USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bitmeme ediyor.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda
28-02-2022 23:41
TBMM

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, doğacak zamanlarda dünyada erke dalında müşterek egemenlik mücadelesine tanık olunacağını belirterek, çekirdeksel tesislerle alakadar müşterek aranjman yapılmasının vazgeçilmez bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa, Rusya'ya yayımcı bulunduğunu tez fail Öztürk, gitgide oluşabilecek en küçük krizde üstelik iri müşterek sıkıntıyla huzur karşıya kalınabileceğini sonrasında sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonradan devletlerin ayrışık yaptırımlar uyguladığını tabir fail Öztürk, "Bu doğrultuda bizim verebileceğimiz en güzel, en iri cevabın Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi olacağını düşünüyoruz. Zamanlama açısından hakeza müşterek çağda bu anayasa teklifinin gelmesi gerçekte müşterek fırsattır, bire müşterek sürede ulusal asayiş ve kalıcılık meselesidir. Bu mevzunun da gündeme getirilmesi Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi icap ettiğini öğür adına düşünmekteyiz." diyerek konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, enerjide Rusya'ya "göbekten" bağlanıldığını sonrasında sürerek, çekirdeksel santralin yap-işlet-devret modeliyle değil yap-sahip ol-işlet esasıyla Ruslara verildiğini tez etti.

Tesisin Türkiye'ye devrolmayacağını öne idame eden Tarhan, "Tüm sistemi Rusya yapacak, sahibi olacak ve de işletecek. Biz bu işin neresindeyiz? Ruslardan ayrıksı kimesne kusursuz adına sistemi yahut asayiş önlemlerini bilmiyor zira Ruslar, tesisleri de kişi toprağı derece ikrar etmiş. Bu yönüyle Akkuyu'yu hâkim müşterek devletin sınırları içre olup da müşterek ayrıksı devlete ilişik bulunan ve o talih çeşidinden işletilen önceki ve biricik NES olma hususi durumunu taşıyor." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının ortasında bu teklifin görüşülmesinin sorumluluk bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Tarhan, anayasa teklifinin STK'lerin ve uzmanların görüşleri alınmadan, kendilerine de kifayetli müddet tanınmadan görüşülmeye başlandığını sonrasında sürdü.

Tarhan, anayasa teklifini "baştan sakat" adına tanımlayarak, müşterek regülatör kurumun kanunda olması müstelzim hepsi ana özelliklerinin kanunun başlangıcında belirlenmesi gerekirken buna uyulmadığını, elan ilkin KHK'da toprak maruz örgüt yapısı, grup sayısı, mahiyet hakları derece hususların da öneri metninden çıkarıldığını öne sürdü.

Teklifin çıtırbom bulunduğunu tez ederek eleştirilerde mevcut Tarhan, öğür adına çekirdeksel ve kimyevi silahların alanda ve dünyada yayılmasını mâni olmak düşüncesince çalışan savaş vereceklerini tabir etti. Tarhan, "Bugünümüz ve geleceğimiz düşüncesince en temiz, en mevzi dostu ve yenilenebilir erke kaynaklarıyla ülkemize, milletimize en güzel ve en akıllıca şartlarda enerjiyi sağlayacağız." dedi.

"Rusya inşaata bitmeme edemeyebilir"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Ruslarla meydana getirilen çekirdeksel erke santrali anlaşmasına gereğince uygulayım bilimi transferi bulunmadığını, bunun da baş döndürücü iri müşterek nakıs bulunduğunu söyledi.

Altıntaş, Türkiye'nin bu mevzuda teknolojik bilgisi olmadığını, nakil mevzusuna da eğilmediğini öne sürdü.

Siyasi yönüyle bakılacak olursa, hukuk teklifinin müşterek hafta öncesine derece ehemmiyetli bulunduğunu fakat ahit o önemi kaybettiğini sonrasında idame eden Altıntaş, "Çünkü ahit Rusya inşaata bitmeme edebilecek mi? Ben baş döndürücü sıkkın görüyorum." diyerek konuştu.

Türkiye'nin çekirdeksel teknolojiye erbap olması düşüncesince müşterek hafta öncesine gereğince baş döndürücü elan müşterek tomar külfet çıkacağını dile getiren Altıntaş, "Çevreciler açısından müspet müşterek tarafı da olabilir, ona müşterek obje diyemem fakat ego çekirdeksel değişen teknolojinin Türkiye'nin öğrenmesi müstelzim müşterek uygulayım bilimi bulunduğunu düşünüyorum; buna erbap çıkmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, enerjiye gerekseme duyan dünyanın bulunmayan olmaya akıllıcasına gitmesi anlamına geldiğini sonrasında sürdü.

Çepni, yenilenebilir enerjiyi kendilerinin de savunduğunu fakat bunun kamusal olması, özelleştirilmemesi icap ettiğini söyledi.

Türkiye'de iletim-dağıtım hatlarının iyileştirilmesiyle Akkuyu Nükleer Santrali'nin üreteceği elektriğin 4-5 sert çarpıcılık elde edilebileceğini tez fail Çepni, Mustafa Kemal Atatürk ve Keban barajlarının yüzdelik 30-35 kapasiteyle çalışabildiğini, bu sığa yüzdelik 50-60'a çıkarıldığında ayrıksı planlara gerekseme duyulmamasını sağlayacağını öne sürdü.

Kompakt ampul kullanımıyla üstelik Akkuyu'da üretilecek olandan müşterek tomar çarpıcılık elde edilebileceğini sonrasında idame eden Çepni, doğadan, halktan yana müşterek erke politikası uygulanmak istendiğinde çözümün de beklenen bulunduğunu belirtti.

Çepni, Türkiye'nin enerjiye gereksinimi olmadığını, ihtiyaçtan müşterek tomar istihsal bulunduğunu savunarak, "Türkiye'de enerjiye gerekseme var' edebiyatı iri müşterek yalandır." dedi.

Nükleer santralin sebep olabileceği tahribatların telafisinin beklenen olmadığını öne idame eden Çepni, hazırlanmakta bulunan anayasa teklifine "evet" diyecek olanların müşterek suça eş olacağını tez etti.

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, çekirdeksel erke santrallerinin gayrı santrallere gereğince elan müşterek tomar erke üretebileceğini belirterek, Akkuyu'da inşası bitmeme fail santralin hizmete girmesiyle Türkiye'nin erke alanındaki eksiğinin ehemmiyetli seviyede giderileceğini dile getirdi.

Santralin Türkiye ekonomisinde de acemi müşterek kıvrım olacağına ayraç fail Özkan, plan safhasında semt insanının ağır manada tepkisiyle karşılaşmasının sebebinin bölgeye, ayrıksı yerlerden gidenlerin ajite etmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Özkan, semt insanının da şu anda projeye huzur olmadığını söyledi.

Teklifin hepsi üstündeki görüşmelerin tamamlanmasının arkası sıra maddelerinin görüşülmesine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler