USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İsveç'e "terör" tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Geldiğimiz bu aşamada İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de manası da kalmadı. Bu sebeple ziyareti bozma ettik." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İsveç'e
21-01-2023 10:05
Ramstein

Akar, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nde meydana gelen "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı"nın arkası sıra değerlendirmelerde bulundu.

NATO, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile öteki ülkelerden 23 defans bakanının iştirakı ile meydana gelen görüşmede Türkiye’nin görüşlerini, çalışmalarını anlattıklarını, öteki devletlerin değerlendirmelerini dinlediklerini aktaran Akar, "Ukrayna’nın yer bütünlüğüne, egemenliğine, istiklaline hürmetli olduğumuzu, topraklarının ilhakını tanımadığımızı müşterek kat henüz anlatım ettik. Daha müşterek tomar dirilik kaybı olmaksızın bu trajediye akıbet verilmesi gerektiğini, barışçıl biçim ve yöntemlerle kimi analizör üretilmesi icap ettiğini görüşmede anlatım ettik." niteleyerek konuştu.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın kökeninden itibaren Montrö’nün uygulandığını, tarafların harp gemilerine boğazların kapatıldığını vurgulayan Akar, şunları söyledi:

"Burada müşterek denge varsa, bunun asliye sebebi Türkiye Cumhuriyeti devletinin uyguladığı politikadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderler düzeyinde meydana getirdiği toplantılarla müşterek taraftan esirlerin değişimini öteki taraftan Ukrayna limanlarında muntazır tahılların gerekseme sahiplerine ulaştırılmasını sağladık. Şu anne genişliğinde 18 milyon titrem tahılın Ukrayna limanlarından sevkiyatı gerçekleştirildi. Bunların baş döndürücü altın olduğunu, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile meydana getirdiği görüşmelerin bu faaliyetlerde kolaylaştırıcı gösteriş oynadığını görüşmede anlatım ettik."

Türkiye’nin çabalarının önemini ve kıymetini müşterek kat henüz vurgulama fırsatı bulduklarını dile getiren Akar, "Toplantıya dahil olan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de yaptıklarımızın NATO çerçevesindeki önemini tasdik etti." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya Savaşı'nda insancasına açıdan yapılması müstelzim ne var ise bugüne genişliğinde yaptığına ayraç fail Akar, bu konudaki çalışmalara artık da bitmeme edeceklerini bildirdi.

"Güçlü Türkiye, çelimli NATO, çelimli İttifak"

ABD’den 40 sayı F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın modernizasyonuna müteveccih ilginin Kongre’ye eriştiği hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Akar, mevzuyu yakından izleme ettiklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da mevkidaşıyla görüştüğünü aktaran Akar, şu halde konuştu:

"Bu müşterek süreç. Bir anda tamamlanacak müşterek husus değil. Şu anne genişliğinde sürecin müspet gittiğini değerlendiriyoruz. Bazı politik şahıslar hem Amerika aynı sürede NATO menfaatlerine karşıt akıbet adım tarafgir girişimlerde bulundu. Koydurdukları tahdidat henüz sonradan meydana getirilen girişimlerle kaldırıldı. Sınırlamalarla müşterek projenin gerçekleşmeyeceğini kökeninden bu yana dile getirdik. Bu tarafgir söylemlere, faaliyetlere cevap öteki taraftan sağduyu sahibi şahısların bu mevzuda gösteriş oynayacağına ve aklıselimin galip istikbaline inanıyoruz. Temennimiz çalışmaların konkre ve er müşterek sürede müspet halde sonuçlanması."

"Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında Amerika Savunma Bakanı Llyod Austin ile de düet müşterek mülakat gerçekleştirdiklerini tamlayan Akar, "Görüşmede bu husus gönül rahatlığı Amerika Savunma Bakanlığının Türkiye’ye müteveccih çelimli desteğini müşterek kat henüz gördük." niteleyerek konuştu.

Alınacak uçakların hoppadak Türkiye’nin değil, NATO’nun, İttifak’ın da giderek güçlenmesi anlamına geleceğini kail Akar, "Güçlü Türkiye, çelimli Silahlı Kuvvetler, çelimli NATO, çelimli İttifak demektir. Bunu her insanın anlamasını bekliyoruz." dedi.

“Ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz”

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un Türkiye’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyarete bağlı değerlendirmede mevcut Akar, Türkiye’nin NATO’nun bariz bap politikasını baştan sona desteklediğine ayraç etti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada haziran ayında Madrid’de imzalanan müselles memorandumu hatırlatan Akar, "Bizim müşterek tane isteğimiz bu muhtıradaki taahhütlerin adına getirilmesi. İsveç ve Finlandiya’nın kendine sakıt görevleri, ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

İsveç’te yıldırı örgütü PKK/YPG yandaşlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye aleyhine provokasyonlarını ve İsveç polisinin Türk Büyükelçiliği uğrunda Kur’an-ı Kerim yakılacağı anlatım edilen gösteriye müsaade verdiği yönündeki olup bitenleri anımsatan Akar, “Bunlara gönül rahatlığı akışmaz kalmak, aksülamel göstermemek benimseme edilemez. Bunların behemehâl gereğinin yapılması hazırlık katılması gerekirdi." niteleyerek konuştu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında müşterek araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğine dikkati çekici Akar, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Türkiye’ye müteveccih bu alçak, galiz eylemler böylecene uğur boncuğu hazırlık alınmadığını üzülerek görme ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu aşamada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de manası da kalmadı. Bu sebeple ziyareti bozma ettik." dedi.

Akar’ın Ramstein’de dip defans ve düzenlilik diplomasisi

Öte taraftan Milli Savunma Bakanı Akar, "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında geldiği Ramstein Hava Üssü’nde baş döndürücü sayıda düet mülakat de gerçekleştirdi.

Akar güruh evveliyat önce namına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ayaküzeri görüştü. Daha sonradan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blasczczak ve Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ile müşterek araya mevrut Akar, İtalya’da Savunma Bakanlığı görevine getirilen Guido Crosetto ile de görüşerek muvaffakiyet dileklerini iletti.

Almanya’nın dünkü Savunma Bakanı Boris Pistorius ile de müşterek araya mevrut Akar, Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de müşterek mülakat gerçekleştirdi. Finlandiya Savunma Bakanı Mikko Savola ve Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile de mülaki Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov ile de müşterek araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler