USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müşteri şikayeti, bankanın 2 milyon 756 bin teklik zarara uğratılmasını ortaya çıkardı

Adana'da gerçek olmayan belgelerle kredi kullandırılarak ortak bankanın 2 milyon 756 bin liralık zarara uğratılmasıyla ilişik bankanın emektar veznedar personelinin da ortada bulunmuş olduğu 112 sanık üzerine 38'er yıla derece hapishane cezası istemiyle dava açıldı.

Müşteri şikayeti, bankanın 2 milyon 756 bin teklik zarara uğratılmasını ortaya çıkardı
12-08-2022 13:03
Adana

Adana'da gerçek sıfır belgelerle kredi kullandırılarak nezdinde bankanın 2 milyon 756 bin teklik zarara uğratılmasıyla dayalı bankanın emektar "bireysel alıcı ilişkileri asistanı"nın da ortada bulunmuş yer aldığı 112 sanık karşı 38'er yıla denli dam cezası istemiyle dava açıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, aralarında bankanın emektar personeli ve nezdinde firmanın müşareket muhasebecisinin de yer aldığı tutuklanmadan 112 sanık karşı "Resmi belgede sahtecilik", "Bilişim sistemlerinin, kasacı yahut kredi kurumlarının taşıt kendisine kullanılması aracılığıyla dolandırıcılık", "Banka yahut öteki kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi müstelzim nezdinde kredinin açılmasını bildirmek has dolandırıcılık", "Kamu kasıntı ve müesseselerinin zararına dolandırıcılık" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlarından hazırlanmakta bulunan iddianame Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince benimseme edildi.

İddianamede, belgeler, zanlı anlatım tutanakları, yakınan anlatımları, uzman raporları, HTS dökümleri, bankanın anket raporu, Teftiş Kurulu Başkanlığının kanuncu anket çerçevesinde toplamış yer aldığı deliller ve tahsil edilen beyanlar, gerçek sıfır aylık bordroları, gerçek sıfır SGK misyon dökümleri ve tutanaklara toprak verildi.

Bankanın alıcısı bulunan nezdinde firmanın yetkilisinin, 2016 senesinde firmasında çalışıyormuş kabil yayınlanan ve bankadan kredi kullanan 4 kişiyle dayalı şikayeti üstünde tetkik başlatılmış yer aldığı tamlanan iddianamede, soruşturmanın genişletilmesi üstünde bankanın o dönemki ferdî alıcı ilişkileri asistanı H.İ'nin usulsüzlüklerinin ortaya çıkarıldığı anlatım edildi.

H.İ. ile 10 sanığın, düşün ve teşrikimesai ortamında dolandırıcılığı örgütlü ettikleri, kredi kullanan şahısların bankaya sunmuş yer aldığı SGK misyon dökümlerinin ve aylık bordrolarının gerçek sıfır bulunduğunun saptandığı kaydedildi.

İddianamede, H.İ'nin vasıtalık icra ettiği kredi kullanımlarının bankacılık teamüllerine ve rasyonelliğe karşıt olması üstünde evvel kendisine 20 Haziran 2016'da mevzuya bağlı denetmen görevlendirildiği belirtildi.

Teftiş Kurulu Başkanlığının tetkik daha sonra hazırladığı raporda, kasacı personeli H.İ'nin ayrımlı tarihlerde öteki sanıklara ferdî kredi kullandırdığı ve onları sigorta ve genel ağ bankacılığı kabil ürünler ile çalışkan alıcı biçimine getirmiş yer aldığı ve "suça özellik müşterileri portföyüne eklememesinin" dikkati çekici evvel belirgi olduğuna ayraç edildi.

İnceleme sonucunda, 111 sanığın tamamında gerçek sıfır aylık bordrosu ve gerçek sıfır SGK misyon döküm belgesine rastlandığı, bu kredilerin tamamının H.İ. çeşidinden kasacı sistemine girildiği aktarıldı.

Raporda başkaca aylık bordrolarının incelendiğinde "dikkati çekmemesi amacıyla" 13 ayrımlı firmaya yayıldığı, sanıkların 6 ay süresince bu firmalarda çalışıyor kabil gösterildiği fakat SGK sicil numaraları üstünden yaptırılan sorgulama ve şirketlerin etkin personel listesinin incelenmesinde bu şahısların tamlanan tarihlerde dayalı firmalarda "gerçekten çalışmadığının" belirleme edilmiş yer aldığı ve "kredi kullanmaya sahip sıfır kişiler" sınıfında bulundukları bilgilerine toprak verildi.

Bankayı 2 milyon 756 bin 941 teklik zarara uğrattılar

İddianamede, kredi kullanımında gerçek sıfır belgelerin tespiti üstünde müfettişler çeşidinden zanlı alıcıların ifadeye çağrıldığı, araştırmalar üstünde evvel dosyalarındaki makale yaban ve imzalar ile konfigürasyon dosyalarındaki makale yaban ve imzaların uyuşmadığının belirlendiği, bu imzaların ise eylemi örgütlü fail 10 sanık çeşidinden atıldığının anlaşıldığı belirtildi.

Eylemi örgütlü fail 10 sanığın gerçek sıfır evraklarla kredi kullanması sağladıkları, bu kredilerden komite aldıkları, H.İ'nin de bankaya bu kredilerin girişini icra ettiği anlatıldı.

Teftiş Kurulu Başkanlığının tutanağına toprak sunulan iddianamenin son kısmında, H.İ. ve baş başa akım etmiş yer aldığı 10 sanığın, bankacılık kanun ve uygulamalarına uyarınca tahsis edilmemesi müstelzim kredileri alıcı konumundaki öteki sanıklara kullandırarak yarar sağladıkları ve bankayı 2 milyon 756 bin 941 teklik zarara uğrattıkları kaydedildi.

İddianamede, 112 sanığın 5 suçtan 38'er yıla denli hapisle cezalandırılmaları istem edildi.

"Bankaya gittiğimde müracaat evrakları hazırdı"

İddianamede ifadelerine toprak sunulan sanıklardan A.Y. kredi kullandığı süreçte maddesel başağrısı yaşadığını ve o çevrim sanıklardan K.K. ile tanıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Nüfus cüzdanımın fotokopisini K.K'ye verdim. Bir müddet sonraları K.K. beni arayarak 'Şu an A.Ö'ye dayalı nezdinde firmada işe başladın' dedi. Daha sonraları kimesne beni işbaşı yapmam düşüncesince aramadı. Ben gene K.K'yi arayarak 'Benim paraya ihtiyacım mevcut çalışmam lazım' dediğimde, 'Sana kredi çekelim fakat çekilen kredi ücretinin yarısını kuruluşa vereceğiz' dedi. Bana 26 bin 500 teklik kredi kullanacağımı ve bankanın şubesine gelmemi söyledi. Bankaya gittiğimde K.K. ve A.Ö. oradaydı. Bana ikinci katta nezdinde görevlinin yanına gitmem icap ettiğini söylediler. Görevlinin yanına gittiğimde müracaat evraklarım hazırdı. Ben hemen kasacı görevlisine kişi cüzdanımı verdim. Bana yayınlanan bölgelere imza attım. Aynı güneş bankadan 23 bin teklik aldım. Bu paranın 12 bin 500 lirasını K.K. ve A.Ö'ye verdim. Bu kişiler bana 'Seni işe başlatma yapmasaydık bu krediyi kullanamazdın. Bir hafta ortamında de işe başlarsın' dediler."

Sanıklardan A.Ü. de 2016'da kahvehanede otururken tanımadığı dü bireyin yanına geldiğini anlatarak, şu beyanlarda bulundu:

"Bana akla yatkın kredi kullandıracaklarını, alınacak paranın da yarısını kendilerinin alacağını söylediler. Ben 14 bin teklik kredi değerlendirmek istediğimi söyleyerek bu insanlara kişi cüzdanımın fotokopisini verdim. Bir hafta sonraları beni aradılar ve kredimin müheyya olduğunu, kasacı şubesine gelmemi söylediler. Beni bankanın ikinci katında mevcut H.İ. isminde kasacı çalışanına yönlendirdiler. Görevliye hemen kişi cüzdanımı verdim. Başvuru evraklarım doğrusu orada hazırdı. 14 bin liranın 7 bin lirasını ego bu insanlara verdim. Kredi kullandığım devir tek iş durumunda sigortalı çalışmıyordum. Benim çalışıyor kendisine gösterildiğim iş yerinin varlığından fark haberim yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler