USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Merkez Bankası toy tedbirleri açıkladı

Merkez Bankası'nın almış olduğu dünkü geniş ihtiyati önlemler kapsamında faktoring şirketlerine taşınır kadir tesisi zorunluluğu getirildi.

Merkez Bankası toy tedbirleri açıkladı
31-12-2022 19:08
Merkez Bankası'nın almış olduğu dünkü büyük ihtiyati önlemler kapsamında faktoring şirketlerine söylenegelmiş kadir tesisi zorunluluğu getirildi.Abone ol

Resmi Gazete'de piyasaya sürülen kararlara layıkıyla bankaların birlikte faktoring şirketlerine de söylenegelmiş kadir tesisi yükümlülüğü getirildi

Bankalarin cesaret getiri ve cesaret nema oranına layıkıyla söylenegelmiş kadir tesisi uygulamasında müddet 2023 sonuna derece uzatıldı.

Türk Lirası mecburi karşılıkların kıymetli cinsinden organizasyon edilmesi imkanı, 23 Haziran 2023'te sona erecek.

TCMB'den meydana getirilen açıklamada, 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisinde, bankacılık sisteminin hem servet bununla birlikte zor tarafında Türk lirasının ağırlığının mihman namına artırılması şartıyla makbul politikaların güçlendirilerek kullanılmaya bitmeme edileceği, akçasal nakil mekanizmasının etkinliğini müzahir politikaların sürdürüleceği, mihman değer istikrarı açısından müzahir birlikte öge bulunan akçeli istikrarının da gözetilmeye bitmeme edileceği ve ecnebi dünyalık mevduatın maksimum seviyede ecnebi dünyalık cesaret fonlaması şartıyla kullanılmasına müteveccih politikaların devreye alınacağı konularının henüz evvela halkoyu ile paylaşılmış olduğu anımsatıldı.

Bankaların ve öteki akçeli şirketlerin dengelem içi yahut dengelem dışı akıllıca tanıdık kalemlerini asal meydan mecburi cevap ve genel disponibilite uygulamalarının, 1211 mahdut Merkez Bankası Kanunu’nun 4’üncü maddesinde tamlanan Merkez Bankasının bel kemiği görevleri ortada bulunduğuna ayraç edilen açıklamada bu çerçevede 2022 senesinde başlatılan uygulamaların güncellenen liralaşma stratejisine layıkıyla güçlendirilerek bitmeme ettirildiği duyuruldu.

Bu kapsamda, söylenegelmiş kadir ve mecburi cevap uygulamalarında meydana getirilen değişikliklere bağlı şu biçimde bilgelik verildi:

"Bankaların birlikte öteki akçeli kurumlar da söylenegelmiş kadir düzenlemesi kapsamına münfail olup, evvela etapta faktoring şirketlerine Türk lirası cinsinden faktoring alacaklarına uyguladıkları getiri oranına layıkıyla söylenegelmiş kadir tesisi yükümlülüğü getirilmiştir. Bankaların cesaret getiri oranına ve cesaret nema oranına layıkıyla söylenegelmiş kadir tesisi uygulamalarının süresi 29 Aralık 2023 geçmişine derece uzatılmıştır. Bankaların söylenegelmiş kadir tesisine yayıncı servet ve yükümlülüklerinin kapsamı genişletilmiştir. Yükümlülükler tarafında iklim içi beledi adalet eşhas ve sadık endam ile meydana getirilen ecnebi dünyalık cinsinden nema işlemlerinden sağlanan fonlar, ecnebi dünyalık kaynak sağlayıcı alıcılar ile akçeli müştak işlemler yapılarak söylenegelmiş kadir tesisine yayıncı ecnebi dünyalık yükümlülüklerin dengelem dışına çıkarılması şartıyla meydana getirilen işlemler, Varlıklar tarafında arazi meydan sadık kesimce ihraç edilen ve özellikleri bankamızca belirlenen söylenegelmiş değerler söylenegelmiş kadir tesisine yayıncı olacaktır.

Yabancı dünyalık kredilerin ecnebi dünyalık fonlama kalemlerindeki tedenni gözetilerek muvazeneli birlikte biçimde gelişimini müzahir özellikte söylenegelmiş kadir tesisi uygulaması getirilmiştir. Türk lirası mecburi karşılıkların kıymetli cinsinden organizasyon edilmesi olanakları 23 Haziran 2023 tarihinden itibaren sonlandırılmıştır. Söz konusu tensikat Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, bilgileri infaz talimatlarıyla bankalar ve faktoring şirketleri ile paylaşılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler