USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİT tırlarının durdurulmasını örgütlü fail FETÖ sanıkları karşı mütalaa

Esas ile alakalı mütalaada, örgütün "sivil imamı" 9 sanıktan 7'si karşı 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete denli mütebeddil hapishane cezaları istendi.

MİT tırlarının durdurulmasını örgütlü fail FETÖ sanıkları karşı mütalaa
17-06-2022 14:03
Adana

Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek haklarında ikişer el ağırlaştırılmış müebbet ve 50 sene 5'er ay delik cezası istemiyle sorun oluşturulan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 9 "sivil imamı"nın yargılandığı davada, esasa bağlı mütalaa açıklandı.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bambaşka suçlardan mahkûm FETÖ'nün neymiş "jandarma imamı" Nurettin Oruç, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üstünden katıldı. Mahkemede sanık avukatları apiko bulundu.

Esas meselesi için mütalaasını açıklanan Cumhuriyet savcısı, birleşen deliller ve hepsi dosya kapsamına layıkıyla sanık Berkant Aydın'ın "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına, sanıklar Abdurrahman Özdemir, Arif Danacı, Nurettin Oruç'un "Devletin güvenliğiyle iç ve aut siyasi faydaları itibarıyla duyurulmayan kalması müstelzim faaliyetlerini gerçekleştirme ve bunları yayma etme" suçundan 18'er yıla kadar, sanıklar Kaan Kürşat Karaahmetoğlu ve Halil Alp'in "Devletin güvenliği yahut iç yahut aut siyasi faydaları bakımından, özelliği itibarıyla, duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme etme" suçundan 8'er yıla kadar, Danacı ve Karaahmetoğlu'nun başkaca "silahlı yıldırı örgütüne örgen olma" suçundan 15'er yıla denli hapisle cezalandırılmasını arzu etti.

Savcı, mütalaasında sanıklardan Hasan Ülker'in "silahlı yıldırı örgütüne örgen olma" suçundan cezalandırılmasına, sanıklar Soner Yıldırım ve Yasin Yalçınkaya kendisince ise "mükerrer yargılama" yer aldığı nedeni öne sürülerek davanın reddine değişmeyen verilmesini istedi.

Mütalaaya gönül rahatlığı gır meydan sanık avukatları, detaylı defans gerçekleştirmek düşüncesince müddet verilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, esasi meselesi için mütalaaya gönül rahatlığı defans hazırlanması düşüncesince müddet verilmesini kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

MİT tırlarının durdurulması ve sorun süreci

MİT tırları, 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan, 19 Ocak 2014'te ise Adana'nın Ceyhan ilçelerinde durdurulmuştu.

Geçen sene karara bağlanan, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince tanıdık davada, MİT tırlarının durdurulmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek 50 sanıktan 27'sine 1 sene 10 ay 15 gündüz ile ağırlaştırılmış müebbet ortada mütebeddil delik cezaları verilmişti. Firari sanıklar ve bambaşka mahkemede ayrımsız suçtan yargılanıp ukubet meydan sanıkların dosyaları ayrılmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince de Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek aralarında FETÖ'nün neymiş "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 3'ü gayrı suçlardan tutuklu, 9'u firari 18 sanık kendisince savca hazırlanmış, murafaa salahiyetsizlik kararıyla dosyayı Adana Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

Mahkeme heyeti, yargılamanın önce celsesinde firari sanıklar Ahmet Numan A, Ali Ç, Ali S, Cemil Y, Feyzullah G, Hasan Hüseyin K, Hüseyin C, Mustafa İ. ve Uğur A'nın dosyasının ayrılmasına değişmeyen vermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler