USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu, ekonomideki sonuç gelişmelerin iletişim araçları sektörüne negatif etkilerini değerlendirdi.

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'
17-12-2021 11:33
Konuyla ilgilendiren meydana getirilen yazılmış açıklamada minimal ücrette sağlanan artışın iletişim araçları sektöründe etkin matbuat personelleri namına sevinme donör bulunduğunun altı çizildi ve “Benzer iyileştirmenin matbuat işletmeleri düşüncesince sağlanmaması biçiminde bu artım sektör düşüncesince anlamını yitirecektir. Aksi şekilde matbuat personellerinin çalışacak gurur bulamama tehlikesi ile gönül rahatlığı karşıya kalması bahis konusu olacaktır” denildi.

TGK Yönetim Kurulu açıklamasında şu görüşlere arazi verildi; “Gazete maliyetlerini meydana getiren kâğıt, patron ve bileşik özellikle peyda etmek kıl payı tamamı materyallerin döviz cinsinden tutarları artarken Dolar hemen birlikte yılda yüzdelik 100'den aşkın arttı. Bunun yanı sıra, iletişim araçları müesseselerinin girdileri de Dolar bazında yüzdelik 50'ye vasıl oranlarda terfi etti ve hep artım yüzdelik 200'lere ulaştı. Sektörümüzde bundan sonra bıçak kemiğe dayandı. Gerekli destek sunar sağlanmaz ve BİK duyuru bedelleri birlikte an geçmiş arttırılmazsa, 2022 senesinde muteber olacak minimal ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce evcil iletişim araçları kuruluşu kapanacak, binlerce iletişim araçları mensubu aylak kalacaktır.”

Açıklamada katılması müstelzim önlemler şöyleki sıralandı:

Basın duyuru Kurumu resmi ilanları evcil gazeteler düşüncesince hayati ehemmiyet taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Kasım 2021 zamanı itibarı ile Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu tahminî birlikte senedir toplanamıyor. Genel Kurul en endamsız müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması biçiminde de, adalet kaybı yaşanmaması düşüncesince dünkü değer tarifesini BİK idare yerleşmiş belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve şişkinlik payı dikkate alınarak değer yükseltilmeli, dünkü fiyatlar 1 Ocak itibarı ile uygulanmalıdır.

Bu mevzuda önerimiz, resmi duyuru değer tarifesi mecmua santimetre fiyatının satı sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 35 TL olmalı, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde değer belirlenmelidir. Acil önlemler kapsamında özellikle ceride kâğıdı peyda etmek kıl payı sektörde beğenilen tamamı gider malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, levent boylu vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kabil pusula fabrikaları baştan kurulmalıdır. Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ bilgi siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Ayrıca KOSGEB, IŞKUR yahut Hazine kabilinden güç vaziyetteki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

Medya müesseselerinin kümeli SGK ile başka vergilerinde tenzilat yapılmalı, tenzilat sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmelidir. Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen farklılık art alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının birlikte vakitler bulunduğu kabil birlik şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca sirküler yayınlanmalı ve arkası sıra kanuncu organizasyon yapılmalıdır. Bu organizasyon ile Kamu İhale Mevzuatı'nda bulunduğu kabil eşik değerler sistemi getirilerek, bu alandaki boz alanlar ortadan kaldırılmalı, icralık yurttaş ile gazetelerin kuma menfaatine birlikte mekanizma yaşama geçirilmelidir.

Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde tenzilat yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, birlikte müddet alınmamalıdır. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmelidir.

Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları kabilinden duyuru ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, evcil yönetimlerin divan tutanaklarının tamamı il ve ilçelerde evcil gazetelerde yayınlanması sağlanmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde arazi düzlük artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen evcil basına sürdürümcü olunmama uygulamasına akıbet verilmeli, reklam ve duyuru ödeme kısıtlaması kaldırılmalıdır. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan çırçıplak maşer müesseselerinin ve manzume örgütlerinin Genel Kurul ilanları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun çağırma cihazı ilanları, eskisi kabil mecburi şekilde evcil gazetelerde yayınlanmalıdır.

Tüm RTÜK ödemeleri minimum birlikte sene ötelenmeli, bulunan borçların faizleri sıfırlanarak 72 aya vasıl mehil ile yapılandırılmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar ve ya sayısal yatak ayırımı olmadan tamamı iletişim araçları alanının gider malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar ve ya sayısal yatak ayırımı olmadan tamamı iletişim araçları sektörüne tenzilatlı erke desteği sağlanmalıdır.

Gazeteler, radyo-televizyonlar ile genel ağ sitelerinin düzenleme, teftiş ve sübvansiyon esasına layıkıyla ele alındığı birlikte mekanizma oluşturulmalı, duyuru Kurumu kasılma edilmeli, Hazine, KOSGEB, IŞKUR ve Kalkınma Ajansı desteklerinden sayısal yatak ayırımı olmadan tamamı iletişim araçları yararlanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler