USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Milli Savunma Bakanı Akar: Yunanistan'ın bu düşmancasına tavrı küstahlaştığını göstermektedir

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan'ın NATO rolü özne Türk uçaklarına insiyak kilidi atmasına ilişkin, "Bu düşmancasına büyüklenme Yunanistan'ın NATO’nun asliye ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Yunanistan'ın bu düşmancasına tavrı küstahlaştığını göstermektedir
21-12-2022 18:08
Kayseri

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze'nin katılımıyla Kayseri'de gerçekleştirildi.

"Üçlü Görüşme Sonuç Bildirgesi"nin imzalanmasının peşi sıra düzenlenen eş matbuat toplantısında mütekellim Bakan Akar, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı'nın bu sene dokuzuncusunun gerçekleştirildiğini belirtti.

Dost, karındaş ve bağlaşık devletler Azerbaycan ve Gürcistan'ın defans bakanlarını Kayseri'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti tabir fail Akar, Azerbaycan'ı "İki devlet, birlikte tane millet" anlayışıyla kederde ve kıvançta birlikte ve bu arada olunan "can kardeşi" yerine nitelendirdi.

İki taşınmazlar arasındaki kardeşliğin en elleme örneğinin "Tek Vatan Harekatı" esnasında sergilendiğini hatırlatan Akar, Gürcistan'ı da kırkyıllık zamanı bağların bulunduğu kadim arkadaş ve kıymetli birlikte bitişik ifadesiyle tanımlayarak Gürcistan'ın Kafkasya’nın istikrarında oynadığı ehemmiyetli ve müspet role aksan yaptı.

Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın oluşturduğu sinerjinin bölgede iri hasiyet uyandırdığını aktaran Akar, şunları söyledi:

"Bu zirvede Güney Kafkasya Bölgesi dair eş birlikte gösterimi paylaşan meslektaşlarım Sayın Juansher Burchulazde ve Sayın Orgeneral Zakir Hasanov ile ülkelerimizi ait bulunan ve gizil ortaklık mevzularını enli birlikte perspektifle ele aldık. Ayrıca toptan ve yerler gelişmelere bağlı bilgelik ve düşünüm alışverişinde bulunduk. Barış meşbu birlikte geleceğin organizasyon edilmesi düşüncesinden hareketle üç taşınmazlar arasındaki işbirliği, defans ve asayiş mevzuları ile defans uran engelleme peyda buyurmak neredeyse artarak bitmeme ediyor.

Ülkelerimizin eş avantaj ve beklentilerine görev edecek halde emek harcamaları manipülasyon gayretindeyiz. Nitekim 2020'de 'Savunma Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nın yürürlüğe girmesiyle defans ve asayiş sahalarında ehemmiyetli mesafeler büküm ettik. Ülkelerimiz arasındaki izlemsel ortaklığın ve işbirliğimizin artık da geliştirilmesi, genişletilmesi iri ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Ermenistan fırsatı elleme değerlendirmeli"

Küresel ve lehçe kurda risk, yıldırma ve tehlikelerin artığı zamanımızda üç taşınmazlar ortada organizasyon edilen işbirliğinin kâffesi devletlere kalıp olacak özellikte bulunduğunu vurgulayan Akar, "İnanıyorum ki geliştirdiğimiz dostluk, el birliği ve işbirliği, bölgede mihman sulh ve istikrara müspet katkılar sağlayacaktır." dedi.

Ermenistan'ın uzatılan sulh ve hukuk elini tutmasının gerekliliğine aksan karşılayıcı Akar, "Ermenistan bu fırsatı elleme değerlendirmelidir. Ermenistan mütareke ihlallerinden kaçınırsa, mütareke anlaşmasına uyarsa, sulh ve istikrarın parçası olabilir. Bunu dilek ediyoruz. Bölgede sulh ve huzurun organizasyon edilmesi ve mihman duruma getirilmesi kâffesi semt ülkelerinin güvenliğine ve hesaplı refahına yardım sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin dalında ve dünyada herhangi birlikte devir barış, erinç ve istikrardan yana bulunduğunu belirterek, "Kafkasya'da bulunduğu kabilinden Karadeniz’de de sulh ve abra düşüncesince iri çaba gider etmekte, Montrö'nün uygulanması engelleme etkin, kararlı ve müspet birlikte yöntem izlemekte, bölgede ateşkesin sağlanması ve diplomatik çözüme müteveccih çalışmalarımızı, gece gündüz sürdürmekteyiz." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin bu süreçteki en ehemmiyetli katkılarından birinin kâffesi dünyayı yıldırma fail besin krizinin aşılmasında gerçekleştiğini hatırlatan Akar, "Girişim kapsamında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin emek harcamaları ile bugüne derece Ukrayna limanlarından bütün 14 milyon tondan aşkın tahılın gerekseme sahibi devletlere emniyetle sevki sağlandı. Türkiye bugüne derece bulunduğu kabilinden artık da üzerinde düşeni hazırlamaya bitmeme edecek." ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın provokatif hareket ve söylemleri

Ege'deki gelişmelere de yer veren Bakan Akar, "Türkiye sulh ve abra düşüncesince böylesine çaba gösterirken komşumuz Yunanistan ise istikrarsızlığı körükleyen provokatif hareket ve söylemleri ile emperyalist ve agresif politikalarına maatteessüf bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Yunanistan'ın herhangi birlikte güzeşte çağ agresif politikalarına toy provokasyonlar eklediğini dile getiren Akar, şu açıklamalarda bulundu:

"Son yerine Yunanistan kabilinden düzenlenen NATO tatbikatı esnasında NATO rolü yapan, bununla birlikte silahsız olarak, uçaklarımıza içgüdü kilidi atılmıştır. Gerekli cevap uçaklarımız kabilinden verilmiştir. Bu hasmane büyüklenme Yunanistan'ın NATO'nun esas ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir. Beklentimiz Yunan siyasilerin iç siyasal amaçlarla uzlaşmaz ve ajitatör tavırlarından çabucak vazgeçmeleri, aklıselim birlikte NATO müttefiki yerine davranmaları, buna çaba göstermeleri ve hastalıkların diyalog eliyle çözümüne odaklanmalarıdır.

Sonuç yerine Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'de diyaloğa belirgin olmakla bu arada nazar boncuğu oldubittiye izin etmedik, etmeyeceğiz. Kendimizin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin adalet ve çıkarlarını korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna da muktediriz. Bu mevzuda ilkin Amerika peyda buyurmak neredeyse başka NATO müttefiklerimizin tarafsız, objektif, akıllıca ve lojik yaklaşımını beklediğimizi hassaten tabir buyurmak isterim. F-16 meselesinde de ayrımsız yaklaşımı gitmek istiyoruz. Artık Amerika kabilinden bu mevzuda müspet ve konkre adımlar bekliyoruz."

"Teröristlerin inleri başlarına yıkılacak"

Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesinin taşınmazlar içi ve son ötesinde azim, kararlılıkla ve başarıyla bitmeme ettiğini belirterek, "Mehmetçiğin karşısına çıkamayan ve şita üstlenmesine giremeyen PKK'nın elebaşları teröristleri biçarelik ortamında yeraltına yönlendirmekte ve arı müşterilerini gaye yerine göstermektedir." dedi.

"Teröristlerin inlerinin başlarına yıkılacağı" mesajını sağlayan Bakan Akar, "Bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyen devletler ilkin peyda buyurmak neredeyse on paralık kimesne bizlerden sınırımızın doğrudan dibinde yuvalanan teröristlere kendisince tolerans göstermemizi beklemesin. TSK, ülkemizin ve asilzade milletimizin güvenliği düşüncesince birebir toprak ve sürede muktezi herhangi birlikte ayrışık tedbiri almıştır, artık da alacaktır." niteleyerek konuştu.

Sözlerinin böylecene üç taşınmazlar arasındaki bulunan bulunan hukuk ve işbirliğinin beklenen bulunan herhangi birlikte bölgede geliştirileceğine bulunan inancını dile getiren Akar, "Yaşasın Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye hukuk ve kardeşliği." dedi.

Öte taraftan Bakan Akar, müselles toplantının böylecene Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Hasanov ile Gürcistan Savunma Bakanı Burchuladze'ye, 26 Mayıs 1918'da Gürcistan'ın, 28 Mayıs 1918'de ise Azerbaycan'ın bağımsızlığını anons etmesinden birlikte hafta sonraları Osmanlı Devleti ile Azerbaycan ve Gürcistan ortada Batum'da imzalanan "Bakü ile Batum arasındaki Petrol Sevkiyatı Hakkında Anlaşma"nın birer nüshasını armağan etti. Anlaşma üç taşınmazlar arasındaki önce geçim ayrıcalığı taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler