USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİT tırlarının durdurulmasını düzenli fail FETÖ sanıklarının eylemleri gerekçeli kararda

Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulmasını ve aranmasını örgütlü fail Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "sivil imamı" 9 sanıktan 6'sına 8 sene 9 ay ile 18 sene ortada mütebeddil hapis cezaları verilmesine bağlı gerekçeli karar açıklandı.

MİT tırlarının durdurulmasını düzenli fail FETÖ sanıklarının eylemleri gerekçeli kararda
31-01-2023 11:05
Adana

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince 2014 senesinde Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek aralarında FETÖ'nün güya "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 9 sanıktan 6'sına maruz hapis cezalarıyla ek gerekçeli karar yazıldı.

Sanık savunmaları ve şahit beyanları, şahit değerlendirmesi ve hükümranlık kabilinden kısımların toprak almış yer aldığı 196 sayfalık gerekçeli kararda, FETÖ'nün yapısı, işleyişi, finansal kaynakları, amme kurumlarına sızdırılmış stratejisi, "kendisinden olmayanlar" üstünde oluşturduğu edisyon kabilinden ayrıntılara toprak verildi.

Kararda, MİT tırlarının durdurulmasının alışılagelen beraberinde adli anket şeklinde değerlendirilemeyeceği belirtilerek, "MİT tırlarının durdurulmasının ve aranmasının FETÖ'nün düzenlenen ve örgütsel beraberinde organizasyonu yer aldığı anlaşılmıştır." ifadesine toprak verildi.

Gerekçeli kararda, sanıkların ferdî namına "fiil-delil-olay" birlikteliği bağlamında türel statülerine bağlı beraberinde tane hiç değerlendirmede bulunuldu.

Kararda, 18 sene hapse çarptırılan FETÖ'nün güya "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un güya Diyarbakır semt mümessili yer aldığı dönemde, operasyonel hat kullandığı ve teşekkül mensuplarına Bank Asya'ya mülk yatırmaları düşüncesince emir verdiği belirtildi.

Gizli şahit "Bayrak" gerekçeli kararda toprak düzlük beyanında, Oruç'un teşekkül sergerde Fetullah Gülen'in direktifiyle akıntı ettiğini ve tırların durdurulması kararlaştırılan Diyarbakır'daki görüşmede olduğunu anlatarak, "FETÖ kabilinden Oruç'a MİT'in tamamı hareketliliğinin izlem edilmesi rolü verildi. Kendisi de bu göreve bağlı örgütün Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye'den mesul güya Adana Bölge Müdürü Halil harf isimli sanlı Hamza Ali Ece'ye emir verdi. Toplantılar ve hazırlıkların teşekkül liderine bildirilmesi neticesinde, teşekkül önderi 'Gelen kamyonlarla son dışına sevkiyat olursa bunların geçmiş bulunmasına müsaade verilmemesi düşüncesince rastgele muhtelif çalışmanın yapılması ve kamyonlar durdurulduktan sonraları yüklerinin boşalttırılarak görüntülerinin kaydettirilmesi, basının görüngü namına çağrılarak görüntülerin çarşaf çarşaf yayınlanması' emirini verdi." ifadesini kullandı.

"Bayrak", emirlerin arkası sıra tırların güya beraberinde suç duyurusu doğrultusunda durdurulduğunu ve bunun rutin kontrol kabilinden gösterilmeye çalışıldığını gerekçeli karardaki ifadesinde belirtti.

Kararda, "Nurettin Oruç'un MİT'e ilgilendiren iane tırlarının durdurulmasını birleştirme fail kişilerden olduğu, bu düzenleme sonucunda teşekkül mensuplarına maruz roller sonucunda muktezi planlamaları yaparak tırlara karışma ettikleri, nedeniyle sanığın MİT'e ilgilendiren tırların durdurulması eyleminin birincil sorumlularından yer aldığı anlaşılmıştır." ifadesine toprak verildi.

Tırlarla ek gerçek olmayan suç duyurusu karşıcı sanığın eylemleri anlatıldı

Kararda, 16 sene 6 ay hapse çarptırılan maznun Halil Alp'in örgütsel eylemlerine de toprak verildi.

Sanığın, görüngü tarihinde Hatay İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde müdavim namına çalışmış yer aldığı belirtildi.

Halil Alp'in, devamlılık biçiminde mahremiyet kapsamında FETÖ'yle irtibatını sürdürdüğü ifade edilen kararda, şu ifadelere toprak verildi:

"Halil Alp'in MİT personellerinin gönderme ve idaresindeki iane tırları kendisince bahis konusu talih faaliyetinden bilgili bulunmasına karşın taşıt plakasını da hasretmek yoluyla 'tırlarda örgütün silahlarının bulunduğu' şeklinde gerçek olmayan suç duyurusu karşıcı ad olduğu, teşekkül sergerde Fetullah Gülen ve teşekkül yöneticisi Emre Uslu'nun bilim ve buyrukları doğrultusunda şuurlu namına yapmış yer aldığı bu gerçek olmayan ihbarla eylemi beraberce birleştirme etmiş yer aldığı ve bağlantılı olduğu, talih sırrı durumunda materyal haiz tır ve ona refakat fail 4 MİT görevlisinin içinde bulunmuş yer aldığı arabanın 'uydurma beraberinde ihbar' üstünde adli anket kılıfı altında Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde durdurularak aranmasına ve MİT'in faaliyetinin içinde ne olduğunun açığa çıkarılmasına girişim edilmesi eylemini örgütsel saikle gerçekleştirdiği, eyleme atlaya zıplaya ve atlaya zıplaya birincil namına katılma etmiş yer aldığı anlaşılmıştır."

Sanık Özdemir, FETÖ kabilinden tırların takip edeni düşüncesince hususi görevlendirilmiş

Gerekçeli kararda, 10 sene 10 ay hapse çarptırılan maznun Abdurrahman Özdemir'in görüngü tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde "istihbarat eleman komutanı" sıfatıyla müdavim namına fariza meydana getirdiği ve operasyonel hat kullandığı bildirildi.

Sanığın MİT'e ilgilendiren tırların takip edeni düşüncesince hususi görevlendirildiği bilgisine toprak maruz kararda, Özdemir'in telefonunun tırların intikal güzergahında çevir sesi verdiğinin tespit edildiği anlatıldı.

Kararda, sanıklar Berkant Aydın, Hasan Ülker ve Arif Danacı'nın da operasyonel hat kullanarak "mahrem imam"larla bağlantı kurmuş oldukları belirtildi.

MİT tırlarının durdurulması ve sorun süreci

MİT tırları, 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan, 19 Ocak 2014'te ise Adana'nın Ceyhan ilçelerinde durdurulmuştu.

Tırların durdurulmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince tanıdık ve 2020'de karara bağlanan davada, 50 sanıktan 27'sine 1 sene 10 ay 15 gündüz ile ağırlaştırılmış müebbet ortada mütebeddil hapis cezaları verilmişti. Firari sanıklar ve bambaşka mahkemede ayrımsız suçtan yargılanıp ceza düzlük sanıkların dosyaları ayrılmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince de Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını birleştirme ettikleri nedeni öne sürülerek aralarında FETÖ'nün güya "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 3'ü gayri suçlardan tutuklu, 9'u firari 18 maznun kendisince savca hazırlanmış, murafaa salahiyetsizlik kararıyla dosyayı Adana Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

Mahkeme heyeti, yargılamanın önce celsesinde 9 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar vermişti. Geçen sene 9 Aralık'taki karar duruşmasında, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince maznun Nurettin Oruç 18 yıl, maznun Halil Alp 16 sene 6 ay, maznun Abdurrahman Özdemir 10 sene 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Heyet, "silahlı yıldırı örgütüne uzuv olmak" suçundan maznun Berkant Aydın'ı 10 sene 6 ay, Hasan Ülker ve Arif Danacı'yı da değişik 8 sene 9 ay hapis cezasına mahkum etmişti. Sanık Kaan Kürşat Karaahmetoğlu'nun ise üstünde ertelenmiş suçları işlediğinin çakılı olmaması nedeni öne sürülerek beraatine, sanıklar Soner Yıldırım ve Yasin Yalçınkaya kendisince ise "mükerrer yargılama" yer aldığı nedeni öne sürülerek davanın reddine karar verilmişti. Mahkeme heyeti ayrıca, maznun Berkant Aydın kendisince tutuklanmak neredeyse tahkikat buyruğu çıkarılmasına da hükmetmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler