USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Memur ve emekliye ek zammı da içeren öneri yasalaştı

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda ikrar edilerek yasalaştı.

Memur ve emekliye ek zammı da içeren öneri yasalaştı
19-01-2022 20:58
TBMM

Yasayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda ayrım yapılıyor. Buna göre, vezneci nezdindeki ecnebi dünya biçim bankalarına ilişik para, alacak, mal, adalet ve yaratıklar haczedilemeyecek, üstlerine ihtiyati ilaç yahut ihtiyati haciz konulamayacak.

Vergi kanunları gereğince iadesi istem edilen vergilere bağlı oluşturulan davalarda, sorun konusu tutarın yüzdelik 50'si oranında inanca alınmadan yürütmenin durdurulması sonucu verilemeyecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, BES'te makul müşterek müddet bulunmuş katılımcılara, azda olsa ifa ikrar etme olanağı sağlanıyor. Kurumca belirlenen durumlarda ve şartlarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, mevki yardımı hesabındaki tutarlar dış hesabındaki repertuvar ücretinin yüzdelik 50'sine derece azda olsa ifa yapılabilecek. Bu vaziyette azda olsa meydana getirilen ifa ücretinin yüzdelik 25'ini aşmamak az daha mevki yardımı hesabındaki tutardan da ifa gerçekleştirilebilecek.

BES'te mevki yardımı yüzdelik 30 oluyor

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle halihazırda yüzdelik 25 şekilde belli bulunan mevki yardımı oranı yüzdelik 30'a yükseltilecek.

Buna göre, çalıştıran çeşidinden ödenenler dış Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı katılımcılar ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun mebni maddesi kapsamındaki katılımcılar alegori ferdî tekaütlük şekilde ödenen ulama paylarının yüzdelik 30'una yanıt mevrut tutar, firmalar çeşidinden tekaütlük gözaltı merkezine anlamsız bilgiler esasi alınarak mevki yardımı şekilde tekaütlük gözaltı merkezince hesaplanacak. Cumhurbaşkanı, ecnebi saygınlık cinsinden meydana getirilen ulama oranı ödemeleri düşüncesince bu oranı yüzdelik 10'a derece indirmeye izinli olacak.

Devlet katkısı, nezaret maddi durumuna konulmuş bulunan ödenekten iştirakçilerin mebni hesaplarına firmalar kanalıyla aktarılmak az daha tekaütlük gözaltı merkezine ödenecek. Bir elçi düşüncesince müşterek takvim senesinde ödenen ve mevki yardımı ücretinin hesaplanmasına esasi oluşum fail ulama paylarının toplamı, mebni takvim yılına ilişik hesaplamaya bağlı zamanın sona erdiği tarihte muteber brüt minimum ücretin hesaplama zamanına sadme fail toplanmış tutarını aşamayacak. Anılan sınırı aşan ulama payları düşüncesince bakanlığın akla yatkın görüşüyle, kurumca belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde, mebni ulama payının ödendiği yılı izlem fail takvim yıllarında da mevki yardımı hesaplaması ve ödemesi yapılabilecek. Bu ödenekten bütçenin öbür kalemlerine tek biçimde nakil yapılamayacak. Devlet katkısı, ulama oranı ödemelerinden ayrı şekilde izlem edilecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle 45 gözyaşı üstü katılımcılar da istem etmeleri şeklinde kendiliğinden şeriklik sistemine karışma edilebilecek.

Bireysel tekaütlük sistemine ödenen ulama paylarına müteveccih meydana getirilen düzenleme, sistemde arazi düzlük katılımcılara da uygulanacak.

TL ile meydana getirilen sözleşmeler

Kanuna göre, BOTAŞ çeşidinden nezaret görüşleri gönüllenmek kaydıyla lehçe ve iklimsel şerait dikkate alınarak il yahut semt bazında aşamalı saf safi taş yağı lambası satı fiyatı uygulanabilecek.

Kanunla, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na "Ek paha farkı ve/veya sözleşmelerin devri" başlıklı özellik eklenecek. Türkiye ve dünyada hammadde temininde ve hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıklarla girdi fiyatlarındaki beklenmedik artışlar dolayısıyla 1 Aralık 2021'den ilkin Kamu İhale Kanunu'na gereğince ihalesi meydana getirilen ve bu maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı gün bakımından bitmeme fail yahut bu maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten ilkin dağıtma yahut likidasyon edilmeksizin kabulü/geçici kabulü meydana getirilen saygınlık ve misyon alımları ile imal işlerine bağlı TL üstünden meydana getirilen sözleşmelerde düzenlemeye gidilecek.

1 Temmuz-31 Aralık 2021'de meydana gelen aksam düşüncesince tenkis dokümanında paha farkı verilmesine bağlı buyruk bulunup bulunmadığına bakılmaksızın 1 Temmuz-30 Kasım 2021'de ihalesi meydana getirilen işlerde tenkis tarihinin zarfında bulunmuş yer aldığı ayak tabanı ilişik endeks, 1 Temmuz 2021'den ilkin tenkis edilen işlerde ise haziran 2021'e ilişik fihrist bel kemiği fihrist şekilde ikrar edilerek ve kontrat tutarları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üstünde sözleşmesine gereğince hesaplanan paha farkına arttırma şekilde ek paha farkı verilebilecek.

Bu kapsamdaki sözleşmeler, yüklenicinin başvurusu ve idarenin onayı ile devredilebilecek. Devredilen sözleşmelerde zaman alacaklarda evvel ihaledeki şartlar, zaman zamanı bakımından aranacak olup devirden meydana gelen bunama ve yaptırımlar uygulanmayacak. Yüklenimi eş adım çeşidinden hesaplı sözleşmelerde şürekâ ortada zaman yahut pay devirlerinde evvel ihaledeki iktidar koşulları aranmayacak. Sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı reddetme edilecek. Bu kapsamda devredilecek sözleşmelerden mühür vergisi alınmayacak.

Düzenleme kapsamında ek paha farkı verilebilecek alıntı türlerini, mahsul ve girdileri, ek paha farkı verilmesi yahut sözleşmenin dönemi düşüncesince idareye müracaat süreleri ile zaman işlemlerinin tamamlanacağı müddet karışma ek paha farkı hesaplamalarına ve sözleşmelerin devrine bağlı esasi ve usullerin tespitinde Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Kamu İhale Kanunu'ndan ayrıklık edilen saygınlık ve misyon alımları ile imal işlerinden TL üstünden meydana getirilen sözleşmeler düşüncesince idareler çeşidinden bu maddeye akla yatkın şekilde mebni mevzuatında aranjman yapılabilecek.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), 1 Aralık 2021'den ilkin tenkis edilen ve maddenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihte bitmeme fail sözleşmelerle mebni şekilde 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 arasındaki iş programına gereğince gerçekleştirilemeyen iş miktarı düşüncesince müddet uzatımı ve paha farkı verilmesine müteveccih Cumhurbaşkanı çeşidinden tensikat yapılabilecek.

Kamu kurumu zorunda manzume kuruluşları ve yukarı birliklerinin yan yer aldığı yahut bu yapılış yahut birliklerin kaynaklarıyla karşılanan saygınlık ve misyon alımı ile imal işlerine bağlı TL üstünden meydana getirilen sözleşmelerde, maddeye gereğince paha farkı ödenebilmesine müteveccih mebni yapılış yahut yukarı birliğin mevzuatında aranjman yapılabilecek.

TL vadeli envestisman ve iltihak hesapları

Yasayla Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişikliğe gidilecek.

Finansal istikrara ulama iletmek ve doğruluk insanların envestisman ve iltihak hesaplarının getirilerini seviye artışlarına dirlik sübvanse etmek amacıyla bankalar gözetiminde 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 ortada oluşturulan TL vadeli envestisman ve iltihak hesaplarına aktarılmak az daha Merkez Bankasına akçe pınar aktarmaya, ihraç etmeye ve ihraç edilecek tutam senedi tutarıyla ihraç yapılacak bankaları belirlemeye, hususi dizgi mevki iç istikraz senedi ve akçe pınar aktarımı düşüncesince Bakanlık bütçesinde bulunan yahut toy açılacak tertiplere muhassasat eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı izinli olacak.

Ödenecek dayanak tutarını ve hesaplama yöntemini, destekten yararlanacak doğruluk ad kapsamını, matematik türlerini, vadeleri, limitleri, hesapların vadeden ilkin kapatılması yerinde yapılabilecek kesintiler ile bu kesintilerin Bakanlığa aktarılmasını, bu kapsamda dayanak şekilde aktarılacak kaynağın kullandırılması ile uygulamaya ve denetime bağlı kökler ve esaslar ile sonuncu matematik açılış tarihini öne çekmeye yahut 31 Aralık 2023'e derece uzatmaya Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanması kapsamında Merkez Bankası ve bankalardan lüzumlu data ve bilgiyi istem edebilecek. Merkez Bankası yahut bankalar, istem edilen data ve bilgiyi Bakanlığın belirleyeceği biçim ve süreler içerisinde vermekle memur olacak. Veri ve bilginin bu maksat çerçevesinde Bakanlığa verilmesinde öbür kanunlardaki inhibitör ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Bu kapsamda Merkez Bankası çeşidinden aktarılacak desteğin adalet sahipliğinin tespitiyle desteğin akla yatkın ve dört dörtlük hesaplanmasından, TL vadeli envestisman ve iltihak hesaplarının açıldığı vezneci mesul olacak. Haksız şekilde verildiği belirleme edilen dayanak tutarı, bankaya ödendiği tarihten öğrenim edilmiş yer aldığı tarihe derece Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a gereğince hesaplanacak teehhür zammıyla baş başa bahis konusu anayasa hükümlerine gereğince öğrenim edilecek.

Bu düzenleme, 21 Aralık 2021'den itibaren muteber edinmek az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Gelir ve maaş ödemesi minimum 2500 teklik olacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, dirimsel ve maaş ödemesi yapılanlara 1500 teklik şekilde öngörülen maaş minimum ifa ücreti 2500 liraya yükseltilecek. Bu madde, 2022 yılı hanuman kocaoğlan ifa döneminden itibaren uygulanmak az daha düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre, dört dörtlük mükellefiyete naşir adım sermayesi envestisman fonlarının iltihak payları ile adım sermayesi envestisman ortaklıklarının pay senetlerinden elde edilmiş kar paylarına kurumlar vergisi istisnası uygulanırken bu ayrıklık öbür görüntü ve ortaklıklarını kapsamıyor. Yasayla adım sermayesi dışındaki öbür envestisman fonlarından elde edilmiş kar paylarına da istisnanın uygulanması sağlanacak.

Girişim sermayesi dışındaki öbür envestisman ortaklıklarından elde edilmiş kar paylarına ise ayrıklık uygulanmayacak. Söz konusu istisna, portföyünde ecnebi saygınlık ünitesi cinsinden servet ve giranbaha ile öbür değerli madenler ve bunlara mebni kapital sahası araçları bulunan envestisman fonlarından elde edilmiş ortaklık hasılatlarına da uygulanmayacak.

Kurumlar vergisi oranı yüzdelik 19 şekilde uygulanacak

Sanayi sicil belgesini taşıyan ve çalışarak istihsal faaliyetiyle iştigal fail ve dış satım karşıcı kurumların bahis konusu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlarına kurumlar vergisi oranı 1 puanlık indirimle yüzdelik 20 alegori yüzdelik 19 şekilde uygulanacak.

Bu maddeler, 1 Ocak 2022'den, hususi matematik zamanına naşir bulunan mükelleflerde 2022 takvim senesinde başlamış bulunan hususi matematik periyodunun kökeninden itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak az daha düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kanunla, 375 önemli Kanun Hükmünde Kararname'de de değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile amme görevlilerinin maaş ve ücretlerinde 1 Ocak 2022-30 Haziran 2022'deki devre düşüncesince uygulanacak bulunan artım oranı yüzdelik 5'ten yüzdelik 7,5'e yükseltilecek ve bu oranın ayrımsız devre bağlı pahalılık farkı ödemesinde de dikkate katılması sağlanacak. Böylece bahis konusu şişman sözleşmeye gereğince 2021 yılı ikinci yarısından kaynaklı pahalılık farkı karışma 1 Ocak 2022'den muteber edinmek az daha yüzdelik 27,9 oranında yapılması müstelzim zam, yüzdelik 30,95'e çıkarılacak.

Genel Kurulda düzenlemenin ikrar edilmesinin ardından, varlıklarını TL'ye muhavvil kurumlara mevhibe istisnası getiren, Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler