kendilerinde kazanmak neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, düzenlilik ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, güven ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında asliye günah yetkilendirilen insana raci olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, regülatör arama altında kazanmak yahut yükümlülüklerini hesabına bildirmek neredeyse görevlendirme yapmak, ihtimam kabul geçirmek yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak halde bırakma edemeyecek.

Yetkilendirilen ferdin sorumlulukları, regülatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen ferdin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yada bozma edilmesi ve benzer bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışınım tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı yakut Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayımcı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayımcı bambaşka hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına el edebilecek ameliyat düşüncesince bağdaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayımcı tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayımcı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum teftiş ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından kasıntı açısından bağlayıcı kaçınan halde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse önsezi sahibi amme kasıntı ve kuruluşları, hususi hususiyet hukuksal bireyleri ve doğruluk kişilerden uran dayanak noktası hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar üzerine Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı gelişigüzel çeşitli günah yetkilendirilen insana raci olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu boyut yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda önsezi sahibi bulunan amme kasıntı ve kuruluşları ile baş başa de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri önsezi sahibi amme kasıntı ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma kendisine yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel kuruluş yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de engelleme kazanmak neredeyse kasıntı kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden ihtimam alacak.

Denetime yayımcı olanlar, kasıntı denetçilerinin ve kasıntı kabilinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve vaktiyle hesabına getirebilmeleri düşüncesince mukteza şartları sağlayacak ve esirgeyici düzenlilik tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayımcı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, bağlanmış mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini hesabına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları nâkil kasıntı çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime arkadaşlık geçirmek neredeyse görevlendirilen öbür kasıntı personeli, teftiş amacıyla bağlanmış bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri murakabe geçirmek ve durumunda incelemek; mukteza gördükleri kişilerle mülaki kızarmak ve mukteza gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; gelişigüzel çeşitli bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele müşterek gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir kendisine kaldırılmış geçirmek yahut ettirmek; rastgele müşterek aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve sınav gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut kayıtlı yük avlamak yetkisine erbap olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde engel mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, vaziyeti kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, kasıntı mezuniyet maruz faaliyetin tamamının yahut müşterek kısmının durdurulması yahut sınırlanması da engelleme kazanmak neredeyse mukteza tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, teftiş esnasında mukteza durumlarda mülki dalavere amirlerinden polis kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki dalavere amirleri ve polis kuvvetleri kasıntı denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin buyruk sektörü haricinde ölçülü müşterek çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında imal edilmiş ve yararlanma süresi dolduğunda sebep ülkeye reddetme şartı ile ihraç edilmiş ışınım kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmiş olmasına ve saf ışın etkin maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu etkileme uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut kaldırılmış aut ışın etkin atıkların yönetiminde kâffesi günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana raci olacak.

Tesislerde ölçülü rastgele müşterek çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar bambaşka müşterek yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı çıkma yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların kuruluş zarfında yahut kuruluş dışarısında gelişigüzel çeşitli taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların gelişigüzel çeşitli mesuliyeti yetkilendirilen insana raci olacak.

Türkiye'nin buyruk dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden kaldırılmış edilecek.

Sahipsiz ışın etkin husus belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, bağlanmış kasıntı ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak mukteza tedbirleri takanak yahut aldıracak, kaldırılmış engelleme mukteza iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine esasi Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile sonlanmış yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler