USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mersin'deki orman yangınında vazifeli "alev savaşçıları" yaşadıklarını anlattı

Mersin'in Gülnar ve Silifke ilçelerindeki orman yangınında fariza fail "alev savaşçıları", itfa emek harcamaları esnasında "Yeşil Vatan" düşüncesince verdikleri esirgemez mücadeleyi anlattı.

Mersin'deki orman yangınında vazifeli
09-09-2022 12:01
Mersin

Gülnar'ın Büyükeceli Mahallesi Karadere mevkisinde 7 Eylül'de başlayıp, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek Silifke kazasının bazısı mahallelerine derece yayılan ve esbak arama dibine tahsil edilen orman yangınının çarpıcı bulunduğu bölgede soğutma emek harcamaları sürüyor.

Farklı kentlerden Mersin'e gelmiş şekilde alevlere dirlik uğraş fail orman işçileri ve itfaiye aracı aracı ekipleri, yangını arama dibine almanın sevincini yaşıyor.

Tokat Orman İşletme Müdürlüğünde memur Ali Hayber Koçan, AA muhabirine, yangın bölgesine dayanak çağrısı alır almaz yola çıktıklarını söyledi.

Bölgeye intikal ettiklerinde dip dumanlarla karşılaştıklarını özetleyen Koçan, "Yangın sıradan büyümüştü. Evlerin bulunduğu alana sıçramıştı. Şartları gözetmeksizin aracısız müdahaleye başladık." dedi.

Koçan, alevleri sönümlemek düşüncesince canla başla uğraş ettiklerini vurgulayarak, şöyleki konuştu:

"Söz konusu 'Yeşil Vatan' bulunduğu düşüncesince canımızı seve seve o mücadelenin içerisine kattık. Gözümüz tek şeyi görmedi. Orman işçileri yerine memleketimizin ve devletimizin dokunca görmemesi düşüncesince elimizden mevrut en çelimli çabayı gösterdik. Farklı kentlerden gelenler oldu. Büyük ortak uğraş vardı. Yangını arama dibine aldığımız düşüncesince baş döndürücü mutluyuz. Hiçbir noktayı göynük şekilde bırakmayız. Yeniden fidanlaştırma ve yeşillendirme yaparak memleketimize güzellikler katacağımıza inanıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız."

"Alevler aracımıza ulaştı"

Osmaniye Düziçi Orman İşletme Müdürlüğünde etkin Ali Yıldız da yanan alanlara intikal ettiklerinde donanımlı rüzgarın alevlerin tarafını değiştirdiğine tanık olduklarını anlattı.

Alevlere karışma etmekte zorlandıklarını aktaran Yıldız, "Bir yandan yangını söndürürken başka kabilinden alevler aracımıza ulaştı. Kuzey bölgesinde çalışırken gayz güneyden sardı etrafımızı. Üstümüze bindi. Şoför arkadaşımız arkasına, kılıç de ön tarafa su sıktık. Aracımızı yanmaktan kurtardık." ifadelerini kullandı.

Yıldız, ormanların hem doğaya aynı zamanda canlılara "nefes" olduğunu, yangını söndürmenin mutluluğunu yaşadıklarını laflarına ekledi.

Burdur Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğünde fariza önleyen orman korunum memuru Emre Erdoğan da yangında tamamı ekiplerin çiğin omuza uğraş ettiğini dile getirerek, "İlk geldiğimiz tam hararetli alevler vardı. Alevlerin içerisine girdik. Nasıl yapacağımızı düşündüğümüz de beli ancak elimizden geleni yaptık. Sonunda başardık." niteleyerek konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi itfaiye aracı aracı görevlisi Nuh Okur ise yangın branşında ağır anlamış olur yaşadıklarına ayraç ederek, alevleri söndürmenin gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Adana Büyükşehir Belediyesinde memur yangıncı Adnan Güneri de yangına dirlik iri ortak uğraş sergilendiğinin altını çizerek, "Ormanlarımız bizim akciğerimiz, oksijenimiz. Duyarlı olmamız lazım. Alevler sahile derece inmişti. O ateşli sıcaklığını hissediyordum. Biz de konumumuzu aldık. Su takviyemizi yaptık. Ekip dostlarımla mücadeleye bitmeme ettik." dedi.

"Kendi hayatımızdan vazgeçtik"

Konya Büyükşehir Belediyesi itfaiye aracı aracı eri Ulaş Koyunsatan ise kavi iklim koşullarına karşın alevlere döş gerdiklerine dikkati çekerek, şunları anlattı:

"Yangın sahasına evvel gittiğimizde ateşli içerisindeki canlıların acısını hissetmiş kabil olduk. Bir an ilkin işe koyulup, elimizden geleni yaparak 'Yeşil Vatan'ımıza ihtimam etmeyi düşündük. Çok biberli ortak durumdu. Korku meşbu anlarımız oldu. Yangın tünelleri sardığı devir yolun başka bölümüne geçiyorduk. Tünelin üstü ağız ağıza alevlerle kaplıydı. Kendi hayatımızdan vazgeçtik. Çok şükür elimizden geleni yaptık, kurtardık. Vatandaşların canına da malına da dokunca gelmesine müsaade vermedik. Çok gururluyum. İnşallah ortak elan yaşanmaz."

Yaklaşık bin insan boşaltma edilmişti

Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Karadere mevkisindeki ormanlık bölgede 7 Eylül'de daha belirlenemeyen sebeple yangın çıkmış, donanımlı rüzgarın da çarpıcı bulunduğu bölgedeki yangını sönüm çalışmalarına Mersin'in yanında ayrışık kentlerden ekipler, tayyare ve helikopterlerle dayanak verilmişti.

Akşam saatlerinde Silifke kazasının bazısı mahallerine derece yayılan yangın zımnında dü ilçede hazırlık gayeli baş döndürücü sayıda ikametgâh boşaltılmış, kestirmece bin insan boşaltma edilmişti. Yangın, açıktan ve karadan müdahaleyle esbak öğlen vakti saatlerinde arama dibine alınmıştı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangında kestirmece 1500 hektar alanın dokunca gördüğünü açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler