USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: Tansiyonun düşürülmesi düşüncesince üzerimize düşeni hazırlamaya bitmeme ediyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin, "Tansiyonun düşürülmesi düşüncesince Türkiye yerine bugüne denli elimizden geleni, üzerimize düşeni yaptık, hazırlamaya bitmeme ediyoruz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Tansiyonun düşürülmesi düşüncesince üzerimize düşeni hazırlamaya bitmeme ediyoruz
18-02-2022 11:42
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin, "Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu biçimde çözüme gidilmesi hepimizin eş dileği. Bizim düşüncesince hem Gürcistan'ın tıpkı zamanda Ukrayna'nın yer bütünlüğü ve egemenliği önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği basamak tansiyonun düşürülmesi düşüncesince Türkiye adına bugüne genişliğinde elimizden geleni, üzerimize düşeni yaptık, hazırlamaya bitmeme ediyoruz." dedi.

Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın arkası esna Brüksel'de fariza önleyen Türk gazetecilerle birlikte araya gelmiş şekilde soruları yanıtladı, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) birlikte yandan uç güvenliği öteki yandan terörle savaş faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdüğünü tamlayan Akar, "Ayrıca Libya, Azerbaycan basamak arkadaş ve karındaş devletlerde de dostlarımızın, kardeşlerimizin yerinde davalarını elimizden geldiğince desteklemeye bitmeme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Bölgesel adına hassas, eleştiri birlikte dönemden geçildiğini tabir fail Akar, "Böyle birlikte devirde dü çağ süreyle NATO Savunma Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilkin Ukrayna kazanmak kıl payı ittifakın gündeminde mevcut defans ve caydırıcılık mevzuları ele alındı, hem lehçe tıpkı zamanda global gelişmeler değerlendirildi." dedi.

Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime müteveccih de açıklamalarda mevcut Akar, şunları söyledi:

"Bizlerde, ilgilendiren öteki devletlerde ve NATO devletlerinde birlikte düşünce lakırtı konusu. Bu endişeyle gelişimleri yakından izleme ediyoruz. Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu biçimde çözüme gidilmesi hepimizin eş dileği. Bunu vurguladık, vurgulamaya bitmeme ediyoruz. Bizim düşüncesince hem Gürcistan'ın tıpkı zamanda Ukrayna'nın yer bütünlüğü ve egemenliği önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği basamak tansiyonun düşürülmesi düşüncesince Türkiye adına bugüne genişliğinde elimizden geleni, üzerimize düşeni yaptık, hazırlamaya bitmeme ediyoruz."

Akar, Karadeniz'de Montrö'nün getirmiş olduğu birlikte sürer durum olduğuna dikkati çekerek, "Bu sürer durum ile Karadeniz'de denge, asayiş ve abra var. Bunun da dirimlik önemi taşıyan bulunduğunu değme fırsatta belirttik, belirtmeye bitmeme ediyoruz." dedi.

Görüşmelerde Güney Kafkasya'daki lehçe iş birliğinin her insanın yararına bulunduğunu tabir ettiklerini de aktaran Akar, "DEAŞ, El-Kaide, PKK ve PKK'dan nazar boncuğu farkı sıfır YPG ve FETÖ basamak terörün değme türlüsü ile savaş ettiğimizi, bunu sürdürdüğümüzü ve bu bölgede müttefiklerimizden elan birlikte tomar teşrikimesai beklediğimizi de burada gene altını çizerek muhataplarımıza tabir ettik." niteleyerek konuştu.

NATO Genel Sekreteri'nin beraberinde İngiltere, Romanya, Letonya, Estonya, Kuzey Makedonya, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve ABD'nin de aralarında bulunmuş olduğu baş döndürücü sayıda ülkenin defans bakanı ile konuşma fırsatı bulduğunu tamlayan Akar, "Hem askeri pedagoji bilimi teşrikimesai tıpkı zamanda defans endüstri mevzularını ele alma, ana, anahtar mevzular alın fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Bu itibarıyla toplantının sonuç etap faydalı geçtiğini söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Tutumumuz gene bu yana açıkça ve net"

Ukrayna krizine müteveccih Türkiye'nin bakışı ile bölgede elan canlı gösteriş oynamasına müteveccih birlikte planın bulunup olmadığı sorusuna Akar, şu cevabı verdi:

"Bizim bu konudaki tutumumuz gene bu yana baş döndürücü açıkça ve net. En fevk düzeyde, Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayıp bakanlar düzeyinde ve öteki heyetler arası görüşmelerde daima dile getirildi. Biz başlangıçtan itibaren konuşmalara ve görüşmelere 'Kırım'ın işgaline karşıyız.' niteleyerek başladık. Ukrayna'nın yer bütünlüğünü desteklediğimizi de söyledik, anlatmaya bitmeme ediyoruz. Bölgedeki huzursuzluğun sağ duyulu ve muvazeneli birlikte yaklaşımla çözülmesinden yanayız ve bu açıdan Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin barış, diyalog, dirlik ve bolluk zarfında yaşaması bizim en içtenlikli temennimiz."

Bakan Akar, Türkiye'nin Karadeniz'deki huzursuzluğun azaltılmasından yana bulunduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Gerginliğin elan birlikte tomar artmaması düşüncesince ne yapılması gerekiyorsa kılıç bunları konuşuyor, bunları talkın ediyoruz. Bu konudaki fikir ve önerilerimizi ortaya koyup müttefiklerimizle paylaşıyoruz. Gerginliği tırmandırıcı hareket ve söylemlerden ırak durulması, hareket ve söylemlerin güzel danışma edilmesi icap ettiğini tabir ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye adına üzerimize sakıt siyasi, insani, hukuki, yapılması müstelzim ne var ise yaptık, hazırlamaya bitmeme ediyoruz."

Gelişmeleri yakından izleme ettiklerini vurgulayan Akar, "Gelişmelere layıkıyla bizim almamız müstelzim tedbirler her neyse bunları bugüne genişliğinde aldık, almaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Karadeniz'e en levent boylu kıyısı bulunan ülkenin Türkiye bulunduğunu tamlayan Akar, "Tüm tarafların sükunet, iş birliği, istişare, diyalog zarfında faaliyetlerini yürütmelerinin her insanın yararına bulunduğunu söyledik, söylüyoruz." ifadesini kullandı.

Yunan Bakan ile görüşmesi

Bir gazetecinin, Yunanistan ile ilişkilerin gerginleştiği birlikte devirde Yunan mevkidaşıyla icra ettiği görüşmeye dair sorusu üstünde Akar, "Yunanistan Savunma Bakanı Sayın Nikolaos Panagiotopoulos ile oldukça olumlu, müspet birlikte konuşma yaptık. Spontane gerçekleşti, realist birlikte konuşma oldu." dedi.

Akar, görüşmede, Türkiye ve Yunanistan arasındaki inanma artırıcı önlemler toplantısının dördüncüsünün Ankara'da yapılması düşüncesince Yunan heyete müteveccih davetlerini yinelediklerini de belirtti.

Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye'nin arsıulusal hukuk, düet anlaşmalar ve güzel komşuluk ilişkileri çerçevesinde, barışçıl biçim ve yöntemlerle, diyalogla hastalıkların çözebileceğine müteveccih inancını yineleyerek, şunları kaydetti:

"Farklılıklarımız var, akıllıca lakin birlikte araya gelelim, bunları tartışalım diyoruz. Amacımız sulh ve abra içinde, arsıulusal hususiyet dahilinde tarafların bölgenin zenginliklerinden yararlanma etmesi. Bunu birçok defa dile getirdik. Ege'de, Akdeniz'de zenginlikleri adaletli biçimde paylaşalım diyoruz. Bunların cevap bulmasını bekliyoruz. Tüm bu güzel oruçlu yaklaşımımıza karşın müttefiklik ruhuna karşıt biçimde provokatif, gerginliği tırmandırıcı hareket ve söylemlere maatteessüf bitmeme ediyorlar. Bunlarla ilgilendiren arsıulusal hususiyet ve düet anlaşmalarımız var. Siz Lozan Antlaşması'nı, Paris Antlaşması'nı namevcut sayamazsınız. Altında imzanız bulunan bu anlaşmaların dilediğiniz maddelerini uygulayacaksınız, istemediklerinizi uygulamayacaksınız. Dünyada hakeza birlikte nesne yok."

Bazı Yunan siyasilerin konuşmalarının ve eylemlerinin temelinde yayılımcı birlikte anlayışın bulunduğunu tamlayan Akar, Türkiye'ye müteveccih müstear birlikte yıldırma algısı oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.

Buna dair adına birlikte silahlanma sevdasına giren Yunanistan'ın bazı ittifaklar ardında koşmaya çalıştığına dikkati çekici Akar, "Biz de 'Bunlar berhava gayretler.' diyoruz. Zaten akil, doğru dürüst Yunanlar da bunu tabir ediyorlar. Bu genişliğinde konuşu iş varken birlikte silahlanma sevdasıyla Yunan halkının imkanlarını, fırsatlarını, maddesel kaynaklarını heba buyurmak en önce ve bilhassa Yunan halkını erinçsiz ediyor, onun yükünü artırıyor." dedi.

"Türkiye güvenilir, çelimli ve devim bilimi birlikte müttefik"

Türkiye'nin Yunanistan ilkin kazanmak kıl payı topu topu komşularının sınırlarına, yer bütünlüğüne hürmetkâr bulunduğunu vurgulayan Akar, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye coğrafyası, nüfusu, ordusu, ekonomisi, zamanı ve değerleriyle çelimli birlikte devlet. Fakat Türkiye on paralık hiç kimseye alın birlikte yıldırma değil. Bunun görülmesi, bilinmesi lazım. Türkiye hem lehçe tıpkı zamanda global barışın ve istikrarın teminatı olmaya yahut global ve lehçe barışa ulama sağlamaya bitmeme ediyor. Bizim durumumuz budur. Türkiye güvenilir, çelimli ve devim bilimi birlikte müttefik. Bunu her insanın bilmesi lazım."

Yunanistan'ın Türkiye ile bulunan problemlerini Türkiye-NATO, Türkiye-AB, Türkiye-Avrupa problemi durumuna dönüştürmeye çalışmasını iri birlikte kusur adına nitelendiren Akar, "Diğer yandan kimi Avrupalı dostlarımızın, AB'deki, NATO'daki kimi dostlarımızın bunu hakeza algılaması da kaygı verici. Taraf tutmamaları lazım. Bu mevzuda maatteessüf AB personellerinin bilhassa birileri Türk-Yunan meselelerinde önyargılı, biricik yandaş ve körü körüne Yunan yanlısı. Gerçekleri birlikte tarafa bırakmak, cezaevi gerisi buyurmak vasıtasıyla adeta vakası çözmemek düşüncesince ateşe mazot açığa vurmak halinde birlikte yaklaşım sergiliyorlar." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin baş döndürücü sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını, insancasına yardımda bulunduğunu tabir fail Akar, şunları söyledi:

"Hal böyleyken Yunanistan'a girmeye çalışanlara silahla, botlarını delmek, kimi bazı acı buyurmak vasıtasıyla alın ayırmak hakkıyla on paralık uygunluk almayan, bu çağda olmaması gereken, arsıulusal hukuk, insancasına değerler, insanoğlu hakları itibarıyla kabulü muhtemel sıfır davranışlardır. 3 yılda, 85 bin mülteciyi bilhassa denizde acımasız, canice, adamlık dışı biçimde karşılamışlar, ittirmişlerdir. Bunun bambaşka yolu olması lazım. Buna hemen sonuç verilmeli."

"Kimse yokken kılıç vardık"

İpsala'da Yunan limit unsurları kabilinden gelişememiş itilen 19 ferdin donarak vefat ettiğini hatırlatan Akar, "AB'de, bambaşka yerlerde insanoğlu haklarının en önde savunucusu adına ortaya çıkanlar nerede? Avrupa'nın göbeğinde insanoğlu hayatlarını kaybettiler. Sağ kalanların ifadeleri var: 'Soydular, bizi örtüsüz tuttular, paramız pulumuz gitti. Çoluğumuz çocuğumuzla ölüme vazgeçme ettiler.' diyorlar. Yunan muhataplarımızdan bunlara birlikte çıkar biçim bulunmasını istiyoruz. Bu, insanoğlu haklarının stabil ihlalidir." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'taki gelişmelere müteveccih soruya Akar, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin denk adalet sahibi bulunduğunu anlamaları, Türk varlığını onama etmeleri lazım. Türk varlığını içlerine sindirmeleri lazım. Kimseler yokken kılıç vardık orada. Dolayısıyla bu zamanı gelişememiş planıyla, toplumsal yapısıyla, değerleriyle, gelişimiyle bunları kıymetlendirmek lazım. Oradaki kişilerin da Kıbrıslı kardeşlerimizin de haklarına hürmet göstermeleri lazım." cevabını verdi.

"NATO'nun güvenliğinin mükemmel merkezindeyiz"

"Türkiye'nin NATO üyeliğinin 70. yılına müteveccih değerlendirmesi sorulan Akar, "NATO güzel birlikte defans ittifakı. Biz de buranın mükemmel üyesiyiz. Dolayısıyla burada haklarımız, sorumluluklarımız var. Hem haklarımızı sonuna genişliğinde giymek tıpkı zamanda sorumluluklarımızı sonuna genişliğinde hesabına iletmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösterdik, gösteriyoruz." niteleyerek konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO'nun birlik, ahenk içinde, istişareyle çalışmalarını yürütmesinin önemine ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"NATO'ya 70 sene süresince hakkıyla etkin, çelimli ve akıcı birlikte dayanaklık buyurmak sağladık. Bunu da halen sürdürüyoruz. mühim katkılarımız oldu, NATO yöneticileri de bunun farkında. NATO'nun değerlerini ve sorumluluklarını paylaştık, paylaşmaya bitmeme ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO zarfında ikinci iri ordu. NATO'nun güvenliğinin mükemmel merkezindeyiz. Üstlenmiş olduğumuz fariza ve misyonları da hakkıyla iri birlikte başarıyla hesabına getirdik. Türkiye NATO'ya en baş döndürücü ulama verici önceki 5 iklim arasında, finansal ulama itibarıyla da 8. sırada. Bu, ehemmiyetli birlikte şey. Bizim ortaya koyduğumuz asıl birlikte fedakarlık, asıl birlikte gizil var.

Ayrıca burada NATO misyonunda devim bilimi büyükelçilerimizi, askerlerimizi, temsilciliğimizdeki arkadaşlarımızı, eskiden fariza yapanları hürmet ve şükranla anıyorum. Gerçekten burada asıl birlikte savaş var, asıl birlikte savaş var. Görünen ve görünmez savaş var. Buradaki ihvan baş döndürücü asıl hız içindeler. Onlara teşekkürname ediyorum. Birlik ve el donanması zarfında ülkemizin ve milletimizin, 85 milyon olduk artık, adalet ve menfaatlerini, onurunu, prestijini, bayrağını yükseklerde savurmak düşüncesince bugüne genişliğinde çalıştık, bire birlikte biçimde çalışmaya bitmeme edeceğiz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler