USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya ile Ukrayna arasındaki akse barışçıl yollarla çözülmeli

Milli Savunma Bakanı Akar, "Her çeşitli arsıulusal platformda Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin barışçıl yollarla, arsıulusal hukuka akıllıca ve Ukrayna'nın arazi bütünlüğüne hürmet çerçevesinde çözülmesi icap ettiğini vurguluyoruz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya ile Ukrayna arasındaki akse barışçıl yollarla çözülmeli
22-01-2022 16:24
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma ve takip dergisi M5'e verdiği röportajda, Türkiye'nin Amerika ve Rusya Federasyonu'yla ilişkileri ve Doğu Akdeniz mevzularına dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-ABD ilişkileri ve Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (S-400) tedarikine dair istifham üstünde Akar, dü iklim ortada karşılaşılan zorlukların dayanıklı çoğunun Türkiye'nin milli güvenliğine müteveccih mevzular olduğuna dikkati çekti.

Suriye'deki gelişmeler ile S-400 tedariki kadar hususlar dolayısıyla ilişkilerin sıkıca birlikte dönemden geçtiğini tamlayan Akar, şunları kaydetti:

"Ayrıca, ABD'nin FETÖ ve PKK/PYD-YPG yıldırı örgütlerine yaklaşımı Türk kamuoyunda kalan birlikte hassasiyete ve ABD'ye için birlikte güvensizliğe illet olmaktadır. Askeri ilişkilerimizin hemen Suriye ve S-400 tedariki bağlamında değerlendirilmesinin ehemmiyetli birlikte günah olacağını düşünüyorum. ABD, bu mevzuları dü müttefike yakışır halde halletmek yerine, ilişkilerimizi zararlı etkilemesi mübrem kararlar almıştır. Biz, hastalıkların müttefiklik ruhuna akıllıca şekilde, diyalog eliyle ele alınmasından yanayız."

"S-400 tedariki yeğleme değil zorunluluktur"

Türkiye'nin ağır birlikte iklim ve roket tehdidi altında bulunduğunu tamlayan Bakan Akar, "S-400 tedariki yeğleme değil zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacını istikbal etmek neredeyse icra ettiği nice girişime karşın NATO üyesi ülkelerden bu sistemlerin tedarikinin beklenir olmadığını hatırlattı.

"Rusya, Suriye'de yıldırı örgütü ile ilişkilerini birlikte ceviz adına kullanmakta"

Rusya Federasyonu ve Suriye'deki bir hale dair soruya mukamele Akar, "Suriye'ye gelindiğinde Rusya Federasyonu'nun birlikte taraftan Astana formatında Türkiye ile iş birliğini sürdürürken öteki taraftan kefaret ve yıldırı örgütü ile teşrikimesai içinde bulunduğunu görüyoruz. Rejimin arsıulusal maşer gözetiminde meşrulaştırılması ve Suriye'nin baştan yapımı dair Rusya Federasyonu'nun kefaret ile iş birliğini kuvvetlendirdiği gözlemlenmektedir. Rusya Federasyonu, yıldırı örgütü ile ilişkilerini birlikte ceviz adına kullanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Akar, Türkiye'nin taahhütlerine dair kalarak, lehçe meselelerde, başta Suriye ve Kafkaslar'da Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünün altını çizdi.

Ukrayna'ya satılan SİHA'lar

Bakan Akar, "Rusya'nın, Türkiye'nin Ukrayna ordusuna satışını gerçekleştirdiği SİHA'lara müteveccih tepkisini ve bu tepkiler karşısındaki NATO müttefiklerinin gene Türkiye'yi bekâr bırakmasını nite değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da Türkiye'nin gelişigüzel devir hastalıkların arsıulusal hukuka uygun, dobra komşuluk ilişkileri içinde ve diyalogla çözümünden yana bulunduğunu belirterek yanıtladı.

Akar, laflarını şu halde sürdürdü:

"Her muhtelif arsıulusal platformda da Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin barışçıl yollarla, arsıulusal hukuka akıllıca adına ve Ukrayna'nın arsa bütünlüğüne hürmet çerçevesinde çözülmesi icap ettiğini vurguluyoruz. Ülkemiz ister Rusya Federasyonu ister Ukrayna ve gerekse bağlaşık devletler ile nice bölgede bulunduğu kadar savunma endüstri dalında da aşırı ayrışık teşrikimesai faaliyetleri yürütmektedir. Ukrayna'ya satılan SİHA'lar da bunlardan biri.

Ukrayna'nın bu sistemleri tedariki ve kullanımı kişi tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç ettiği bu sistemlerle ait suçlanamaz. Ukrayna'nın NATO'nun 'Geliştirilmiş Fırsatlar Ortaklığı' ülkesi bulunduğu da menfez uğrunda bulundurulmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılması 'NATO Bireysel Ortaklık Ülke Planı' maddelerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Bir NATO ülkesi adına Türkiye kabilinden düet ve NATO çerçevesinde Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılmasına ulama sağlanmaktadır."

"Beklentimiz, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesi"

Milli Savunma Bakanı Akar, terörle savaşım ve ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği desteğine dair soruya da "Müttefiklerimizden beklentimiz, yıldırıcı ayrımı yapmadan tamamı yıldırı örgütleriyle savaşım etmesi, başta ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesidir. ABD'den yıldırı örgütü YPG ile teşrikimesai gerçekleştirmek namına tahminî 70 senedir NATO üyesi ve müttefiki bulunan Türkiye ile teşrikimesai yapmasını bekliyoruz." laflarıyla mukamele verdi.

"Yunanistan'ın, NATO içindeki dayanışmaya dokunca verdiği kanaatindeyim"

Doğu Akdeniz'de yaşanmış bulunan gelişmeler ve Yunanistan'ın bu süreçteki duruşuna dair istifham üstünde Akar, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın bölgede sulh ve istikrara aksi etkide bulunacak ve dü iklim arasındaki müspet atmosfere dokunca verecek biricik yandaş girişimlerden kaçınmasını bekliyoruz. Türkiye, NATO'nun Güneydoğu Avrupa kanadının yıldırıcılık ve huruç engelleme gelişigüzel muhtelif tehdide için savunulmasında en ön safta arsa almaktadır. Aynı cephede arsa meydan ve Türkiye'ye dayanaklık etmek vermesi müstelzim Yunanistan'ın, NATO içindeki dayanışmaya dokunca verdiği kanaatindeyim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler