USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Murat Kurum'dan acemi yapılacak evlerle ilgilendiren izah esnafa da dobra haberi verdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da düz yazı edilecek acemi evlerin 1 sene içinde hamle basamak tasdik edileceğini duyurarak, "AFAD koordinasyonunda kesinlikle eğreti tahaffuz alanları kuruyorsak esnafımız düşüncesince de eğreti iş yerlerinin k

Murat Kurum'dan acemi yapılacak evlerle ilgilendiren izah esnafa da dobra haberi verdi
24-02-2023 16:08
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da düz yazı edilecek toy evlerin 1 sene içinde hamle aşama teyit edileceğini duyurarak, "AFAD koordinasyonunda ne muvakkat korunma alanları kuruyorsak esnafımız düşüncesince de muvakkat iş yerlerinin kurulumunu hazırlamaya başlıyoruz" biçiminde konuştu.Abone ol

Bakan Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde meydana gelen toplantının peşi sıra açıklamalarda bulundu.

Kurum, depremin 19. gününde rastgele zaman rastgele dakika emek harcamaları şiddetle halde hazırlamaya himmet gösterdiklerini, eski gündüz Adıyaman'da hem toy yerleşme birimleri aynı sürede taşımalık kentlerin kurulumu düşüncesince görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Bugünkü görüşmede hem hasar belirleme durumlarını aynı sürede toy Malatya, toy Akçadağ, toy Doğanşehir'e bağlı kararları danışma ettiklerini bildiren Kurum, "Bilfiil yerinde, kentin kâffesi bileşenleriyle, buradaki orgazm önderlerimizin talepleri neyse, demografik, kültürel bina her neyse hepsini içerisine borç iyilikle çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bu kapsamda inşallah toy Malatya'yı toy Doğanşehir'i, Akçadağ'ı daim baş başa düz yazı edeceğiz." diyerek konuştu.

Hasar belirleme çalışmalarına 7 bin personel katılıyor

Elazığ Sivrice merkezli depremde maruz sözlerin alegori getirildiğini anımsatan Kurum, şunları kaydetti:

"Elazığ, Malatya, Malatya'nın ilçeleri Kale, Pütürge ve Doğanyol'da laflarımızı çabuk halde yakalayıp depremzede kardeşlerimize verdik. Ama durumunda yaptık fakat sakınım bölgede yaptık, nezdinde sene geçmeden konutlarımızı hamle aşama kardeşlerimize teyit ettik. Aynı iyilikle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sayın başkanımızın liderliğinde, talimatlarıyla şehirdeki kardeşlerimizin taleplerini, gereksinimlerini içerecek iyilikle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Söz verdiğimiz kabil gine burada da konutlarımızı 1 sene içinde hamle aşama teyit etmeye başlayacağımızı nezdinde kat henüz anlatım geçirmek isterim."

Bakan Kurum, Malatya ve öteki illerdeki hasar belirleme çalışmalarının eş anlı şekilde 7 bin personelle yürütüldüğünü bildirerek, şu halde bitmeme etti:

"Bugüne derece 4 milyon 658 bin ari bölümden oluşan 1 milyon 316 bin yapının incelenmesi tamamlanmıştır. Malatya özelinde baktığımızda, hasar tespiti yüzdelik 80, ayrıca hasarın koyu şekilde yaşandığı il ve kaymakamlık merkezindeki yerlerde yüzdelik 98 seviyesine gelmiştir. Bu kapsamda kâffesi Türkiye’de incelenen 1 milyon 316 bin binada, 534 bin ari büro ve 173 bin yapının asıl hasarlı, berbat yahut çabuk yıkılacak bulunduğunun tespitini yaptık. Malatya ilimizde ise 27 bin binada 82 bin ari bölümün çabuk yıkılacak asıl hasarlı yahut berbat bulunduğunun tespitini yaptık. Bu bizlere şurası anlatıyor; 2 deprem yaşadık. İlk depremde Malatyalı kardeşlerimiz konutlarını bırakma ettiler ve ikinci depreme nice kardeşimiz dışarıda yakalandılar. Yıkımın nezdinde tomar olması fakat vefatlarımızın hamdolsun az olmasının nedeni budur. Ancak Malatya'mızda da hakkıyla asıl yadımlama uydurma konusudur."

Ticari yaşamın devamlılığı sağlanacak

İlgili kurumlarla cumhuriyet tarihinin en şişman kıyamet ev seferberliğini yürüttüklerine dikkati çekici Kurum, amaçlarının evvel evrede sakınım alanlardan doğmak bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Kurum, kentin merkezi düşüncesince mastır projeler hazırladıklarını, kentin nüfus bilimsel ve kültürel yapısını koruyacaklarını, esnaf, iştirakçi ve kentin sonra gelenlerinin talepleri doğrultusunda kent merkezlerini şekillendireceklerini anlattı.

Burada muktezi bayındırlık düzenlemesini gine bu çerçevede gerçekleştireceklerini vurgulayan Kurum, "Vatandaşlarımızın, esnafımızın kıygın olmaması adına, AFAD koordinasyonunda ne muvakkat korunma alanları kuruyorsak esnafımız düşüncesince de muvakkat iş yerlerinin kurulumunu hazırlamaya başlıyoruz. Belediyelerimizle kentin yaşaması, esnafımızın ticari yaşamını faaliyetlerini bitmeme ettirebilmesi alegori bu kararları almış bulunuyoruz. İnşallah baş döndürücü endamsız sürede kentin içerisindeki ticari yaşamın devamlılığı, yurttaşlarımızın gereksinimlerini giderebilmesi neredeyse da bu ticari ünitelerin yapımına da başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, evvel kazmayı ahit Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde, sözleşmelerini imzaladıkları kıyamet konutlarıyla yaptıklarını aktararak, depremzedelere iyi olması temennisinde bulundu.

"43 bin konutumuzu belirlediğimiz sakınım bölgelerde yapacağız"

Malatya'da evvel evrede 500 konutu Gelincik Tepesi'ndeki bölgeye düz yazı edeceklerini ve yapım dönemini çabuk halde gerçekleştirmeye başlayacaklarını dile getiren Kurum, laflarını şu halde sürdürdü:

"Malatya'da depremin koyu şekilde yaşandığı alanlardan başlıyoruz. Bu kapsamda Yeşilyurt İkizce dobra alan. Şehrin hem doğusunda hem batısında hem kuzeyinde, dört başı mamur alanlarındaki genişlemeyi kentin 50 yılını planlayacak iyilikle yapıyoruz. Gelincik Tepesi henüz ilkin kıyamet konutları yaptığımız alandı. Buradaki yerlerimizi kullanacağız. Çamurlu ve gine Altay Kışlası'ndan henüz ilkin çıkardığımız alanları kullanacağız ve 43 bin konutumuzu belirlediğimiz sakınım bölgelerde yapacağız. Daha sonra bitirdiğimiz mastır planla kentin merkezinde mefruşat zait 3-4 sert geçmeyecek, altında dükkanların olmadığı, ticari aksların bulunduğu, kentin yaşadığı, zamanı eserlerinin korunduğu, diriltme edilmiş olduğu ki onu da Kültür Bakanlığımız dört başı mamur illerde eş anlı yürütüyor. Dolayısıyla toy Malatya'yı en güvenli, en sağlam, en yeşil haliyle çocuklarımıza, doğacak nesillerimize düz yazı edeceğiz. Burada da kestirmece 15 bin karye konutunun yapılması planlanmaktadır. Bu konutlarımızın da hamle aşama ihalelerini gerçekleştireceğiz. Hem köylerimizde hem ilçelerimizde hem şehirlerimizde diriltme ve düz yazı faaliyetlerini sürdüreceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler